کانون صرافان ایران برای برون رفت از شرایط ملتهب ارزی ۸ راهکار به بانک مرکزی پیشنهاد کرده است.
اعلامیه و پیشنهادهای کامون صرافان ایرانب رای برونرفت از شرایط موجود به این شرح است:
۱.حل فوری و عاجل مسئله افزایش سرمایه شرکتهای تضامنی، به طریقی که هیچ یک از صرافان دارای مجوز در شرایط فعلی کشور دچار مشکل نشوند. این مهم در دوران مدیریت قبلی بانک مرکزی علیرغم هشدارهای متعدد این کانون، کاملا نادیده گرفته شد و اثرات آن کاملا در نرخ دلار قابل مشاهده است. درحال حاضر بیش از ۵۰ درصد شبکه صرافی در این خصوص دچار مشکل هستند.
۲. استفاده از توان کلیه صرافان کشور و خروج انحصار از دست صرافان خاص و یا صرافیهای بانکی در خرید و فروش ارز نیمایی (در شرایط فعلی انحصار خرید و فروش ارز نیمایی در اختیار چند صراف خاص بوده و توزیع و گردش ارز را برای صادرکنندگان و واردکنندگان با مشکلات جدی مواجه نموده است).
۳-اصلاح ساختار پلتفرم بازار نیما بر اساس روش حراج قیمتی برای شفافیت معاملات و جلوگیری از هرگونه توافقات احتمالی غیر شفاف بین خریداران و فروشندگان.
۴- ایجاد حساب مستقل ریالی توسط بانک مرکزی در سامانه نیما برای تهاتر ریالی ارز خریداری شده که متاسفانه بخش زیادی از صادرکنندگان پس از دریافت ریال به تعهدات خود در زمان اعلام شده در سامانه عمل ننموده و این عمل منجر به آسیب جدی به خریداران ارز گردیده است.
۵- امکان ایجاد بازار آتی فروش ارز در بازار متشکل ارزی با استفاده از بخشی از ارز صادرکنندگان بزرگ و خوشحساب (شرکتهای فولادی و پتروشیمی) برای کشف قیمت و سیگنالدهی بازار آتی به جای شبکههای غیر رسمی که در بازار غیررسمی فعال و سیگنال قیمتی ایجاد مینمایند (تجربه بازار آتی سکه در سالهای قبل تجربه موفقی بود که متاسفانه بانک مرکزی با آن مخالفت مینمود).
۶- امکان ایجاد معاملات توافقی حواله برای صادرکنندگان متوسط و کوچک که ارز خود را با قیمتهای رقابتی به مصرفکنندگان ارزی متفاوت عرضه بنمایند. این بخش باید توسط صرافان بخش خصوصی مورد معامله قرار گرفته تا برآیند آن قیمت واقعی ارز در کشور باشد.
۷- امکان اجازه فعالیت به صرافان کشور در کشورهای مختلف و جلوگیری از خودتحریمی برای تحویل اسکناس به مسافران، مصرفکنندگان و واردکنندگان کوچک و...
۸- امکان استفاده از پلتفرمهای ارزی روز دنیا برای صرافان به منظور انتقال بخشی از ارز مورد نیاز مردم برای مصارف ارزی کوچک که در شرایط فعلی این تقاضای ارز در بازار غیررسمی تامین و منجر به کشف نرخ اشتباه در آن بازار و سیگنالدهی به بازارهای رسمی و تلاطم ارزی کشور میگردد (صرافان با توجه به قانونی شدن دفاتر خود در خارج از کشور امکان طراحی و استفاده از پلتفرمهای روز دنیا را دارا میباشند و این معاملات نیز در سامانه سنا ثبت شود.)