گروهی از محققان سامانه ای را توسعه دادهاند که با استفاده از روش های تصویربرداری پیشرفته، امکان مشاهده پشت دیوارها را فراهم میکند.
دانشمندان برای ساخت این سامانه از فناوری DensePose استفاده کردند که مهندسان هوش مصنوعی فیسبوک آن را توسعه دادهاند. این فناوری الگوریتمی است که میتواند سطح بدن انسان را از روی یک عکس یا ویدیو دوبعدی ترسیم کند. گروه تحقیقاتی با استفاده از این فناوری یک شبکه عصبی عمیق ایجاد کردند که فاز و دامنه سیگنالهای وایفای ورودی و خروجی به سطح بدن انسانها را ترسیم و ورودی لازم را برای DensePose فراهم میکند.
نتیجه کار محققان، تصویری زنده است که محدودیت دوربینهای نظارتی استاندارد RGB را ندارد. بهعنوان مثال حسگر نصبشده در یک اتاق میتواند افراد را در تاریکی یا حتی در پشت اجسام دیگر تشخیص دهد. البته این فناوری هنوز کامل نیست، اما الگوریتم آن وضعیت افراد را براساس سیگنالهای وایفای حتی از پشت دیوارها، پیشبینی میکند و بههمین دلیل بسیار چشمگیر است.
بهنوشته تِکاسپات، محققان در مطالعهی خود ۶ بار به حریم خصوصی اشاره کردهاند، اما همه منابع، این فناوری را برای حمایت از حریم خصوصی توصیف میکنند. در بخش نتیجهگیری این تحقیق آمده است که حسگرهای آن با قوانین حریم شخصی مطابقت دارند، زیرا نمیتوانند ویژگیهای شخصی قابلشناسایی را تشخیص دهند. مقاله منتشر شده ازطریق مخزن arXiv دانشگاه کورنل، این فناوری را بهعنوان جایگزینی ارزان برای نظارت در خانه و مراقبت از سالمندان توصیف میکند.
در مقدمه این تحقیق اشاره شده است که راهکار جدید از حریم خصوصی افراد محافظت میکند و تجهیزات موردنیاز برای استفاده از آن، بسیار مقرونبهصرفه است. درواقع بیشتر خانوادهها در بسیاری از کشورهای جهان از وایفای استفاده میکنند و شاید بتواند از همین فناوری برای نظارت بر سلامت افراد مسنتر یا شناسایی رفتارهای مشکوک در خانهها بهره برد.
البته به طور قطع برخی دیگر از افراد با نیتهای بد میتوانند از این سامانه بهراحتی برای جاسوسی از فعالیتهای قربانیان خود استفاده کنند. بدینترتیب حتی نیازی به ورود به محیط خانهی افراد یا نصب تجهیزات در آن محلها ندارند. بههرحال، ابزارهای دیگری برای مشاهدهی افراد در پشت دیوارها وجود دارد و درواقع این اولینباری نیست که محققان از امواج وایفای برای اینکار استفاده کردهاند.