همایش بین المللی خرما و صنایع وابسته امروز با حضور برخی سفرای خارجی و بازرگانان حوزه تجارت خرما در بوشهر گشایش یافت.
معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم گفت: تولیدکنندگان بخش خرما سالانه ۶ میلیارد دلار برای خزانه ارزآوری دارند که بیش از ۵۰ درصد آن مربوط به حوزه باغبانی است.
محمدمهدی برومندی افزود: در کشور بجز چهار میوه گرمسیری موز، نارگیل، انبه و آناناس در زمینه تامین سایر محصولات کشاورزی خودکفایی کامل وجود دارد.
وی ادامه داد: امسال به ۲۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید در باغهای کشور دست یافتیم که از این میزان سهم خرما به یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن گزارش شده است.
برومندی گفت: سال گذشته ۳۴۸ هزار تن خرما به ارزش بیش از ۳۰۰ میلیون دلار صادر شد.
وی افزود: در ۹ ماه امسال نیز ۲۰۲ هزار تن خرما به خارج کشورها صادر شده است که این روند در سه ماه پایانی سال نیز با شدت ادامه پیدا خواهد کرد.
برومندی اظهار داشت: ظرفیت کشور در تولید محصولات کشاورزی خیلی بیشتر از میزان کنونی باید باشد که براساس سیاست گذاری مناسب باید به این مهم دست پیدا کرد.
وی گفت: در برنامه تحولی این وزارتخانه به حوزه کشاورزی و باغبانی کشور اشاره جدی صورت گرفته است که در محصول خرما نیز باید این تحول محقق شود.
برومندی عنوان کرد: ایران با ۲۶۰ هزار هکتار سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن خرما تولید میکند که متوسط تولید کشور در هکتار حدود ۵.۲ است.
وی ادامه داد: از این میزان استان بوشهر با ۳۴ هزار هکتار نخل یکی از قطبهای تولید خرمای کشور است که تولید سالانه آن ۱۶۵ تا ۱۷۰ هزار تن است.
برومندی عنوان کرد: اولین طرح الگویی اصلاح نخلستان در مناطق آبپخش و سعدآباد شهرستان دشتستان استان بوشهر آغاز و تا امروز بیش از ۱۲۵ میلیارد تومان اعتبار در این زمینه هزینه شده است.
نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی نیزگفت: توجه نکردن به موقع به مقوله اقتصاد مقاومتی به عنوان نسخه مهم و شفابخش رهبر معظم انقلاب، مانع پیشرفت و رونق اقتصادی در کشور شده است.
عبدالرضا مصری با اشاره به اینکه به بخش خصوصی در سخن و زبان توجه میشود، اما در عمل توجه مناسبی به این بخش صورت نمیگیرد، ادامه داد: باید به یاد داشته باشیم که تولیدکنندگان در این سالها همواره با شوکهای متعددی مانند تغییر رویکرد مالیاتی، افزایش نرخ ارز و حقوق و دستمزد نیروی کار مواجه هستند، ولی عشق آنان منجر به حضور و ثبات آنها در عرصه تولید شده است.
وی تاکید کرد: خرما یکی از توانمندیهای بسیار خوب کشور ایران است که در این راستا از برگزارکنندگان رویداد بین المللی خرما در استان بوشهر قدردانی میشود.
مصری ادامه داد: اقلیم ایران بسیار متنوع است، اما در این بین بوشهر همه ظرفیتها شامل صنعت پیشرفته، کشاورزی و گردشگری را در خود جای داده است که به واسطه این ظرفیتها میتواند میزبان رویدادهای مختلف بین المللی باشد.
وی عنوان کرد: همه ایرانیها در قشنگترین لحظه زندگی خود و راز و نیاز با خدا در ماه رمضان با خوردن خرما افطار میکنند که با چنین جایگاه ویژهای باید به محصول خرما نگاه حمایتی ویژه صورت گیرد.
نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر هم گفت: تحول در عرصه نخلداری و تولید خرما در کشور نیازمند طراحی و تدوین برنامه راهبردی یکپارچه و بلند مدت ۵۰ ساله است.
آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری بیان کرد: ایران سومین کشور تولید کننده این محصول در جهان است، اما با همه تلاشهای تاریخی صورت گرفته و حجم بالای تولید، در عرصه بازرگانی در سطح بین الملل رتبه مناسبی ندارد که این مساله باید مورد پژوهش قرار گیرد.
وی پیشنهاد کرد: در وهله نخست نظام حکمرانی و همه دستگاههای دخیل در تولید و بازرگانی خرما اقدام به تشکیل یک کارگروه واحد کنند و سپس یک سیاست ۵۰ ساله طراحی و در مجلس تصویب شود تا دولتها بر آن اساس عمل کنند و همه بدانند در چه راهی گام بردارند.
صفایی بوشهری گفت: باید در استانهای خرما خیز مانند بوشهر، کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و فارس یک شهرک دانش بنیان به معنای دقیق حمایت کننده از تولید، برداشت، صنایع تبدیلی و بازرگانی حضوری و مجازی ایجاد و یک منطقه به عنوان هاب فروش الکترونیک شناسایی شود تا کل جهان از این طریق با بازار خرمای ایران ارتباط برقرار کنند.
وی اقدام دانش بنیان برای حراست از ژن و مقابله با آفات نخیلات را از دیگر نیازهای این صنعت دانست و اضافه کرد: در نخلداری نیازمند جوانگرایی در نیروی انسای هستیم، زیرا در غیر این صورت با گسست نسلی در این فعالیت مواجه میشویم که آسیب زننده است.
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر در این مراسم گفت: سالانه هفت میلیون تن خرما در دنیا تولید میشود که از این میزان ایران با یک میلیون و ۳۰۰ هزار رتبه سوم دنیا را به خود اختصاص داده است.
خورشید گزدرازی افزود: با این حال در رتبه بندی ارزش جهانی، ایران در رتبه نهم قرار دارد، زیرا این محصول استراتژیک با وجود برخورداری از ظرفیتهای کم نظیر نتوانسته به طور شایسته به بازارهای جهانی راه پیدا کند که از اصلیترین دلیل آن چالشها و مشکلات موجود در زمینه زنجیره ارزش خرمای ایران بویژه در بخش فرآوری است.
وی ادامه داد: براساس گزارش مرکز پژوهشها علاوه بر خطر از دست رفتن جایگاه بین المللی خرمای کشور، مصرف سرانه خرما در داخل نیز در مقایسه با سالهای گذشته کاهش یافته است که باید در این زمینه احساس خطر کرد، زیرا این محصول علاوه بر اینکه یکی از اقلام عمده صادرات غیرنفتی و کشاورزی در ارز آوری کشور محسوب میشود از منابع تامین نیازهای غذایی و ایجاد اشتغال و درآمدزایی در مناطق شهری و روستایی است.
گزدرازی اظهار داشت: اصلاح قوانین ناکارآمد که بارها به هنگام تثبیت محصول در بازار هدف، اثرات مخرب آنها باعث لغو قراردادهای صادرکنندگان کشور با طرفهای خارجی شده ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
وی: جلوگیری از صدور بخشنامههای آنی که بدون ملاحظه شرایط سخت تولید کننده و صادرکننده وضع میشود از دیگر ضرورتهای مهم در حوزه خرما است.
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر گفت: تامین مالی و سرمایه در گردش صادرکنندگان و اعطای تسهیلات با سود و دوره تنفس مناسب با توجه به وجود انبوهی از خرما در سردخانههای کشور، استفاده از شرکتهای دانش بنیان و پارکهای علم و فناوری در راستای بهره مندی از تکنولوژیهای روزدنیا برای حضوری شایسته در بازارهای جهانی، تاسیس سازمان خرما همانند سازمان چای که حلقه تولید تا مصرف داخلی و خارجی را به خوبی حمایت کرده از جمله ملزومات صنعت خرمای کشور است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
جشنواره بین المللی خرما و صنایع وابسته از روز سهشنبه ۲۷ دی ماه در استان بوشهر آغاز شده است.
این رویداد شامل نمایشگاه، میزملی، همایش و اختتامیه نمایشگاه بین المللی خرما و صنایع وابسته است.