یک پژوهش جدید حاکی از این است موشهایی که در سالهای اول زندگی، دچار اضافهوزن هستند، در آینده به بیماریهای التهابی مبتلا میشوند.
تباهی لکه زرد یک بیماری چشمی است که ممکن است در افراد مسن منجر به نابینایی دائمی شود. پژوهشهای قبلی نشان داده بود که چاقی، نقش مهمی در پیشرفت این بیماری دارد. برخی پژوهشها نیز گواه این است که تباهی لکه زرد یک بیماری التهابی عصبی است.
محققان معتقد بودند التهاب در چشمها با چاقی مرتبط است؛ اما ارتباط دقیق آن برایشان مشخص نبود. در پژوهش جدید، آنها با بررسی چاقی و تباهی لکه زرد در موشها به دنبال یافتن این ارتباط بودند.
در این پژوهش، موشهای آزمایشگاهی با یک رژیم غذایی پرچرب تغذیه شدند و تأثیر این رژیم غذایی بر ماکروفاژهای بافت چربی (انواع گلبولهای سفید خونی که بخشی از سیستم ایمنی هستند) مطالعه شد. محققان دریافتند که چاقی در موش منجر به تغییرات اِپیژنتیکی در ماکروفاژها میشود و در نتیجه، بیان ژنهایی که پاسخ التهابی را تحریک میکنند، افزایش مییابد. در ادامه، موشهای آزمایشگاهی با یک رژیم غذایی سبک تغذیه شدند که باعث میشد آنها به وزن طبیعی خود بازگردند؛ اما افزایش بیان ژن همچنان ادامه داشت.
بیان ژن فرایندی است که در آن اطلاعات درون ژن استفاده میشود تا یک محصول کاربردی از آن بهدست آید.
بنا بر اعلام وبگاه مِدیکال اِکسپرس (Medical Xpress)، محققان همچنین دریافتند چاقی، اسیدهای چرب مانند اسید اِستِریک را به سمت تغییر ماکروفاژها سوق میدهد که منجر به بیان ژن پایدار و التهاب بیهوده آنها میشود و مهمتر از آن، اینکه ماکروفاژهای تولیدشده در سلولهای چربی ممکن است به سایر قسمتهای بدن مانند چشمها نفوذ کنند که منجر به شروع بیماری تباهی لکه زرد میشود.
مشخص نیست که آیا برای انسانها نیز شرایطی مشابه موشها رخ میدهد یا خیر؛ اما محققان قصد دارند به این موضوع پی ببرند.