روزنامه الکترونیکی رای الیوم در گزارشی به قلم زهیر اندرواس، یکی از دلایل صدور فرمان ممنوعيت پرچم فلسطين از سوی وزیر اسرائیلی را ترس از پرچم و نگرانی از هویت فلسطینی دانست.
در این گزارش آمده است، رژیم اشغالگر خود را در همه ابعاد قدرتمند میداند، اما با دیدن پرچم فلسطین، توازن رفتاری خود را از دست میدهد.
سازمان عفو بین الملل از مقامات اسرائیلی خواسته است از دستور اخیری که ایتامار بن گویر وزیر مسئول در امور پلیس صادر کرد و در آن اهتزاز پرچم فلسطین در انظار عمومی را ممنوع دانست، عقب نشینی کند، زیرا این فرمان نقض آشکار اعلامیه جهانی حقوق بشر و قطعنامهها و میثاقهای سازمان ملل متحد است.
در ژوئن گذشته سازمان عفو بین الملل در فلسطین اشغالی یک نظرسنجی برگزار کرد که نتیجه به دست آمده ثابت میکند، نگاه اکثریت یهود و عرب فلسطینی مقیم اراضی ۱۹۴۸، در تعامل با پرچم فلسطین و برداشتها از این پرچم، با اختلاف نظر قابل توجهی روبروست.
در این نظرسنجی که دکتر هاگای کایام، روانشناس سیاسی، از مرکز ایپانیل وابسته به سازمان عفو بین الملل، و با مشارکت ۵۱۶ نفر از شهروندان دارای تابعیت اسرائیل انجام داد، آمده است، رویکرد متفاوت به پرچم فلسطین نتیجه مستقیم نفرت انگیزی شدید علیه اعراب و پرچم فلسطین است که در سالهای اخیر در برنامه سیاستمداران و موسسات رسانهای اسرائیلی جایگاهی پیدا کرده است. پویشی که علیه هویت عربی و پرچم فلسطینی آغاز شد هدف اساسیش سلب مشروعیت از هویت فلسطینی است.
این نظرسنجی در ژوئن ۲۰۲۲ با مشارکت ۴۰۸ یهودی و ۱۰۸ عرب، اما همگی با تابعیت اسرائیل انجام شد، نمونههای نظرسنجی نیز بر اساس ویژگیهای دینی، مکان جغرافیایی سکونت، جنسیت و نژاد انتخاب شدند. درصد خطا در نظرسنجی برای یهودیان ۴.۸۵ درصد و برای اعراب ۹.۴۳ درصد بوده است.
نتیجه به دست آمده نشان داد، نیمی از فلسطینیان مقیم اراضی اشغالی ۱۹۴۸ بر افراشتن پرچم فلسطین را بخشی از هویت قومی و ملی خود میدانند، حدود ۳۵ درصد از آنان نیز معتقدند این کار نشان از مخالفتشان با تبعیضاتی است که علیه اعراب وجود دارد. در مقابل بیش از نیمی از یهودیان مقیم اسرائیل برافراشته شدن پرچم فلسطین را نمادی از به رسمیت نشناختن موجودیت اسرائیل دانستند در شرایطی که این گزینه اصلا در پاسخ فلسطینیان مقیم اسرائیل جای نداشت.
همچنین در این نظرسنجی ثابت شد، بیش از ۸۰ درصد فلسطینیان معتقدند برافراشته شدن پرچم فلسطین، بخشی از هویت قومی و ملی و اعتراض فلسطینیان به تبعیضهای موجود علیه آنان است، اما برافراشته شدن پرچم را به تلاش برای نابودی اسرائیل یا به رسمیت نشناختن موجودیت اسرائیل ارتباط ندادند. با این حال ۵۲ درصد از یهودیان دلیل اهتزاز پرچم فلسطین را به رسمیت نشناختن اسرائیل، ۱۴.۵ درصد حمایت از عملیات علیه اسرائیل و بیش از ۶۶ درصد نیز به طور کلی این کار را حامل نیتهای منفی و سلبی دانستند.
سازمان عفو بین الملل در تحلیل این نظرسنجی گفت، خارج از قضیه فلسطین، نتیجه این نظرسنجی انعکاسی از دیدگاههای ترکیبی به پرچم اقلیتهای قومی در نقاط مختلف جهان است. در اسرائیل نیز بسیاری از یهودیان با این عبارت که ” هر کشوری برای خود فقط یک پرچم دارد و نیاز است برافراشته شدن پرچم اقلیتها در همه مناطق جهان ممنوع باشد“ موافقند، اما به نظر میرسد این دیدگاه یهودیان پر از تناقض است، زیرا اولا دراین مسئله اتفاق نظر دارند که ”پرچم اقلیتهای دیگر غیر قانونی است، اما پرچم فلسطین یک استثناست“، زیرا اگر آن را غیر قانونی بدانند متهم به تندروی میشوند.
دکتر یاریو موهر در ارزیابی این نگاه میگوید، شاید بتوان به شیوههای مختلف این تناقض را تفسیر کرد، اما حمایت شدید از غیر قانونی بودن پرچم اقلیتها، میتواند این نگاه را تقویت کند که یهودیان با حقوق شهروندی و حقوق اقلیتها در خارج از مبحث فلسطینی- اسرائیلی، مخالفند، همچنین چنین رویکردی میتواند این مقوله را به ذهن بیاورد که پرچم اسرائیل در معابد یهودی آمریکا نیز غیر قانونی است.
سازمان عفو بین الملل تناقض دیگر در نتیجه نظرسنجی از یهودیان اسرائیلی را اینگونه تشریح کرد، آنان در شرایطی که مدعی اند تلاشها برای محو هویت یک ملت هیچگاه موفق نبود، باز هم با هم اختلاف نظر دارند، یعنی با وجود اینکه به تاریخ یهودیت معتقدند، اما از امکان محو هویت یک ملت نیز نگرانند و این یعنی در واقع به امکان محو هویت یک ملت باور دارند.
برگزار کنندگان نظرسنجی میگویند در این نظرسنجی آنانی که نگاهی چپگرایانه داشتند سعی کردند مواضع خود درباره امکان محو هویت یک ملت را کتمان کنند، اما راستگرایان در این مقوله اختلاف نظر داشتند در شرایطی که فلسطینیان حاضر در نظرسنجی به شدت با این نظریه که هویت یک ملت هیچگاه ازبین نمیرود موافق بودند، اما درباره این ادعا که پرچمهای اقلیتهای قومی غیر قانونی است اختلاف نظر داشتند.