دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماریها را افزایش میدهد، در نتیجه با کاهش دریافت میزان کالری و افزایش فعالیتهای فیزیکی میتوان از بروز چاقی و بیماریهای وابسته به آن پیشگیری کرد.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی افزود: چاقی، زمینه ساز بروز بسیاریهای از بیماریهای شایع همچون بیماریهای قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان ها، برخی بیماریهای زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود و خطر ابتلا به بیماریهای عفونی را افزایش میدهد.
دکتر آریائیان گفت: مطالعات نشان میدهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ تا ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش مییابد؛ در واقع چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماریهای مزمن است و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن میتوان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماریهای متابولیک و غیر واگیر پیشگیری کرد.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش میدهد.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به شاخص توده بدنی افزود: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر میشود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۹/ ۲۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف میشود.
دکتر آریائیان تاکید کرد: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است، بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم، از این رو یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.
این متخصص تغذیه با تأکید بر افزایش فعالیت فیزیکی گفت: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروههای غذایی را حذف میکنند؛ اما باید توجه داشت باید همه گروههای غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروههای سبزیها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آنها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک میکند)، میوهها، غلات سبوس دار؛ لبنیات کم چرب، گروه گوشتها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم مرغ، در برنامه روزانه گنجانده شوند. همچنین مصرف غذایی پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذاهای سرخ کردنی شیرینیها و چربیهای اشباع شده کاهش یابد و از روغنهای مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار موردنیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.
دکتر آریائیان گفت: تحرک کم، دریافت کالری بالا، استرس زیاد وخواب ناکافی یا زیاد در افزایش وزن موثر هستند؛ بنابراین باید با افزایش فعالیتهای ورزشی و تکنیکهای آرام سازی؛ میزان دریافت مواد غذایی را کنترل کرد.
این متخصص تغذیه توصیه کرد: از نشستهای طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذاهای شیرین و پرچرب خودداری شود و بجای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده روی مستمر، انجام ورزشهای هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز مورد توجه قرار گیرد. همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعدهها میتوان از میان وعدههای مغذی مناسب نظیر میوهها (در حد مورد نیاز)، سبزیها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کرد و هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.
* حال بهتر با وزن مناسب
دکتر آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بالا است و وقتی وزن ایده الی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قویتر است، در نتیجه کمتر به بیماریهای جسمانی و روانی مبتلا میشویم.
بر اساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، سیزدهمین بسیج ملی تغذیه با شعار «حال خوب با وزن مناسب» از ۲۴ دی تا ۷ بهمن ۱۴۰۱ در سراسر کشور با همکاری دیگر سازمانها همچون صدا و سیما، شهرداری، وزارت آموزش و پرورش، ارتش، سپاه و نیروی انتظامی برگزار میشود.