مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان بوشهر گفت: میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی باید متناسب با میزان تغذیه این منابع از بارندگی و روانابها باشد، اما همواره کفه ترازو به سمت برداشتها سنگینی میکند.
وی افزود: تغییر اقلیم و کاهش میزان بارندگیها باعث تغذیه نشدن مناسب آبخوانها میشود و افت سطحایستابی را تسریع میکند.
محمدی اظهار داشت: در ۱۲ سال از دوره آماری ۱۵ سال اخیر، شاهد بارندگی کمتر از میانگین نرمال در استان بودهایم. نکته حائز اهمیت، رژیم و پراکندگی نامناسب بارندگیها است. یعنی همان میزان بارندگی کمتر از میانگین نیز در چند سامانه بارشی محدود و با شدت زیاد رقم خورده و امکان جذب در آبرفت را نداشته است.
وی گفت: افزایش برداشتها از یک سو و کاهش تغذیه آبخوانها باعث شه سالانه سطح آبهای زیرزمینی در استان به طور میانگین ۱ متر افت داشته باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر بیان کرد: با خالی شدن آب در منافذ آبخوان، لایههای آبرفت متراکم شده و دچار کاهش حجم میشود و این تراکم در سطح زمین به صورت فرونشست یا فروچاله نمایان میشود.
محمدی افزود: بر این اساس، راه برای نفوذ آب به منابع زیرزمینی به طور کلی بسته میشود و پدیده مرگ آبخوان رقم میخورد. در این شرایط بارندگی مداوم نیز آبخوان مرده را احیا نخواهد کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر عنوان کرد: پدیده فرونشست باعث خسارات جبران ناپذیری از جمله خشکسالی و از بین رفتن زمینهای کشاورزی، تغییر ساختار رودخانهها، آسیب جدی به نیروگاهها، خطوط انتقال آب و برق و گاز و زیرساختهایی مانند فرودگاهها، جادهها و پلها میشود.