با وجود واکنشهای گسترده داخلی و خارجی، بیم آن وجود دارد که در صورت فقدان اقدام عملی و بازدارنده بن غویر وکابینه جدید نتانیاهوبه تعرضات و تجاوزات بیشتری دست بزنند.
تعرض به مسجد الاقصی به فاصله کمتر از یک هفته از احراز وزارت امنیت داخلی
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ با وجود هشدارهای شدیداللحن مقاومت فلسطین در غزه درباره هرگونه تعرض ایتمار بن غویر وزیر امنیت داخلی کابینه افراطی بنیامیین نتانیاهو، وی صبح سهشنبه (۳ ژانویه) به همراه شماری از شهرکنشینان صهیونیست تحت تدابیر شدید امنیتی به صحنهای مسجد الاقصی تعرض کردند.
رونین باررئیس شاباک (سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی) شرایط ویژهای برای تعرض ایتمار بن غفیربه مسجدالاقصی تعیین کرد تا این اقدام وی موجب واکنش فلسطینیان نشود. از جمله اینکه در ساعات اولیه صبح باشد، دوم اینکه آسیبی به شرایط موجود در مسجدالاقصی وارد نکند و سوم اینکه این اقدام به صورت هماهنگ شده انجام شود.
پیش ازاین، مقامات سازمان ملل و مصر با ارسال پیامی برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به وی هشدار داده بودند که در صورت تعرض ایتمار بن گویر به مسجدالاقصی، نمیتوانند مانع از پیامدهای خطرناک آن شوند.
شبکه هفت تلویزیون رژیم صهیونیستی شامگاه دوشنبه اعلام کرده بود که بن غُفیر پس از دیدار با نتانیاهو و هشدارهای مقاومت فلسطین از تصمیم خود منصرف شده است.
عوامل موثر بر تعرض بن غویر به مسجد الاقصی
چندعامل موجب شد که بن غفیرعلیرغم هشدار گروههای مقاومت و رایزنیهای مصر به تعرض در مسجد الاقصی دست بزند. نخست اینکه تکمیل روند یهودی سازی قدس و تخریب مسجد الاقصی از شعارهای انتخاباتی و از مبانی اصولی حزب " قدرت یهودی" است و وی برای اثبات جدیت خود در پیشبرد این امور به این تعرض دست زد.
دوم اینکه نه تنها بن غویر بلکه کابینه جدید نتانیاهو به این تعرض نیاز داشت تا امکانی برای سنجش واکنشها در داخل و خارج صورت گیرد تا برای اجرای برنامههای توسعه طلبانه بعدی برنامه ریزیهای لازم صورت گیرد.
سوم اینکه کشورهای عربی بخصوص طرفهای مثل امارات، بحرین، مغرب و حتی عربستان که گام در مسیر عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی گذاشته اند علیرغم اعلام برنامههای افراطی از سوی کابینه جدید نتانیاهو نه تنها تجدید نظر نکردند بلکه در ارسال پیام تبریک پیش افتادند و در کل تدابیر بازدارنده اتخاذ نکردند.
هرچند امارات بعد از تعرض بن غویر به مسجد الاقصی دعوت از نتانیاهو برای دیدار از این امیرنشین را ملغی کرد، اما این اقدام به نوش داروی بعد از مرگ میماند و در عین حال معلوم نیست تا کی ابوظبی روی تصمیم خود خواهد ماند و تحت تاثیر فشار لابی یهودی قرار نخواهد گرفت.
درچنین شرایطی هرچند دیدار بن غفیر از صحن مسجد الاقصی بدون برگزاری مراسم مذهبی و با سرعت صورت گرفت وبیش از ۱۲ دقیقه طول نکشید، اما در صورتی که با واکنش عملی فلسطینیها مواجه نشود میتواند آثار و پیامدهای وخیمی به همراه داشته باشد و کابینه جدید نتانیاهو و از جمله بن غفیر را برای اجرای برنامههای بعدی به وسوسه بیندازد.
همچنانکه شیخ «عکرمه صبری» خطیب مسجد الاقصی نیز در مصاحبه اخیر خود تصریح کرده هر روز نیات مقامات رژیم اشغالگر نسبت به مسجد الاقصی و سیطره بر آن فاش میشوند و آنچه که به تازگی از یک سند اسرائیلی شامل ۱۱ بند منتشر شده است، خطری بزرگ برای مسجد الاقصی است و هر یک از بندهای آنها خطرناکتر از دیگری است. خطیب مسجد الاقصی هشدار داد که نقشه وحشتناک مقامات رژیم اشغالگر اسرائیل تصرف مسجد الاقصی یعنی تحمیل حاکمیت خود بر این مسجد مقدس و سلب اختیارات اداره اوقاف اسلامی برای اداره امور آن است.
واکنشهای صورت گرفته اقدامی لازم اما ناکافی
با وجود اینکه همه گروههای مقاومت فلسطینی و حتی تشکیلات خود گردان فلسطین نسبت به تعرض بن غفیر به مسجد الاقصی هشدار داده اند، اما این واکنشها با واکنشهای که مردم فلسطین به دیدار آریل شارون رئیس وقت حزب لیکود از مسجد الاقصی در سال ۲۰۰۰ میلادی انجام دادند تناسبی ندارد چرا که آن واکنشها به شکل گیری انتفاضه دوم انجامید که بیش از چهار سال به درازا کشید و شدت و گستره آن به حدی بود که حداقل مسجد الاقصی را به مدت دو دهه از تهدید و خطر صهیوینستها بیمه کرد.
از اینرو بیم آن وجود دارد که کابینه جدید نتانیاهوواکنشهای داخلی و خارجی را درباره تعرض امروز بن غفیر به مسجد الاقصی ناکافی تشخیص دهند و با این ارزیابی که واکنشها جدی نبوده به اجرای طرحهای بعدی اقدام کنند.
یکی از این طرحها که بن غفیرو دیگر صهیونیستها به دنبال آن هستند و تاکنون چند بار تا یک قدمی اجرای ان پیش رفته اند گذاشتن مجسمه هیکل بر روی مسجد الاقصی است که تخریب کامل آن را به همراه خواهد داشت. این دسته از صهیونیستها مدعی بودند که مسجد الاقصی روی معبد سلیمان ساخته شده است و لذا به این بهانه مدتها به حفاریهایی زیر مسجد دست زدند تا به این بهانه بتوانند ان را تخریب کنند.
اکنون که احزاب و گروههای دست راستی بعد از سالها قدرت را در دست گرفته اند و پارلمان و کابینه را در اختیار دارند بیش از هر زمان دیگر زمینه را برای اجرای اهداف و برنامههای توسعه طلبانه و نژادپرستانه خود مساعد میبینند و در حال ارزیابی و سبک و سنگین کردن اوضاع هستند. از اینرو در صورتی که واکنشهای داخلی و خارجی به تعرض بن غویر به مسجد الاقصی جنبه بازدارنده نداشته باشد و هزینههایی را بر وی و فراتر از آن بر رژیم صهیونیستی وارد نکند بی تردید انگیزه را برای تعرضات بیشتر فراهم میکند.
سابقه رژیم صهیونیستی نشان میدهد که تنها در صورت برقراری معادله بازدارندگی است که این رژیم به ناچار مجبور به ایجاد تعدیل در رفتار خود هرچند به طور محدود میشود. احمد کاظم زاده