جعفرزاده دبیر جشنواره پوشش اصیل ایرانی اسلامی گوهرشاد: باید بتوانیم در حوزه عرضه و تقاضا زیبایی و اصالت حجاب و عفافی که ما در پوشش اصیل ایرانی اسلامی داریم را برای مردم جا بیاندازیم
سوال: بهرحال جشنواره گوهرشاد اتفاق بسیار خوبی است که به نظر خیلی از کارشناسان کاش در یک مقطعی نبود یک جشنواره دائمی میشد تا یک رویکرد غالبی این نمایشگاه در کشور به وجود میآورد و آن هم معرفی الگوها و سبکهای اصیل و نوین ایرانی اسلامی در پوشش و سبک زندگی که هویت و اصالت ما ایرانیها را با استفاده از نماد فرهنگ و هنر و تمدن اصیل ایرانی اسلامی بتواند نهادینه کند در جامعه و رقابت کند با پوششهای متنوع و متفاوتی که از قبل متاسفانه به سمت ما آمد. تاریخچه نمایشگاههای مد و لباس چقدر است و چند سال است برگزار میشود؟
جعفرزاده: من یک اصلاحی کنم رویکرد ما در بحث جشنواره پوشش اصیل ایرانی اسلامی گوهرشاد لزوما نمایشگاهی نیست یعنی با حوزههای نمایشگاهی چندین سال است که دارد برگزار میشود با مدلهای مختلف یا رویکرد مد و لباسی پررنگ است یا رویکرد حجاب و عفافی اش ممکن است پررنگ شده باشد، ما نگاهمان این بود که در جشنواره گوهرشاد، بیاییم بچههایی که در حوزههای عفاف و حجابی کار میکنند و باصطلاح مجموعههای مردمی هستند با همدیگر یک وحدتی داشته باشند و بتوانند ذیل یک چتر مفهومی و البته یک هم افزایی کار کنند، تلاشمان هم همین است که بتوانیم تسهیل گری و تنظیم گری دستگاهها را هم پشت سر این موضوع داشته باشیم. اولین جشنواره ما در تیرماه برگزار شد همین امسال و حالا ما با همین دغدغهای که شما فرمودید سعی کنیم که ادامه دار باشد ظرف چند ماه که الان در دیماه هستیم جشنواره دوم را برگزار کردیم که پنجم دیماه فراخوان هایمان منتشر شد، برنامه ریزی مان این است که بیست و دوم بهمن ماه ارسال آثار انجام بگیرد، سی ام بهمن ماه هم انشاالله اختتامیه را داشته باشیم. ما در جشنواره اول یکی از بخش هایمان همین بخش نمایشگاهی حوزه حجاب و عفاف بود که سعی کردیم در کنار آن بازیهای حوزه حجاب و عفاف را هم، طراحی کنیم و هم بخشی از آن را اجرا کنیم، اما به هر شکل دیگری هم جشنواره اول مان داشت که اصلا بحث فرهنگ سازی را ما سعی کردیم غلبه بدهیم در کنار مسئله و موضوع طراحی.
سوال: فکر کنم در اصل هم همین باشد، چون نمایشگاهها بخواهد یک نقش تکمیل کنندهای را داشته باشد در آن مسیر فرهنگ سازی.
جعفرزاده: احسنت ما اصلا بحث مان این است که اگر قرار است در حوزه سبک زندگی ما بتوانیم مردم را دعوت کنیم به سمت نوع و پوشش و طرحهایی که در حوزه حجاب و عفاف است مسئله اصلی مسئله زیبایی شناسی است یعنی اول باید بتوانیم در حوزه عرضه و تقاضا در آن بخشی که تقاضای مردمی شکل میگیرد زیبایی و اصالت حجاب و عفافی که ما در پوشش اصیل ایرانی اسلامی داریم را برای مردم جا بیاندازیم مردم اتفاقا خیلی مردم پیشرویی هستند نگاهشان نگاه به روز هست، ما اگر بتوانیم این واقعیت را همین طور که فرمودید هفت هزار سال شاید هم بیشتر تمدن ایرانی سابقه دارد ما از کتیبهها، از مکتوبات و نوشتههایی که در این تمدن هست و آنهایی که به دست ما رسیده است دائما داریم این مسئله پوشش را با عنوان یک سبک زندگی ایرانی میبینیم، در کنار آن هم بعد از این که اسلام وارد ایران شد توانست این را چارچوب بندی کند و یک مقداری جهت بدهد. پس این یک پوشش اصیل ایرانی است که ما نگاهمان این است که باعث میشود یک زیبایی هم برای بانوان یا اگر در حوزه مردان باشد، ایجاد کند.
سوال: یک چیز دیگر مسئله رویکرد این مسیر به سمت نوجوانان است. نوجوانان ما الان نوع انتخابشان در مورد پوشش انتخاب متنوعی است و اگر این مسیر جشنواره شما در یک مسیری قرار بگیرد که نوجوان ایرانی که سلیقه اش یک مقداری متفاوتتر شده با منی که سالها از عمرم گذشته است این فکر کنم یک مسیری باشد در انتخاب پوشش مناسب، چون پوشش ایرانی – اسلامی پوشش جذابی است فقط باید یک مقداری جذابیتهای بصری اش برای نوجوانان ایرانی افزایش پیدا کند این دست طراحان شماست.
جعفرزاده: ما در این جشنواره دوم سویه کارمان را بردیم به سمت این نگاه یعنی حالا در دو بخش ما نگاه میکنیم هم در حوزه فرهنگ سازی این موضوع و نشان دادن جنبههای هنری این زیبایی اصیل، هم از آن طر ف هم کاملا درست میگویید نمیتوانیم ادعا کنیم که ما این سابقه را داریم، ولی با ذائقههای جدیدی که بخصوص نوجوانان ما داریم همراهی نکنیم. این مشکل اصلی ما نبود ایدههای خلاقانه در حوزه طراحی مبتنی بر این چارچوب اصالت، ما باید بتوانیم ذائقه امروز را هم همراهی کنیم بخشی از جشنواره دوم ما که از پنجم شروع شد و فراخوان هایش در رسانهها منتشر شده این که ما بتوانیم در حوزه ایدههایی که میتواند در طراحی مد و لباس به ما کمک کند از خود مردم مشارکت بگیریم و البته در حوزه تخصصی هم از افرادی که به صورت ویژهتر در این حوزه دارند کار میکنند. در کنار آن هم ما بحث مسابقه جشنواره هنری – مردمی را داریم که آنجا هم باز ما نگاهمان این است که خود مردم، البته ما دانشجو که همان قشر نوجوان که شما فرمودید و دانش آموز و دانشجو یعنی نوجوان و جوان را هم ما یک مقداری بعنوان هدف ویژهتر مدنظر قرار دادیم که اینها بتوانند ایدههای خودشان را در قالبهای مختلف هنری هم برای ما ارسال کنند.
سوال: سوال من هم همین است که کسانی که دارند این برنامه را میشنوند و جوانهایی که میخواهند ایده هایشان را مطرح کنند در حوزه مد و لباس، به ویژه بخش ایرانی – اسلامی آن که طراحیهای جذابی میتواند داشته باشد بفرمایید که چگونه میتواننددر این جشنواره مشارکت داشته باشند.
جعفرزاده: ما قالبی که برای جشنواره دوم در نظر گرفتیم این را من قالب شکل یافته از قبل مشخص شده نیست یعنی پیشنهادهایی داوران ما دارند از قالبهای مرسوم هنری که گفته میشود از پادکست گرفته، نقاشی حتی گرفته، که دانش آموز در سنین پایینتر میتواند بکشد و حتی طرح گرافیکی که در فضای دانشجویی و اینها ورودهای خوبی دارند بچهها تا قالبهای حتی شعر و شعاری که میتوانند داشته باشند حتی اگر احیانا انیمیشنی کار شده یا دارند کار میکنند و بقیه قالبهای هنری. ما این جا دستشان را نبستیم، اما گفتیم که یک پیشنهادهایی هست که اطلاعاتش هم در سایت گوهرشاد قرار دادیم به آدرس www.goharshadfestival.ir که آنجا هم اطلاعاتی آمده و یعنی درگاههایی هست که آنجا میتوانند کاملا اطلاعاتشان و محصولاتی که دارند را بارگذاری کنند.
سوال: مسیر بسیار جذابی است و در عین حال میتواند کارهای خیلی سختی هم داشته باشد انشاالله در این مسیر موفق باشید و جشنواره پوشش اصیل ایرانی اسلامی گوهرشاد در مسیر واقعی و موفقیت آمیز خودش قرار بگیرد.
پایان