رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان توضیحاتی درخصوص سرشماری ثبتی مبنا و مزایای آن ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، مهرداد نیکو گفت: جمعیت یکی از مهمترین متغیرهای تصمیم گیری و برنامه ریزی است و بسیاری از تصمیمهایی که در کشور گرفته میشود، بر مبنای جمعیت صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه جمعیت، پایه توزیع اعتبار، توزیع عوارض آلایندگی، ارزش افزوده و... است، افزود: بر همین اساس در سال ۱۳۳۵ در کشور ما سرشماری عمومی نفوس و مسکن برای اولین بار اجرا شد و در بازه زمانی ۱۰ ساله ادامه پیدا کرد، بطوریکه آخرین سرشماری نیز در کشور در سال ۱۳۹۵ انجام شد.
نیکو روش مرسوم سرشماری را مراجعه ماموران آمارگیر به درب منازل در مناطق مختلف و دریافت آمار از افراد عنوان کرد و ادامه داد: این روش مشکلاتی داشت از آن جمله میتوان به تحمیل هزینه زیاد به دولت، فاصله زیاد اجرای طرح هر ۱۰ سال یکبار، ایجاد خطا میان ۲ مرحله سرشماری و بی اطلاعی از آمار در فواصل سرشماری قبلی و بعدی اشاره کرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان میگوید: البته یکبار در فاصله زمانی ۵ ساله عملیات سرشماری انجام شد، ولی به دلیل هزینههایی که در بر داشت، مجدد در بازه زمانی ۱۰ ساله اجرایی شد.
این مقام مسئول به انجام سرشماری ثبتی مبنا به صورت آزمایشی اشاره و اضافه کرد: در این روش ۳ مشخصه شامل؛ کد ملی، کد پستی و کد فعالیت (کسب و کار) مد نظر است، البته در این مرحله فقط کد ملی و کد پستی اهمیت دارد و گزینه سوم مد نظر نیست.
وی با بیان اینکه در روش جدید سرشماری، مراجعه حضوری حذف شده است، گفت: در واقع سرشماری از اطلاعات بانک اطلاعاتی که بر مبنای کد ملی و کد پستی داریم، انجام میشود.
نیکو افزود: پارسال طرح آزمایشی سرشماری ثبتی مبنا در ۵ استان کشور از جمله خوزستان و در منطقه ۶ اهواز و البته به صورت حضوری به منظور جمع آوری برخی اطلاعات انجام شد، ضمن اینکه در استانهای همدان، آذربایجان غربی، اصفهان و خراسان شمالی این روش سرشماری را اجرا کردند.
وی ادامه داد: باتوجه به اهمیتی که استان خوزستان دارد، شهرستان شوشتر در کنار ۳۶ شهر دیگر در کشور برای مرحله آزمایشی سرشماری ثبتی مبنا انتخاب شده است.
انتخاب شوشتر برای اجرای طرح سرشماری ثبتی مبنا
مهرداد نیکو در تشریح مزایای سرشماری ثبتی مبنا گفت: این نوع سرشماری از یکم دی ماه امسال در شوشتر آغاز شده و تا ۳۰ دی ماه نیز ادامه خواهد داشت و باتوجه به اینکه کد ملی و کد پستی اطلاعات پایهای این روش هستند و در مرحله بعد این ۲ مورد به هم مرتبط میشوند، ثبت احوال، ثبت اسناد، شهرداری، فرمانداری و اداره کل پست دستگاههای اصلی همکار با مرکز آمار و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استانها در اجرای این طرح محسوب میشوند.
وی کد پستی منازل را یکی از موارد مهم برشمرد و افزود: در مرحله اول در شوشتر محدوده شهر در طرحهای جامع با همکاری شهرداریها مشخص شد، سپس در گام بعدی اطلاعاتی درخصوص پلاک کوبی منازل را دریافت کردیم که بعضی از آنها پلاک کوبی نشده اند یا افراد از کد پستی تعیین شده، مطلع نیستند.
نیکو ادامه داد: افراد باید به سایت WWW.NCR.IR مراجعه کنند و با استفاده از کد ملی، نسبت به ثبت کد پستی اقدام کنند و درصورتیکه کد پستی نسبت به سرشماری قبل تغییر کرده است، باید از طریق سایت اداره پست کد پستی دقیق خود را به دست بیاورند و در سایت WWW.NCR.IR ثبت کنند.
مشکلات پیش روی سرشماری ثبتی مبنا
این مقام مسئول درخصوص مشکلات اجرای طرح سرشماری در خوزستان گفت: یکی از این مشکلات که در مرحله قبلی سرشماری ثبتی مبنا و سرشماری کنونی با آن مواجه هستیم، اطلاع نداشتن خانوارها از کد پستی محل اقامت است.
وی وجود مکانهای بدون کد پستی را مشکل دیگری عنوان کرد و افزود: همچنین بروزرسانی نکردن آدرس پستی در سایت اداره کل پست سبب بروز مشکل شده است، به همین دلیل در شوشتر تلاش داریم خلاءها را احصاء و نسبت به رفع آنها اقدام کنیم.
توسعه شهرها و استانها و توزیع عادلانه منابع با اجرای طرح سرشماری
نیکو درباره چگونگی دسترسی به اطلاعات دقیق و همکاری مردم در اجرای این طرح میگوید: همه ابزارهای اطلاع رسانی از جمله؛ فرمانداری، ارسال پیامک و زیرنویسهای تلویزیونی تلاش کردیم اطلاع رسانی عمومی را افزایش دهیم، البته موضوع خوداظهاری نیز اهمیت زیادی دارد و مردم باید بدانند که وقتی حاکمیت از اطلاعات آماری آنها مطلع باشد، به توزیع عادلانه منابع کمک میشود.
وی با بیان اینکه خودداری از اطلاع رسانی و کم شماری و اطلاعات ناقص سبب متضرر شدن منافع جمعی میشود، ادامه داد: بنابراین میطلبد همه مردم در طرح سرشماری ثبتی مبنا مشارکت کنند، البته در سالهای اخیر شاهد بهبود فرهنگ آماری هستیم و پیش بینی میشود با اطلاع مردم از مزایای سرشماری و تاثیر آن بر توسعه محل زندگی و استان، این مرحله نیز به خوبی اجرا شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان گفت: در این سرشماری میزان مشارکت مردم ارزیابی خواهد شد و درصورت وجود کم و کاستی در اطلاع رسانی برای جلب مشارکت آحاد جامعه، بدون شک روشهای همکاری را ارتقاء خواهیم داد.
چگونگی سرشماری مناطق روستایی و عشایری
وی درخصوص چگونگی جمع آوری اطلاعات و سرشماری در مناطق روستایی و عشایری میگوید: فعلا هدف اجرای طرح مناطق شهری است و در مراحل بعد سرشماری را در مناطق روستایی و سپس عشایری که ساکنان آنها درحال جابجایی هستند، اجرا میکنیم.
مهرداد نیکو به انجام سرشماری عشایر و نمونه گیری هرچند سال یکبار در مناطق عشایری و به ویژه خوزستان که جمعیت این قشر زیاد است، اشاره کرد و ادامه داد: باتوجه به نداشتن کد پستی و مشخص بودن جمعیت، سرشماری به صورت حضوری انجام خواهد شد.
وی میگوید: خوزستان در سرشماری سال ۱۳۹۵ که بخشی از آن به صورت برخط اجرا شد، براساس ارزیابیهای مرکز آمار ایران، جزو ۳ استان اول و پیشرو در کشور در زمینه مشارکتهای مردمی بود و شاید یکی از دلایلی که خوزستان از پارسال به عنوان استان برای آزمایش طرح سرشماری ثبتی مبنا انتخاب شد، استقبال و همکاری عمومی بود.
نیکو درخصوص سرشماری اتباع خارجی در استان گفت: این افراد کد ملی ندارند، البته طرح آمایش اتباع بیگانه نیز برای آنها اجرا میشود و بر همین اساس اطلاعاتشان جمع آوری و ثبت خواهد شد.
وی درباره چگونگی جمع آوری اطلاعات از ساکنان مناطق غیررسمی و حاشیهای میگوید: برای این مناطق ترکیبی از طرح سرشماری ثبتی مبنا و حضوری اجرا و اطلاعات خانوار دریافت میشود.
برنامه هفتم توسعه، برنامهای مسئله محور
این مقام مسئول با بیان اینکه رویکرد برنامه هفتم توسعه در برنامه ریزی کشوری در حال تغییر است، گفت: این برنامه مسئله محور است و ۱۰ مسئله شامل؛ اقتصاد دریاپایه، اقتصاد دانش بنیاد، آب و ... مشخص شده که بیشتر آنها برای استان خوزستان موضوعیت دارند.
وی به احصاء مسائل مربوط به خوزستان اشاره و اضافه کرد: مقدمههای برنامه هفتم فراهم شده و موضوعهای محوری خود را به مرکز ارسال کرده ایم و پس از نظرخواهی و اعلام نتایج، با استفاده از نخبههای استان جمع بندی خواهیم کرد و و اطلاع رسانی میشود.
نیکو یکی از مسائل برنامه هفتم توسعه را طرح الگوی کشت برشمرد و ادامه داد: خوزستان به عنوان استان محوری کشاورزی کشور، اولین استانی بود که الگوی کشت در آن مطرح و اجرا شد و با تعیین زمان، مکان و نوع محصول، برای ارتقاء بهره وری آب و افزایش عملکرد در واحد، الگوی کشت را در خوزستان اجرا خواهیم کرد.