میلیونها بیمار سرطانی در سراسر جهان وجود دارند و همه منتظر واکسنی هستند که به رها کردن آنها از رنج و درد کمک کند.
تیمی از دانشمندان در بیمارستان زنان و دانشکده پزشکی هاروارد در بریگهام آمریکا با موفقیت واکسن خود را روی مدل موش مبتلا به گلیوبلاستوما، (یکی از تهاجمیترین سرطانهای مغز) آزمایش کردند که نتایج این آزمایش امیدوارکننده بود.
اگرچه واکسنهای سرطان یک حوزه تحقیقاتی گسترده و بسیار کار شده هستند، اما رویکرد پیشنهادی در این مطالعه کاملاً متمایز است. دانشمندان به جای استفاده از سلولهای تومور غیرفعال، سلولهای تومور زنده را ویرایش و مهندسی کردند.
به طور معمول ابتدا سلولهای توموری با لیزر یا تابش غیرفعال میشوند تا مجدداً در بدن فرد مورد استفاده قرار گیرند و ایمنیزایی (ایمنی ناشی از اثر یک ماده خارجی) افزایش یابد. محققان پیشنهاد میکنند که در طول آزمایشهای بالینی، این رویکرد درمانی فواید سلامتی محدودی را در برابر سرطان مغز به ارمغان آورده است.
بنابراین، آنها تصمیم گرفتند با رویکردی متفاوت، اقدام به درمان کنند. این روش درمانی متمایز شامل تبدیل سلولهای تومور زنده به عواملی بود که میتوانند کشتن تومور و ایمنی ضد سرطانی را در بدن بیمار ایجاد کنند. آنها سلولهای تومور زنده را با استفاده از ابزار ویرایش ژن CRISPR-Cas9 مهندسی و متعاقباً آنها را برای آزادسازی سلولهایی جهت کشتن سلولهای تومور دیگر و آماده سازی سیستم ایمنی برای پاسخ ضد تومور طولانی مدت مهندسی کردند.
بنا بر اعلام وبگاه اینترستینگ انجینیرینگ، این واکسن بر روی مدلهای موش آزمایش شده است و اگرچه نتایج امیدوارکننده به نظر میرسد؛ اما هنوز برای انسان آماده نیست. با این حال دانشمندان امیدوارند که استراتژی درمانی آنها پتانسیل جلوگیری از پیشرفت تومور، عود و متاستاز در بیماران مبتلا به سرطان مغز را داشته باشد.