سرپرست دفتر امور آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی کشور از مردم خواست برای حمایت از کودکان کار در صورت مشاهده آنها در خیابان با سامانه ۱۲۳ اورژانس اجتماعی تماس بگیرند.
سوال: خیلی میبینیم و میشنویم که میگویند مثلا کمک مالی خیلی به بچههای کار صورت نگیرد، کمکها سمت و سوی دیگری داشته باشد، شما اول بفرمائید که سازمان بهزیستی کشور چه میکند برای کودکان کار و بعد این که مردم چطور میتوانند کمک کنند به این عزیزان؟
حیدرهایی: ما کودکی که در خیابان میبینیم کودک کار نیست، در واقع کودک خیابانی است در تعاریف ما و آن چه در قانون حمایت از اطفال و نوجوان آمده، کودک کار را کودکی دانسته که در کارگاهها و جاهای دیگر مشغول به کار است و در قبال کارکردنش مزد میگیرد هرچند در همان قانون گفته شده که کار برای کودک زیر ۱۵ سال جرم است و ممنوع اعلام شده است، کودکی که در خیابان میبینیم کودک کار خیابانی است که واقعا حق کودک نیست در خیابان کار کند، حق کودک درس خواندن و بازی کردن است و این که کودکی که در خیابان است واقعا حقش نیست که در خیابان کار کند دارد استثمار میشود توسط والدینش یا شخصی که کودک را مجبور کرده در خیابان مشغول به کار باشد و کارهایی مثل تکدی گری، دست فروشی و فال فروشی و انواع مشاغلی که درخیابان میبینیم مشغول به کار باشد. سازمان بهزیستی به عنوان یک سازمان حمایتی و بزرگترین سازمان حمایتی کشور متولی رسیدگی به امور کودکان خیابانی طبق قانون است. ما در حال حاضر ۶۰ مرکز حمایت آموزشی کودک و خانواده داریم که با هدف توانمندسازی کودکان خیابانی و همراه خانواده هایشان مشغول فعالیت هستند که شناسایی، جذب آنها و اقدام برنامههای حمایتی از اهداف و برنامههای این مراکز در کشور هستند.
سوال: مردم اگر بخواهند کودکان کار خیابانی اگر جایی میبینند چگونه میتوانند کمک کنند با توجه به این که ما ایرانیها احساساتمان هم همیشه غلبه میکند بر دیگر چیزها و دوست داریم که سریع کمکی کنیم و این وضعیت را نبینیم برای این بچهها، چه کار میتوانیم بکنیم؟
حیدرهایی: مردم بدانند هر کمکی که به کودک میکنند در جهت ضربه زدن به خود آن کودک است چرا که کودک اولا کمترین سود و کمترین بهره را از کمکهای مردمی میبرد یعنی شخصی که کودک را مجبور کرده به حضور در خیابان و کارکردن در خیابان چه والدین کودک باشند و چه کسی که کودک را به خیابان آورده که کار کند امروز که کودک بر فرض صد هزارتومان از خیابان دربیاورد فردا کودک را مجبور میکند که تا دویست هزارتومان درنیاوری برنگرد به محل زندگی و کسی که آسیب و آزار میبیند شخص کودک است، خواهشم از مردم این است که اگر میخواهند کمکی انجام دهند حتما از طریق نهادهای حمایتی که به آن اطمینان دارند و نام سازمان خاصی را نمیبرم، هر سازمانی که مردم اعتماددارند و میدانند که از طریق این سازمان و این نهاد حمایتی کمکشان به دست آن خانواده و آن کودک میرسد خواهشم این است که ساماندهی کنند و اجازه دهند که حمایتهای مالی به دست نیازمند واقعی برسد و ما شاهد حضور کودک در خیابان نباشیم.
سوال: اگر عزیزانی بخواهند مثلا غذای گرمی تهیه کنند، لباسی را تهیه کنند در اختیار این عزیزان قرار دهند این امکان وجود دارد که ارتباطی با سازمان بهزیستی داشته باشند و شما به آنها بگویید که کجا ببرند یا حتی بحث توزیعش را خودتان بر عهده بگیرید؟
حیدرهایی: ما از طریق واحدهای مشارکتهای مردمی در سازمان بهزیستی آمادگی دریافت کمکهای مردمی چه بصورت نقدی و چه به صورت غیرنقدی را داریم، روشهای کمک روی سایت سازمان بهزیستی وجود دارد و مردم میتوانند از طریق اپلیکیشنهای موجود کمک هایشان را واریز کنند یا کمکهای غیرنقدی شان را از طریق مراکزی که سازمان بهزیستی در سایت معرفی کرده میتوانند پرداخت کنند.
من نکتهای را عرض کنم، کار برای کودک ممنوع است و ما سعی میکنیم که اگر جایی مشاهده کردیم کودک کار را حتما آن ان جی اوهایی که طرف قرارداد ما هستند رسیدگی کنند اگر مردم کودک زیر شش سالی را مشاهده کرده که به همراه خانواده یا هر طریق دیگری در خیابان مشغول به تکدی گری بود و مجبور بود در خیابان مخصوصا در این ایامی که هوا به شدت سرد است حتما با دوستان من در سامانه ۱۲۳ اورژانس اجتماعی کشور تماس بگیرند و این قول را میدهیم که در کمترین زمان ممکن دوستان من مراجعه کنند و کودک را از آن وضعیت مخاطره جدا کنند و به مراکز حمایتی سازمان بهزیستی هدایت کنند.
سوال: امیدارم روزی برسد که ما در کشورمان هیچ نیازی به نهادهای حمایتی نداشته باشیم وشما و همکارانتان در سازمان بهزیستی کشور بیکار شوید.