در نتیجه مطالعهای ادعا شده است، افرادی که دارای شاخص توده بدنی (BMI) زیر ۲۵ هستند، تاثیرگذاری بهتری از ویتامین D خواهند داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، تحقیقات جدید دانشمندان نشان میدهد که مزایای بالقوه مصرف مکملهای ویتامین D ممکن است از وزن افراد تأثیر بگیرد. در این مطالعه نشان داده شده که سطح ویتامین و سایر نشانگرهای مرتبط با این مکملها در افراد دارای اضافه وزن و چاق، نسبت به افرادی که شاخص توده بدنی پایینتری داشتند، افزایش کمتری پیدا کرده است.
مطالعه جدید، تحلیل مجددی از کارآزمایی VITAL است، پروژهای در مقیاس بزرگتر که در آن ارتباط بین مصرف پیشگیرانه ویتامین D یا مکملهای دریایی امگا ۳ و خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی عروقی در افراد مسن بررسی شده است. این کارآزمایی تصادفی و کنترلشده با دارونما توسط محققان بیمارستان Brigham and Women's Hospital، وابسته به دانشگاه هاروارد انجام شده است.
هرچند در این کارآزمایی به اثر قابل توجه مکملها بر وجود سرطان اشاره نشده، اما برخی از دادههای آن نشان میدهد که مکملهای ویتامین D در افرادی که BMI (شاخص توده بدنی) کمتر از ۲۵ دارند (BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵ طبیعی در نظر گرفته میشود) با فوایدی همراه است. به عنوان مثال خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای خودایمنی را کمتر میکند و احتمال مرگومیر ناشی از سرطان را نیز کاهش میدهد.
بررسی نحوه تاثیر ویتامین D
برای درک بهتر این ارتباط، برخی از محققان تصمیم گرفتند نمونه خون گرفته شده از بیش از ۱۶ هزار شرکتکننده بالای ۵۰ سال را بررسی کنند. با وجود این نمونهها، دانشمندان میتوانستند قبل از شروع مطالعه، سطح کل ویتامین D و سایر نشانگرهای زیستی مربوط به آن را بررسی کنند. از حدود ۲۷۰۰ نفر از این افراد نیز دو سال بعد دوباره آزمایش خون گرفته شد.
به گفته آنها سطح ویتامین D و نشانگرهای زیستی آن در افراد، به طور کلی پس از مصرف مکمل، بدون توجه به BMI افزایش پیدا میکند. اما میزان آن در افرادی که BMI بالای ۲۵ داشتند، بهطور قابل توجهی کمتر است.
در مورد اینکه چرا چنین اتفاقی رخ میدهد، محققان به دو نظریه اشاره کردند. مورد اول اینکه سطح بالاتر چربی بدن باعث میشود ویتامین D بیشتری از گردن خون فرد خارج و ذخیره شود. مورد دوم اینکه مشکلات کبدی مرتبط با چاقی ممکن است متابولیسم موثر ویتامین D را دشوار کند.