نتایج مطالعه جدید توسط محققان، نشان داده است که مدیتیشن به تنظیم میکروبیوم روده کمک میکند و به طور بالقوه خطر اختلالات جسمی و روانی را کاهش میدهد.
تحقیقات نشان داد: میکروبیوم روده، میتواند از طریق محور روده-مغز، بر خلق و خو و رفتار، تأثیر بگذارد.
محققان معتقدند؛ مدیتیشن، برای کمک به درمان اختلالات سلامت روان، مانند افسردگی، اضطراب، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن و همچنین دردهای مزمن مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، تاثیر آن بر میکروبیوم روده مشخص نیست.
در تلاش برای یافتن این موضوع، محققان نمونههای خون و مدفوع ۳۷ راهب بودایی تبتی را با ۱۹ فرد از ساکنین مناطق مجاور، مقایسه کردند.
به گفته محققان، مراقبه بودایی تبتی از سیستم پزشکی هند باستان موسوم به آیورودا سرچشمه میگیرد و نوعی آموزش روانشناختی است. راهبان در این مطالعه حداقل ۲ ساعت در روز، به مدت ۳ تا ۳۰ سال آن را تمرین میکردند.
هیچ یک از شرکت کنندگان، از عواملی مثل آنتی بیوتیک ها، پروبیوتیکها و پری بیوتیکها که میتوانند حجم و تنوع میکروبهای روده را تغییر دهند، استفاده نکرده بودند. هر دو گروه از نظر سن، فشار خون، ضربان قلب و رژیم غذایی یکسان بودند. تجزیه و تحلیل نمونه ها، تفاوتهای قابل توجهی را در تنوع و حجم میکروبهای روده راهبان و همسایگان آنها نشان داد. محققان اضافه کرده اند، در مجموع، چندین باکتری در گروه مدیتیشن، به فراوانی مشاهده شدند که با کاهش بیماریهای روانی مرتبط هستند.
این یافته، نشان میدهد: مدیتیشن میتواند بر باکتریهای خاصی که ممکن است در سلامت روان نقش داشته باشند، تأثیر بگذارد. این باکتری ها، شامل گونههای باکتروئید، فاکالی باکتریوم، مگاموناس و پروتلا بودند.
علاوه بر این پژوهشگران دریافتند که چندین مسیر ضد التهابی محافظ، علاوه بر متابولیسم یا تبدیل غذا به انرژی، در افراد گروه مدیتیشن، افزایش یافته اند.
در نهایت، تجزیه و تحلیل نمونههای خون، نشان داد که سطوح عوامل مرتبط با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی، از جمله کلسترول تام و آپولیپوپروتئین B، در گروه مدیتیشن به طور قابل توجهی کمتر از گروه دیگر بود.
محققان اظهار داشته اند، این نتایج نشان میدهند که مدیتیشن عمیق طولانی مدت، ممکن است تأثیر مفیدی بر میکروبیوتای روده داشته باشد و بدن را قادر میسازد تا وضعیت بهینه سلامتی خود را حفظ کند.
یافتههای تحقیقاتی در مجله General Psychiatry منتشر شده اند.