گروههای حامی حقوق حیوانات در اروپا خواستار توقف فوری فعالیتهای اقتصادی مزارع پرورش اسب این قاره تا زمان راه اندازی سیستم نظارتی بر عملکرد آنها شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، انتشار تصاویری از مزارع پرورش اسب در اروپا که بر خلاف گزارشهای تلویزیونی پیش از این به نمایش در آمده درباره اسطبلهای شیک و اسبهای نازپرورده، گوشهای از فضای واقعی کسب درآمد اروپائیان از طریق حیوانات را نشان میدهد، باعث فرو ریختن تصورات پیشین و برانگیخته شدن خشم و انزجار عمومی در میان مخاطبان شد.
تصاویر جدید ضمن اینکه برخی از گزارشهای قبلی درباره آزار و اذیت دردناک اسبها برای واداشتنشان به انجام حرکات خاص و نمایشی یا ایجاد اندام و پیکر عضلانی یا کشیده برای گرانقیمتتر کردن آنها را تائید میکند، نشان میدهد که در مسیر کسب درآمد بیشتر، هیچ خبری از ترحم و مهربانی، حتی با اسبهای بسیار گرانقیمت وجود ندارد و اتفاقا طمع به کسب درآمد بیشتر از طریق ازدیاد نسل آنها با استفاده از دانش و تکنولوژی نوین، به قیمت شکنجه بیشتر خود آنها و مادیانهای آبستن تمام میشود.
کشیدن خون اسبها یکی از رایجترین روشهای کسب درآمد در مزارع است که بیش از سایر رفتارها مورد انتقاد مردم قرار گرفت.
در یکی از ویدئوهای منتشر شده که به اذعان یورونیوز "ملتی را شوکه کرد" مزرعهای در ایسلند دیده میشود که بر اساس قرارداد با شرکتهای مطرح داروسازی، ماده اولیه ساخت هورمون بارداری PMSG تولید میکند.
این هورمون به ویژه در تولید نسل از اسبهای مشهور کاربرد اساسی دارد، اما برای افزایش باروری بیش از حد طبیعی در حیوانات دامداریهای صنعتی نیز بصورت گسترده استفاده میشود.
اگرچه استخراج هورمون با بهره گرفتن از دانش جدید و تکنولوژیهای پیشرفته صورت میگیرد، اما ماده اولیه، یعنی خون، با روشی کاملا ابتدایی، ساده و کم هزینه تامین میشود.
در این روش که دستکم از سال ۱۹۷۹ سابقه دارد، مادیان آبستن محکم به دیواره سلولش بسته میشود تا نتواند تکان بخورد و سپس، با چاقو یکی از شاهرگ هایش را سوراخ میکنند تا شیلنگ براحتی وارد سرخ رگ شود. سر دیگر شیلنگ را درون یک ظرف چند لیتری میگذارند تا با خون مادیان جوان آبستن که با هر ضربان قلب حیوان وحشت زده، پرفشار فواره میزند، پر شود.
از هر مادیان آبستن هرهفته میتوان چندین لیتر خون استخراج کرد.
محصولات این "مزارع خون" به ویژه در سلفوس واقع در جنوب ایسلند که نخستین تصاویر منتشر شده، مربوط به آنها بود، طبق قرارداد به شرکت بیوتکنولوژی ایستکا، یکی از غولهای بازار داروی اروپا تعلق دارد و این شرکت پس از پردازش خون ها، هورمون مورد نظر را استخراج میکند.
پس از انتشار تصاویر در فضای مجازی و واکنش افکار عمومی، یورونیوز وارد ماجرا شد و در گزارشی تلاش کرد فضای مملو از خشمی که بازار را ملتهب کرده و میتوانست به منافع غولهای تجاری لطمه زند، آرام کند.
یورونیوز توضیح داد که تولید خون، تجارتی پرسود برای اروپاست و مزرعه داران میتوانند به سادگی و با کمترین هزینه! ۷۰ هزار یورو درآمد کسب کنند.
در این گزارش سعی شده بود بطور غیرمستقیم، ذینفعان تجارت خون، فقط مزرعه داران معرفی شوند تا انتقادها از شرکتهای بزرگ کاهش یابد و در نتیجه، در مدت کمی پس از انتشار گزارش، تعدادی از مزارع پرورش اسب داوطلبانه کار را متوقف کردند.
این درحالی بود که در بخشی از گزارش تصریح میشود که با پیشرفت تکنولوژی و افزایش رقابت شرکت بزرگ داروسازی در اروپا، فقط در سال گذشته تعداد مزارع خون در ایسلند سه برابر شده و به ۱۹۹ مرکز رسیده است، اما در عمل فشاری بر این شرکتها که صاحبان اصلی بازار خون هستند، وارد نشد.
رزا لیف دارادوتیر، یکی از فعالان حامی حیوانات در واکنش به جهت گیری خبرنگار یورو نیوز میگوید: به نظر شما اشکالی ندارد که یک اسب وحشت زده را با ضرب و شتم و شلاق بگیرید و با چاقو به گردنش بزنید تا یک ماده باروری برای افزایش رنج حیوانات دیگر ایجاد کنید؟ آیا فکر میکنید اشکالی ندارد؟ من فکر میکنم که اکثر مردم جواب منفی میدهند.
بلافاصله پس از اظهارات این شهروند، سخنان آرنتور گودلاگسون، مدیر عامل ایستکا، غول داروسازی اروپا پخش میشود که میگوید: "این ویدئو تصویر دقیقی ارائه نمیدهد. "
مدیرعامل ایستکا میگوید: "بفرمایید، این ویدیو با اینکه طوری طراحی شده که توصیفی بیش از حد منفی از روند کار ارائه دهد، اما فقط کمی نداشتن تمرین برای خون گیری را نشان میدهد که البته باید با تمرین بیشتر، کار بهتر انجام شود. "
همین گزارش نیز باعث شد که بسیاری از مردم، برای نخستین بار با وضعیت واقعی مزارع پرورش اسب در اروپا آشنا شوند و با پی بردن به روشهای کسب درآمد پرورش دهندگان اسب، دریابند که آن رفتار مهربانانه با اسب ها، نمایشهایی تبلیغاتی در مراکز عمدتا پرهزینه بوده است.
اگرچه خون گیری از اسب یا حیوانات دیگر برای تولید مواد دارویی سالهاست در نقاط مختلف جهان رایج است، اما آنچه که باعث مضاعف شدن جلوه ناپسند رفتار اروپائیان در مزارع خون میشود، ادعاهای بی انتهای آنها و اعتراضهای مداومشان به جوامع دیگر است. چندین سال پیش، زمانی که دانشمندان جوان ایرانی در یک آزمایش علمی، میمونی را سالم به خارج از جو برده و سالم بازگرداندند، خبر اصلی صفحه یک یاهونیوز و چندین خبرگزاری اروپایی، ابراز نگرانی و اعتراض رسمی گروههای محیط زیستی نسبت به احتمال اذیت شدن میمون در این آزمایش بود. در آن زمان هجمههای رسانهای به قدری گسترده شد که اروپائيان خواهان تحريم فروش میمون یا حیوانات آزمایشگاهی به دانشگاههای ایران شدند.
دارادوتیر میگوید: ما باید به اخلاقیاتی که مدعی آنیم فکر کنیم... این رفتارها چندان کار نجیبانهای نیست.
فشار افکار عمومی و همراهی برخی از چهرههای مطرح و تعدادی از نمایندگان پارلمان با مردم، باعث شد طرحهایی برای انجام نظارت بیشتر بر این صنعت و ارزیابی آن در سه سال آینده ارائه شود.
آمارها نشان میدهد که فقط در مزارع جنوب ایسلند، بیش از ۵۴۰۰ مادیان صرفاً برای کشیدن خون آنها در سلولها نگهداری میشوند، اما تشکلها و گروههای حمایت از حیوانات میگویند که تعداد فراوانی اسبهای نیمه وحشی نیز به این منظور در غرفههای کوچک زندانی اند و مورد آزار و خشونت و ضرب و شتم قرار میگیرند.