به گفته کارشناسان، آبخیزداری نقش مهمی در استحصال آب باران دارد، بطوری که در ازای هر هکتار عملیات آبخیزداری حدود ۵۰۰ متر مکعب آب و در هرهکتار عملیات پخش سیلاب هزار متر مکعب آب در سال استحصال میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، متوسط بارندگی در ایران ۲۳۶/۵ میلیمتر در سال است البته این میزان بارندگی در سالهای مختلف با توجه به کاهش بارشها و خشکسالی متفاوت است، بطوری که امسال تا نیمه دی ماه ۵۰ میلیمتر باران بارید و ۸۰ میلیارد مکعب آب از این میزان بارش دریافت شد.
با این حال ۷۵ درصد همین میزان بارش هم تبخیر شده و در واقع ۲۵ درصد یعنی ۲۰ میلیارد متر مکعب آن وارد پیکره آبهای سطحی و زیر زمینی شده است.
در سال ۱۳۸۹ اضافه برداشت از چاههای آب و آبهای زیرزمینی موجب کاهش ۱۰ میلیارد مکعبی آب در آبخوانها شد. بر این اساس در ۲۳ تیر ماه همان سال، قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی در مجلس تصویب شد و ماده ۲۷ آن وزارت نیرو و سازمان منابع طبیعی را مکلف به تقویت منابع آب زیر زمینی و آبخوانها کرده است.
طبق ماده ۲۷، چهار برنامه باید محقق شود و آبهای زیرزمینی سالی ۲/۵ میلیارد متر مکعب جبران شود که از این ۲/۵ میلیارد متر مکعب هزار و ۲۵۰ میلیارد متر مکعب سهم وزارت نیرو و هزار و ۲۵۰ میلیارد متر مکعب هم سهم بخش آبخیرداری است.
آبخیزداری اعم از عملیات بیولوژیکی، بیومکانیکی و مکانیکی، ۹۰ درصد آبهای سطحی را دربالا دست حوزههای آب ریز کنترل و در پایین دست وارد سفرهای زیر زمینی میکند.