خونریزی چشم عارضهای است که در اثر پاره شدن یا شکسته شدن رگهای خونی در چشم ایجاد میشود.
خونریزی در چشم با قرمز شدن قسمت سفید رنگ چشم بروز میکند. این التهاب و پارگی ممکن است در یک قسمت کوچک چشم و به صورت نقطهای ایجاد شود یا اینکه کل چشم را فرا بگیرید.
انواع خونریزی چشم
خونریزی در چشم بر اساس محل ایجاد خونریزی و علائم آن به سه نوع تقسیم بندی میشود.
خونریزی ملتحمه
ملتحمه بخش شفاف و سفید رنگ چشم است که بیرونیترین قسمت چشم را تشکیل میدهد. رگهای خونی ریزی که در قسمت زیر ملتحمه قرار دارد بهعلتهای مختلفی ممکن است دچار پارگی و آسیب شود و چشم قرمز شود. این نوع از خونریزی نسبت به انواع دیگر بیخطر است و خود بخود بهبود مییابد.
خونریزی هایفما
خونریزی بین عنبیه و مردمک چشم خونریزی هایفما است که موجب آسیب و پارگی در رگهای خونی میشود. مشخصهی اصلی این خونریزی دردناک بودن آن است، علامتی که در خونریزی ملتحمه احساس نمیشود.
خونریزی عمیق چشم
مواقعی که زجاجیه یا لکه زرد که بخشی از شبکیه است دچار خونریزی شود چشم متورم میشود، فرد احساس پری و فشار در چشم دارد و دید رنگها با مشکل مواجه میشود.
علت خونریزی چشم
خونریزی چشم به دلایل مختلف ایجاد میشود و نمیتوان یک علت را برای آن در نظر گرفت. موارد زیر دلایل خونریزی چشم است.
خونریزی چشم به علت گرد و غبار
اجسام خارجی ریز و گرد و غباری که وارد چشم میشود ناخودآگاه باعث میشود دستانمان را به سمت چشم ببریم و چشمها را بمالیم. در اثر این مالش ممکن است رگهای خونی زیر ملتهمه چشم دچار آسیب شود و خونریزی خفیفی کند. بر اثر این خونریزی چشم قرمز میشود، ولی بعد از چند ساعت یا چند روز قرمزی از بین میرود.
خونریزی چشم بهعلت تلاش برای بهتر دیدن
افرادی که به جایی خیره میشوند و برای بهتر دیدن اجسام بر روی نقطهای تمرکز میکنند در واقع به رگهای خونی فشار میآورند. فشار ایجاد شده در رگها باعث شکسته شدن یا پاره شدن آنها و ایجاد خونریزی میشود.
خونریزی چشم در اثر گریه گردن
گریه کردن و فشار به چشم در اثر خروج اشک باعث سوزش چشم و سرخی آن میشود. در واقع رگهای خونی زیر ملتهمه با گریه دچار التهاب میشوند و باعث تغییر در رنگ ملتحمه میشود.
خونریزی چشم در اثر بلند کردن اجسام سنگین
بلند کردن اجسام سنگین که خارج از توان فرد باشد علاوه بر اینکه باعث فشار به مهرههای ستون فقرات و درد ماهیچهها میشود، سبب ایجاد فشار مضاعف بر رگهای خونی چشم هم میشود.
خونریزی چشم در اثر آلرژی
آلرژنها یا مواد حساسیتزا باعث بروز واکنش بدن میشود. این واکنشها شامل عطسه، سرفه، آبریزش از چشم و بینی و سرخی چشمها است. خونریزی در اثر آلرژی یک عارضهی خفیف است و با مصرف داروهای آنتیهیستامین و دوری از عوامل آلرژن بعد از چند روز از بین میرود.
خونریزی چشم در اثر تغییر فشار چشم
بالا رفتن فشار چشم سبب گشاد شدن عروق خونی زیر ملتحمه و پاره شدن آنها میشود. فشار چشم در اثر موارد زیر بالا میرود.
بالا رفتن در ارتفاع با پرواز هوایی یا ترن هوایی
انجام حرکات یوگا و فشار به چشم در اثر بسته بودن طولانی مدت چشم
خونریزی چشم به علت پر فشاری خون
بالا رفتن فشار خون در رگها عارضهی خطرناکی است که موجب آسیبهای قلبی عروقی در بدن میشود. علاوه بر آن پر فشاری خون بر مغز، کلیه و حتی چشم تاثیر دارد. این عارضه باعث صدمه به ساختارهای چشم که رگ خونی دارند مانند شبکیه و ملتحمه میشود، حتی ممکن است بافت عدسی را هم که فاقد رگ خونی است را تحت تاثیر قرار بدهد. خونریزی شبکیه چشم در اثر فشار خون بالا اگر مورد بیتوجهی قرار بگیرد بینایی فرد را از بین میبرد.
خونریزی چشم به علت مشکلات گوارشی
اختلالات در دستگاه گوارش مانند استفراغ، گرفتگیهای شکمی و مسمومیتهای غذایی یکی دیگری از علتهای خونریزی و پاره شدن رگهای خونی چشم است.
خونریزی چشم به علت دیابت
خونریزی چشم دیابتی در اثر بالا رفتن قند خون ایجاد میشود. در بیماری دیابت بدن توانایی استفاده و سوزاندن قندخون را ندارد به همین دلیل میزان بالای قند خون باعث ورم شبکیه و آسیب به آن میشود. کنترل نکردن میزان قند خون ممکن است باعث رتینوپاتی دیابتی شود که در آن رگهای اضافی در شبکیه ایجاد میشود و خونریزی این رگها حتی بینایی چشم را هم از بین میبرد.
راههای درمان خونریزی چشم
خونریزی چشم درصورتی که با درد همراه نباشد عارضهای خطرناک نیست و نیاز به درمانهای تخصصی ندارد، بااینحال برای سرعت بخشیدن به درمان میتوان اقداماتی را انجام داد.
درمان خونریزی چشم با کمپرس سرد
کمپرس سرد میتواند خونریزی را تسکین دهد و قرمزی چشمها را رفع کند. در این روش یک تکه یخ را داخل پلاستیک و روی چشم بسته بگذارید یا یک قاشق را به مدت ۱۵ دقیقه داخل فریزر قرار دهد و بعد از سرد شدن روی چشم بسته فشار دهید. البته فشار خیلی کم باشد و موجب آسیب بیشتر به چشم نشود و فقط سرما را انتقال دهد.
درمان خونریزی چشم با خیار
یکی از درمانهای گیاهی موثر که التهاب و سرخی چشم را کم میکند خیار است. برای استفاده از این روش چند حلقه خیار آماده کنید، دراز بکشید و چشمان خود را ببندید و حلقههای خیار را روی چشم قرار دهید. این کار را به مدت ۱۵ دقیقه انجام دهید.
درمان خونریزی چشم با چای سبز
چای سبز گیاهی است که حاوی آنتیاکسیدان بالایی است. چکاندن چند قطره از آن داخل چشم میتواند التهاب و خونریزی چشم را رفع کند. پس کمی چای سبز دم کنید و بعد از سرد شدن دو قطره از آن را داخل چشم بچکانید و چشم را به مدت ۱۰ دقیقه بسته نگه دارید.
یک روش دیگر هم استفاده از چای کیسهای است. کیسهی چای سبز را به مدت نیم ساعت داخل فریزر قرار دهید تا خنک شود و بعد آن را خارج کنید و به مدت نیم ساعت روی پلک بسته قرار دهید.
درمان خونریزی چشم با گلاب
گلاب خاصیت ضد باکتری دارد و برای درمان عارضهی چشمی و پوستی موثر است. ممکن است استفاده از آن داخل چشم مشکلات و آسیبها را بیشتر کند، بنابراین توصیه میکنیم یک پنبهی آغشته به گلاب را روی پلک بسته به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید. این روش را دو مرتبه در روز صبحها و شبها انجام دهید.
درمان خونریزی چشم با شیر
استفاده از پنبهی آغشته به شیر بر روی پلکهای بسته هم یک روش درمان فوری خونریزی چشم است. با ملتهب شدن چشمها میتوانید از این روش استفاده کنید.
درمان خونریزی چشم با آب گل یاسمن
گل یاسمن تسکیندهندهی خونریزی داخل چشم است. برای استفاده از آن باید چند عدد گل یاسمن را به مدت ۱۰ساعت داخل یک لیوان بیندازید و بعد از این زمان گلها را خارج کنید و چند قطره از آب را داخل چشم بچکانید. این روش را سه بار در روز و هر بار دو قطره داخل چشم انجام دهید.
درمان پزشکی خونریزی چشم
پزشک برای رفع خونریزی که خفیف است و فقط چشم را سرخ کرده است از قطرهی فنیل افرین استفاده میکند. در مواردی هم که علت بیماریهای دیگر مانند فشار خون بالا یا دیابت باشد داروهایی برای کنترل این بیماریها به فرد میدهد. قطرههای بیحس کنندهی درد یا آنتیبیوتیک برای کنترل عفونت چشمی هم از موارد دیگری است که در صورت نیاز تجویز میشود.
در مواردی هم ممکن است مجرای اشک یا قسمتی از چشم نیاز به جراحی داشته باشد.
کسانی که خونریزی چشم دارند چه داروهایی را نباید استفاده کنند؟
استفاده از برخی داروها موجب تشدید خونریزی میشود، بنابراین برای قطع خونریزی چشم نباید داروهای زیر را استفاده کنید.
داروهای رقیق کنندهی خون مانند وارفارین و هپارین
مکملهایی که باعث رقیق شدن خون میشود مانند ویتامین E
داروهای استروئیدی مانند آسپرین و ناپروکسن
چگونه از بروز خونریزی چشم پیشگیری کنیم؟
پیشگیری از خونریزی چشم
قبل از خواب لنز را از چشم خارج کنید.
از لنز آلوده استفاده نکنید و حتما آن را استریل کنید.
دست آلوده به چشم نزنید.
فشار خون و قند خون را کنترل کنید.
هنگام خوابیدن سر را بالاتر از بدن قرار دهید.
برای خونریزی چشم چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
خونریزی چشم عارضهای است که خودبخود بعد از چند روز از بین میرود. اما اگر طی این زمان قرمزی چشمها برطرف نشود و با آسیبها و علائم زیر همراه باشد باید نزد پزشک با تخصصهایی مثل متخصص بیماریهای سطح چشم یا متخصص بیماریهای قرنیه و خارج چشمی بروید.
صدمه و آسیب فیزیکی به چشم وارد شود.
فرد بیمار سابقهی فشار خون بالا داشته باشد.
تغییرات در بینایی مانند تاری دید یا دوبینی
قرمزی در هر دو چشم همزمان رخ دهد.
چشمها به لمس حساس شوند.
کبودی یا تورم در چشمها مشاهده شود.
درد چشم همراه با خونریزی احساس شود.