تسلیت باد سالروز وفات مادر شهیدانی که بانوی صبر و ایثار عاشورایی و اسوه شکیبایی مادران و همسران شهید تاریخ شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، سیزدهم جمادی الثانی سالروز وفات حضرت ام البنین مادر شهدای دشت کربلاست.
نامش فاطمه و کنیه اش امُّ البنین (مادر پسران) است.
پدرش حِزام، و مادرش ثمامه یا لیلاست؛ و همسرش علی بن ابی طالب (ع) و فرزندانش عباس (ع)، عبداللّه، جعفر و عثمان هستند که هر چهار نفر در سرزمین کربلا و در رکاب امام حسین (ع) به شهادت رسیدند.
در مورد تاریخ دقیق ولادت حضرت ام البنین اطلاعی در دست نیست و برخی تاریخ نگارانْ بدون ثبت سال ولادت او، یاد آور شده اند که تولد پسر بزرگ ایشان، حضرت ابوالفضل (ع)، در سال ۲۶ ق اتفاق افتاده است و برخی زمان ولادت ایشان را در حدود پنج سال پس از هجرت تخمین میزنند.
انتخاب بانوی محب زهرایی (س) برای همسری علی (ع)
ده سال پس از رحلت حضرت رسول (ص) و حضرت فاطمه (س)، علی بن ابی طالب علیه السلام برادرش عقیل را ـ که آشنا به علم نسب شناسی عرب بود ـ فرا خواند و از او خواست که برایش همسری از تبار دلاوران برگزیند.
عقیل، فاطمه کلابیه را برای حضرت برگزید که قبیله و خاندانش، بنی کِلاب، در شجاعت بی مانند بودند، و حضرت علی (ع) نیز این انتخاب را پسندید.
علت تغییر نام
فاطمه کلابیه، بعد از گذشت مدتی از زندگی مشترک با علی علیه السلام، به امیرالمؤمنین پیشنهاد کرد که به جای «فاطمه»، که اسم قبلی و اصلی وی بوده، او را ام البنین صدا زند تا فرزندان حضرت زهرا علیهاالسلام از ذکر نام اصلی او توسط پدرشان، به یاد مادر خویش، فاطمه زهرا علیهاالسلام نیفتند و رنج بی مادری آنها را آزار ندهد.
فرزندان ام البنین علیهاالسلام
ثمره زندگی مشترک ام البنین علیهاالسلام با حضرت علی علیه السلام، چهار پسر بود که به دلیل داشتن همین پسران، او را ام البنین، یعنی مادر پسران میخواندند. نام فرزندان ایشان به ترتیب عبارتند از: قمربنی هاشم حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام، عبداللّه، جعفر و عثمان.
فرزندان ام البنین همگی در کربلا به شهادت رسیدند و نسل ایشان از طریق عُبیداللّه فرزند حضرت ابوالفضل علیه السلام ادامه یافت.
ام البنین؛ مادر چهار شهید
با شهادت چهار فرزند ام البنین علیهاالسلام در کربلا، این بانوی شکیبا، به افتخار مادر شهیدان بودن نائل آمد و درکنار همسر شهید بودن، افتخاری دیگر بر صفحه افتخاراتش افزوده شد.
وقتی خبر شهادت فرزندانش به او رسید، سرشک اشک از دیده فرو ریخت و با روحیهای قوی در اشعاری گفت: «ای کسی که فرزند رشیدم عباس را دیدی که همانند پدرش بر دشمنان تاخت، فرزندان علی (ع) همه شیران بیشه شجاعتند. شنیده ام بر سر عباس عمود آهنین زدند، در حالی که دست هایش را قطع کرده بودند؛ اگر دست در بدن پسرم بود، چه کسی میتوانست نزد او آید و با او بجنگد؟»
سالروز وفات حضرت ام البنین (س) روزی که در گاهنامه کشور به عنوان روز بزرگداشت مادران و همسران شهدا نام گذاری شده است.