نماینده سوریه در سازمان ملل: سوریه با سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی همکاری کامل داشت و به اجرای این معاهده حتی پیش از تاریخ پیوستن به آن عمل کرد.
صباغ درباره ادعاهای برخی قدرتهای غربی درباره وجود تسلیحات شیمیایی در سوریه و اقدام دولت این کشور در بکارگیری آن گفت: لازم است بر ضرورت هدفمندسازی زمان و منابع شورای امنیت و پرهیز از برگزاری جلساتی در ارتباط با تحولات مورد نیاز که اساسا مطرح نیست، تاکید شود. اول اینکه جمهوری عربی سوریه بارها بهکارگیری سلاح شیمیایی را در هر مکان و زمانی از سوی هر کسی که باشد، محکوم و همیشه تاکید کرده است که از هیچ نوع سلاح شیمیایی ممنوعه یا ماده شیمایی سمی استفاده نکرده است.
دوم اینکه نخستین حادثه مربوط به بکارگیری سلاح شیمایی در سوریه ۱۹ ماه مارس سال ۲۰۱۳ بود که گروههای تروریستی خمپاره حاوی مواد سمی به منطقه خان العسل در استان حلب شلیک کردند. این حادثه به شهادت ۲۵ نفر منجر شد که بیشتر آنها نیز از نیروهای ارتش سوریه بودند. همچنین ۱۱۰ نفر در این حادثه مصدوم شدند. تاسف بار این است که با وجود اقدام سوریه برای درخواست رسمی از دبیر کل وقت سازمان ملل برای اعزام تیم حقیقت یاب مستقل برای بررسی حادثه، اما تاکنون از محل حادثه بازدید به عمل نیامد و تا به امروز نیز هیچ تحقیقی درباره آن انجام نشده است.
سوم، جمهوری عربی سوریه سپتامبر سال ۲۰۱۳ به معاهده منع گسترش سلاحهای شیمایی پیوست و سال ۲۰۱۴ نیز با وجود شرایط دشواری که داشت به انهدام همه تاسیسات و انبارهای تولید این سلاحها اقدام کرد. همچنین، با سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی همکاری کامل داشت و به اجرای این معاهده حتی پیش از تاریخ پیوستن به آن عمل کرد.
چهارم، طی نه سال گذشته، کمیته ملی سوریه بیش از ۵۰۰ روادید برای کارمندان دبیرخانه فنی سازمان منع انتشار سلاحهای شیمایی صادر کرده است که شامل همه تیمهای فعال در سوریه بوده است. همچنین، زمینه برگزاری ۲۴ نشست رایزنی را برای تیم ارزیابی سازمان ملل فراهم کرده و ۹ بار نیز زمینه بازرسی از مراکز مطالعات علمی را فراهم کرده است.
پنجم، سوریه از برگزاری رایزنیها بین وزیر امور خارجه به عنوان رئیس کمیته ملی این کشور و مدیر کل سازمان منع گسترش سلاحهای شیمایی استقبال کرده است و خواهان ادامه این جلسات رایزنی در سریعترین زمان ممکن است.
ششم، جمهوری عربی سوریه بر قانونی نبودن تشکیل هیئت موسوم به تحقیق و مشخص کردن طرف مسئول (بهکارگیری تسلیحات شیمیایی) تاکید کرده است به این علت که معاهده به دبیرخانه فنی مسئولیت مشخص کردن چنین طرفی را نداده است که بدان معناست که در بندهای معاهده دستکاری شده است و هدف از آن نیز دادن ماموریت غیر قانونی به این هیئت است. بنابراین، سوریه هیچ یک از نتیجه گیریهای این هیئت غیر قانونی را به رسمیت نمیشناسد.
افزون بر این، سوریه تسهیلاتی برای موفقیت تیم حقیقت یاب در نوامبر سال گذشته داد و بار دیگر خواستار اقدام این تیم برای صادر کردن گزارشهای خود درباره پنج حادثهای شد که سوریه درباره آنها اطلاع رسانی کرده بود. همچنین خواستار آن شد که این تیم در عملکرد خود حرفهای و مستقل به ویژه در ارتباط با نمونه برداری و مصاحبه با شهود و اعتماد نکردن به منابع متفرقه عمل کند.