دولت بایدن قصد دارد از کنگره آمریکا بخواهد فروش ۲۰ میلیارد دلاری جنگندههای اف ۱۶ به ترکیه و فروش جنگندههای اف ۳۵ به یونان را تصویب کنند، اما این پیشنهاد با مخالفت برخی نمایندگان کنگره مواجه است.
هرچند دولت بایدن از گامهای اردوغان در سال گذشته در میانجی گری ترتیبات صادرات غله اوکراین از طریق دریای سیاه تقدیر کرد، اما نسبت به خرید سامانههای دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه منتقد است و نیز در خفا ناخوشنودی خویش را از امتناع ترکیه از پذیرش پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو به خاطر موضع آنها در قبال شخصیتهای کرد مقیم ابراز داشته است.
بن بست بر سر عضویت این دو کشور در این ائتلاف موجب شده نه تنها پیچیدگی روابط آمریکا و ترکیه عیان شود بلکه ضعفهای ترکیه در اعتلای اولویتهای ناتو نیز مشخص گردد. هرچند مجارستان، دیگر عضو ناتو نیز همانند ترکیه هنوز پیوستن فنلاند و سوئد را تصویب نکرده، اما مقامات این کشور گفته اند پارلمان مجارستان در ماه فوریه این اقدام را صورت خواهد داد.
مشاوران کنگره آمریکا گفتند اکنون انتظار میرود برخی نمایندگان آمریکایی موافقت ترکیه با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو را به عنوان پیش شرط اجرای توافق فروش اف ۱۶ در آورند. خبر این فروش پیشنهادی پیشتر در وال استریت ژورنال مخابره شده بود.
سناتور رابرت منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز جمعه گفت در صورتی که اردوغان از چند اقدام پیشنهادی وی امتناع کند با فروش این جنگندهها مخالفت خواهد کرد.
وی در بیانیهای گفت: «رئیس جمهور اردوغان کماکان قانون بین الملل را تضعیف میکند و به حقوق بشر و عرف دمکراتیک بی اعتناست و رفتاری نگران کننده و بی ثبات کننده در ترکیه و نیز علیه کشورهای همسایه متحد ناتو اتخاذ کرده است. تا وقتی اردوغان تهدیدات خویش را متوقف نکرده و کارنامه خویش در زمینه اجرای حقوق بشر در داخل این کشور را بهبود نبخشیده و از جمله تا زمانی که روزنامه نگاران و مخالفان سیاسی را آزاد نکرده و مانند یک متحد قابل اعتماد اقدام نکرده است من این فروش را تصویب نخواهم کرد.»
یک مقام وزارت خارجه آمریکا از اظهارنظر در این باره امتناع کرد و گفت درباره معاملات پیشنهادی تا زمانی که رسما به کنگره ابلاغ نشده اند حرفی نخواهد زد. این مقام مانند دیگر مقامات که درباره یک معامله نظامی بالقوه سخن میگویند مایل بود ناشناس بماند.
دولت آمریکا به عنوان بازوی اجرایی معمولا چنین اطلاعاتی را برای یک بررسی غیررسمی ارایه میکند پیش از آن که رسما نمایندگان را در جریان چنین معاملهای بگذارد و امکان طرح پرسش و احیانا مخالفت را برای آنها فراهم کند. کنگره بعد از ابلاغ رسمی ۳۰ روز فرصت دارد تا به قطعنامهای مشترک در مردود دانستن چنین معاملهای رای دهد. تا این تاریخ هیچ معامله پیشنهادی با چنین قطعنامهای مردود نشده است.
تابستان گذشته، هم وزارت دفاع آمریکا و هم شخص بایدن گفتند فروش اف ۱۶ به ترکیه در راستای منافع ملی آمریکاست و آنها از چنین معاملهای حمایت میکنند. ماه گذشته شروط الحاقی کنگره به قرارداد فروش این جنگندهها از قانون اختیارات دفاع ملی ۲۰۲۳ حذف شد و در عوض مفادی اضافه شد مبنی بر این که هیچ یک از اعضای ناتو نباید با این هواپیماها «پروازهای سرزمینی بدون مجوز» بر فراز حریم هوایی یک عضو دیگر ناتو صورت دهند.
دولت بایدن که تصمیم دارد نشان دارد با کنگره آمریکا همکاری میکند ظاهرا بعید است به اقدام نامعمول دولت ترامپ در سال ۲۰۱۹ در دور زدن مخالفت کنگره در فروش سلاح به کشورهای خلیج فارس متوسل شود. آن زمان، ترامپ با توسل به اختیارات اضطراری خویش کنگره را کنار گذاشت و ۲۲ معامله فروش سلاح به عربستان، امارات و دیگر کشورها را اجرایی کرد هرچند نمایندگان کنگره با آن مخالف بودند.