آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، در سخنرانی خود در نشست داووس بر لزوم حل مشکلات جهانی تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از خبرگزاری رویترز، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، در سخنرانی خود در نشست داووس بر لزوم حل مشکلات جهانی تاکید کرد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل گفت: گروه شما به خوبی چالشهای دنیای کنونی را مطرح میکند. ما نیازمند همکاری هستیم، با وجود این با اختلاف و شکاف رو به رو هستیم. این جا نیامده ام که این چالشها یا وضع تاسف بار دنیای کنونی مان را نادیده بگیرم. تا زمانی که با مشکلات رو در رو نشویم نمیتوانیم آنها را حل کنیم. ما با یک طوفان درجه پنج رو به رو هستیم. دنیای ما گرفتار طوفانهای متعدد در چندین جبهه است. به طور خلاصه بگویم، بحران جهانی اقتصاد؛ همانطور که میدانید چشم انداز اقتصادی تیره و تار است.
گوترش افزود: بسیاری از بخشهای جهان درگیر رکود است و کل دنیا با کاهش رشد اقتصادی رو به رو است. ما شاهد تشدید نابرابری و بحران هزینههای زندگی هستیم که زنان و دختران را بیش از دیگران تحت تاثیر قرار داده است. اختلال در زنجیره تامین و انرژی؛ قیمتهای فزاینده؛ افزایش نرخ بهره به همراه تورم؛ و بدهیها که کشورهای آسیب پذیر را گرفتار کرده است؛ افزون بر همه اینها آثار مستمر همه گیری کووید ۱۹ همچنان اقتصاد جهانی را گرفتار کرده است. دنیا برای رویارویی با همه گیریهای آینده آمادگی ندارد. این ناکامی اعتبار ما را خدشه دار میکند. با وجود همه این تجربه ها، هنوز از همه گیری جهانی چیزی نیاموخته ایم. ما به هیچ وجه برای رویارویی با همه گیریهای آینده آمادگی نداریم.
گوترش تاکید کرد: ما با چالش وجودی هم رو به رو هستیم. ما فاجعه تغییرات آب و هوایی را جدی نگرفته ایم. هر هفته با داستان هولناک جدیدی درباره تغییرات آب و هوایی رو به رو میشویم. انتشار گازهای گلخانهای بی سابقه و همچنان در حال افزایش است. تعهد برای محدود کردن افزایش دمای کره زمین به میزان ۱.۵ درجه تقریبا بی اثر شده است. در صورتی که اقدامی صورت نگیرد، با افزایش دمای ۲.۸ درجهای رو به رو خواهیم شد و همانطور که همه میدانیم پیامدهای آن ویرانگر خواهد بود.
گوترش افزود: بسیاری از بخشهای کره خاکی ما غیر قابل سکونت خواهند شد و برای بسیاری این حکم مرگ را دارد. این تعجبی ندارد! دهها سال است که دانشمندان این مسئله را به صراحت بیان کرده اند. من فقط درباره دانشمندان سازمان ملل متحد صحبت نمیکنم. من حتی درباره دانشمندان سوختهای فسیلی صحبت میکنم. هفته گذشته متوجه شدیم برخی از تولید کنندگان سوختهای فسیلی در دهه ۱۹۷۰ کاملا میدانستند که محصولات اصلی آنها سیاره مان را میپزند!
همچون صنعت تنباکو، آنها بدون توجه به دیگران علم خود را پیش میبرند! غولهای نفتی دروغهای بزرگ گفتند. همچون صنعت تنباکو، آنهایی که مسئول هستند باید پاسخگو باشند. امروزه تولید کنندگان سوختهای فسیلی همچنان با یکدیگر بر سر افزایش بهای محصولات خود رقابت میکنند، در حالی که به خوبی میدانند این الگوهای کسب و کار با حیات بشر کاملا ناسازگار هستند. این دیوانگی به دنیای علمی تخیلی تعلق دارد! با این حال، میدانیم که فروپاشی اکوسیستم یک واقعیت علمی تلخ است. به این دم نوش سمی، یک عامل ویرانگر دیگر اضافه کنید: درگیری، خشونت، جنگ. به خصوص تهاجم روسیه به اوکراین؛ نه تنها به دلیل رنجهای غیرقابل وصف مردم اوکراین، بلکه به دلیل پیامدهای جهانی عمیق آن در رابطه با قیمت جهانی غذا و انرژی، تجارت و زنجیره تامین، مسائل ایمنی هستهای و مبانی بنیادین حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل.
گوترش همچنین گفت: تا جایی که میتوانیم در حال پیشرفت هستیم، به ویژه در تسهیل صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی از اوکراین و روسیه. اما ما با صلح بر مبنای قوانین بین المللی و منشور ملل متحد فاصله زیادی داریم؛ بنابراین دوستان عزیز، همه این چالشها به هم مرتبط هستند. آنها واکنش زنجیرواری دارند و همچون تصادف زنجیره ای، مثل خودروها روی هم تلنبار میشوند. به صراحت بگویم، یافتن راه حل برای این مشکلات جهانی حتی در بهترین زمان و در جهانی که دنیا باید متحد باشد دشوار خواهد بود. اما حالا از آن دوران خوب بسیار فاصله داریم و جهان به هیچ عنوان متحد نیست! در عوض، ما با شدیدترین سطوح تقسیم ژئوپلیتیکی و بی اعتمادی در نسلها روبرو هستیم و این همه چیز را تضعیف میکند. شکاف شرق و غرب. ما در خطر چیزی هستیم که من آن را شکاف بزرگ مینامم؛ جدا شدن دو اقتصاد بزرگ جهان. یک شکاف گسلی که دو مجموعه متفاوت از قوانین تجاری، دو ارز غالب، دو اینترنت و دو راهبرد متضاد درباره هوش مصنوعی ایجاد میکند. این آخرین چیزی است که ما نیاز داریم! صندوق بین المللی پول گزارش داد که تقسیم اقتصاد جهانی به دو بلوک میتواند تولید ناخالص داخلی جهانی را به میزان ۱.۴ تریلیون دلار کاهش دهد.