سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: اگر طرفهای غربی تصور میکنند میتوانند با فشارهای سیاسی و فضاسازی روانی و تبلیغی، امتیازات بیشتری را درمذاکرات رفع تحریمها کسب کنند قطعا سخت در اشتباهند.
وی در عین حال با تبیین دیدگاه وزارت امور خارجه در این باره گفت: در حاشیه نشست بغداد ۲ در امان، دیدارهایی میان نمایندگان عالی رتبه کشورمان با نمایندگان اتحادیه اروپا برگزار شد و هم آقای باقری با همتایش دیدار و گفتگو کرد و هم گفتگوی وزیر امور خارجه با آقای بورل که با حضور آقای باقری و همتایش انجام شد، گفتگوهای مفصلی بود.
آقای کنعانی افزود: مذاکرات وین یکی از موضوعاتی بود که در این نشستها درباره آن مذاکره شد. قبلا هم تاکید کردم که این اتفاق نظر میان ما و اتحادیه وجود داشت که باید تعاملات را با هدف فعال سازی و جمع بندی مذاکرات میان دو طرف ادامه دهیم و تبادل پیامها نیز کماکان در سطوح مختلف ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران برای جمع بندی مذاکرات وین؛ بر اساس پیش نویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماهها مذاکرات سخت و فشرده است با رعایت خطوط قرمز، آمادگی کامل دارد، اما همان طور که وزیر امورخارجه هم در سفر اخیرش به عمان تاکید کرد این آمادگی دائمی نیست؛ اکنون توپ در زمین طرف غربی است.
وی به طرفهای مقابل توصیه کرد: با پرهیز از سیاسی کاری و با اتخاذ رویکردی سازنده و واقع بینانه؛ برای اعلام توافق، تصمیمات سیاسی لازم را بگیرند.
آقای کنعانی تاکید کرد: اگر طرفهای غربی تصور میکنند میتوانند با فشارهای سیاسی و فضاسازی روانی و تبلیغی امتیازات بیشتری را در مذاکرات رفع تحریمها کسب کنند قطعا سخت در اشتباه اند. بارها اعلام کردیم که در هر توافقی، تامین منافع ملی برای مان، اصلی غیرقابل عدول است و همان طور که تاکنون بر همین اساس عمل کردیم در ادامه نیز بر همین مبنا عمل خواهد شد؛ این موضع رسمی وزارت امور خارجه است.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره روابط ایران و مصر گفت: در چارچوب گفتگوهای وزیر امور خارجه با دیگر مقامات عالی شرکت کننده در این اجلاس، گفتگوهای کوتاهی هم میان آقای امیرعبداللهیان و جناب آقای عبدالفتاح السیسی انجام شد که گفتگوهای دوطرف دارای روح مثبت و توام به علاقه برای ادامه رایزنیها (به منظور احیای روابط) بود.
وی افزود: چندی پیش و اخیرا، گفتگوهایی نیز در سطوح دوجانبه درباره موضوعات کنسولی مشترک داشتیم و به منظور ادامه گفتگوها برای حل و فصل مسائل کنسولی، تبادل نظر و توافق شد.
آقای کنعانی گفت: همواره، رابطه و گفتگوی دوجانبه از طریق دفاتر حفاظت منافع دو کشور در تهران و قاهره برقرار بوده است و دو طرف برای دیدار، گفتگو و تبادل نظر، اساسا مشکلی ندارند. در عین حال، دولت عراق و به طور مشخص، نخست وزیر این کشور اخیرا اعلام کرد که برای کمک به شکل گیری گفتگوهای مقامات ایران و مصر، آمادگی دارد.
وی افزود: ما از چنین ابتکارهای مثبتی که به نزدیکی دیدگاههای مشترک ایران با دیگر کشورهای منطقه و به طور ویژه با مصر، استقبال میکنیم. ایران از هر تحول و تحرک مثبت که به شکل گیری فضای جدیدی در مناسبات مثبت با قاهره منجر شود استقبال میکند و به هرگونه ابتکار عمل مثبتی در این زمینه، واکنش مثبت نشان خواهد داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ممنوعیت تحصیل زنان در افغانستان و اعلام آمادگی برخی دانشگاههای ایران برای پذیرش دانشجویان دختر افغانستانی، زمان برگزاری نشست کشورهای همسایه درباره این کشور و نقش ایران در تحولات افغانستان گفت: دیدگاههای درباره مسائل افغانستان به طور مستمر در سطوح مختلف بیان شده است. اظهارات سه روز پیش آقای کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان نیز به خوبی گویای دیدگاهها و مواضع اصولی کشورمان درباره این کشور همسایه بود.
آقای کنعانی افزود: در عین حال تاکید مضاعف میکنم که کمک به تحکیم و تقویت صلح و ثبات در افغانستان، کمک به ایجاد شرایط بهتر برای زندگی مردم، تامین امنیت و کمک به تشکیل دولت فراگیر در این کشور جزء سیاستهای اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی ایران است و اساسا این سیاستها نقشه راه حرکت جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با این کشور محسوب میشود.
وی گفت: ما موضع مان را درباره مشکلات و ممانعتی که برای تحصیل دانشجویان دختر افغانستان ایجاد شد اعلام کردیم و تاکید میکنیم که مواضع مان درباره این کشور، مواضع مصلحانه و مشفقانه توام با اراده و نیت خالصانه با هدف کمک به مردم این کشور است.
آقای کنعانی افزود: طبعا به علت امتداد پیوند و دوستی تاریخی میان دو ملت و مرزهای طولانی میان دو کشور؛ هر اتفاقی که در داخل این کشور همسایه روی میدهد ایران از آن متاثر خواهد شد. تاکید میکنم که تحکیم صلح و ثبات در افغانستان، امتداد مصالح و منافع کشورمان است و تحولات منفی در این کشور که منجر به شکل گیری شرایط نامطلوب و نامساعد شود ایران را متاثر میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: بنابراین کمک به تقویت صلح و ثبات در افغانستان را کمک به تامین منافع مشترک میبینیم و در این زمینه تلاش میکنیم که کمک به ملت افغانستان به ویژه آوارگان این کشور که به علت شرایط نامطلوب کشورشان در ایران بسر میبرند جزء مهمانان کشورمان محسوب میشوند.
وی تصریح کرد: خدمات ایران به ملت افغانستان بر کسی پوشیده نیست؛ نمیخواهیم بر مهمان مان منت گذاریم، اما لازم است اشاره کنم که برای ارائه خدمات به چند میلیون مهاجر این کشور از کمترین کمکهای مجامع بین المللی برخورداریم. اینها هزینههایی است که ایران برای کمک به صلح و ثبات در افغانستان پرداخت میکند.
آقای کنعانی افزود: بنابراین اگر موضع و دیدگاهی درباره مسائل افغانستان بیان میکنیم حتما ناظر بر منافع و مصالح ملت این کشور، منافع مشترک و کمک به تحکیم صلح، ثبات و امنیت در این کشور است و در این مسیر به تلاشهای مان ادامه میدهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا در نشست وزرای دفاع روسیه، ترکیه و سوریه در مسکو که برای بررسی تحولات سوریه برگزار شد از ایران دعوت نشد گفت: ایران درباره تحولات سوریه همواره راه حل مساله را سیاسی و نه نظامی دانسته و کماکان بر این موضع و دیدگاه اصولی اش تاکید دارد. کشورهای سوریه، روسیه و ترکیه نیز به نقش تعیین کننده کشورمان در مبارزه با تروریسم، حمایت از دولت و ملت و تمامیت ارزی و تکمیل روند حل و فصل سیاسی بحران در سوریه اذعان دارند و از اهمیت این نقش در تکمیل فرآیند سیاسی در این کشور آگاه اند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان اظهار داشت: ما موضع مان را درباره سیاست همسایگی، بارها اعلام کردیم، سیاست ما مداخله نکردن در امور داخلی کشورهاست. ما بر
سیاست همسایگی و تقویت مناسبات با کشورهای همسایه در حوزه روابط دوجانبه و چندجانبه برای تقویت صلح، ثبات، امنیت و تامین منافع مشترک تاکید میکنیم.
آقای کنعانی با تاکید بر ضرورت پرهیز از ایراد اتهامات ناروا به دیگران درباره مسائل داخلی کشورهای منطقه افزود: به ویژه زمانی که چارچوبهای مختلفی برای گفتگو، تبادل نظر و طرح موضوعات مختلف حتی در حوزههای امنیتی وجود دارد طرح مباحث بی اساس در حوزه رسانهای، کمکی به تامین منافع و مصالح مشترک نخواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به اظهارات وزیر خارجه آلمان مبنی بر این که نیازی به آغاز مجدد برجام نمیبینیم، اعلام رسانههای این کشور مبنی بر مرگ برجام و این که اگر آلمان از برجام خارج شود چه اتفاقی خواهد افتاد صرفا به بیان این جمله بسنده کرد که موضع مان را در این باره به طور کافی بیان کردم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اقدامات وزارت اطلاعات و دیگر نهادهای ایرانی برای پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی گفت: رئیس کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بین المللی پرونده شهید سلیمانی و همراهانش در وزارت خارجه؛ این روزها درباره فعالیت این کمیته، اطلاعات مفیدی به رسانهها داد.
آقای کنعانی افزود: آقای کدخدایی درباره اتباع چهار کشور مربتط با این پرونده، توضیح داد؛ وی به عنوان رئیس این کمیته یا بنده به عنوان سخنگوی وزارت خارجه، توضیحات تکمیلی را در فرصت مناسب دیگری ارائه میکنیم.
وی اضافه کرد: طبعا اقدامات دستگاه دیپلماسی با استفاده از ظرفیت دیگر دستگاهها به ویژه قوه قضاییه به طور جدی در چند سطح ادامه دارد؛ هم در سطح داخلی، هم در سطح دوجانبه با کمک دولت عراق و هم در سطح بین المللی، بنابراین اقدامات ایران مستمر است و این کمیته در زمان مناسب در این باره اطلاعات مفصل و دقیق تری ارائه خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره بازگشت نتانیاهو به قدرت، روند تندروتر شدن رژیم صهیونیستی و افزایش ادبیات تهدید مقامات سیاسی و نظامی این رژیم علیه کشورمان گفت: در این باره واکنش نشان دادیم و موضع مان را بیان کردیم، رژیمی که در معرض بحرانهای متراکم و متعدد داخلی است، استفاده از عبارات تهدیدآمیز علیه کشورمان، بخشی از عملیات سیاسی - روانی این رژیم نامشروع برای فرافکنی و انحراف اذهان از وضع متزلزل، بی ثبات و شکننده داخلی آن است.
آقای کنعانی افزود: بهتر است که مقامات رژیم صهیونیستی هم به وضع شکننده دولت تازه تشکیل شان توجه کنند هم به وضع بی ثبات، متزلزل و بهم ریخته اقتصادی و امنیتی سرزمینهای داخلی اراضی اشغالی در فلسطین؛ بنابراین به اظهارات بی اساس و تهدیدهای این رژیم، بهای چندانی نخواهیم داد.
وی در عین حال، هشدار داد: رژیم صهیونیستی به تجربه درک کرده است که جمهوری اسلامی ایران به هرگونه اقدام متجاوزانه این رژیم به طور جدی پاسخ داده و پاسخهای محکم دریافت کرده است بنابراین حتما، هم درباره تهدیدها و هم اقداماتی که ممکن است نابخردانه انجام دهند حتما به پیامدهایش به طور جدی فکر خواهند کرد بنابراین در این باره دیدگاه و مواضع کشورمان کاملا روشن است.
آقای کنعانی گفت: اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در منطقه، سابقه طولانی دارد. بنیاد این رژیم مبتنی بر تجاوز و جنایت علیه ملت مظلوم فلسطین و دیگران است. متاسفانه چنین اقداماتی در سایه حمایت بی قید و شرط و تمام عیار دولت امریکا و تعداد مشخصی از دولتهای اروپایی انجام شده است و میشود.
وی افزود: لازم است به قطعنامه اخیر مصوب در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای درخواست نظر مشورتی از دیوان بین المللی دادگستری درخصوص اشغالگری رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی سرزمینهای ۱۹۶۷ اشاره کنم که جالب است بدانید کل کشورهای عربی، حتی کشورهایی که در تحولات اخیر و یا گذشته اقدام به عادی سازی رابطه رسمی سیاسی با رژیم صهیونیستی کردند به این قطعنامه رای مثبت دادند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در این رای گیری، کشورهای اروپایی دو دسته شدند تقریبا نیمی از آنان به قطعنامه رای منفی و نیم دیگر از آنان، رای ممتنع دادند و حتی یک کشور اروپایی حاضر به حمایت از این قطعنامه نشد.
آقای کنعانی، محتوای این قطعنامه را دریافت نظر مشورتی از دیوان بین المللی دادگستری در خصوص توسعه طلبی رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی ۱۹۶۷ از نگاه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل دانست و گفت: اینها اراضی متعلق به فلسطینیان است.
وی افزود: البته موضع جمهوری اسلامی ایران این است که کل اراضی فلسطین اعم از اراضی اشغالی ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ به طور کامل متعلق به فلسطینیان است، اما اروپاییها که از محتوای قطعنامههای شورای امنیت اطلاع دارند چرا برای اخذ نظر مشورتی از دیوان بین المللی دادگستری حتی به این قطعنامه که مبتنی بر قطعنامههای مصوب شورای امنیت است رای مثبت نمیدهند؟ آیا این، غیر از دورویی و نفاق است؟
آقای کنعانی تصریح کرد: آیا غیر از این است که دولت امریکا و دولتهای اروپایی در جرم اشغال گری و جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین شریک اند؟ قطعا پاسخ این پرسش، مثبت است اقدامات رژیم صهیونیستی، رفتارهای متجاوزانه، توسعه طلبانه، تهدید علیه دیگران و جنایت روزمره علیه فلسطینیان روی نمیدهد الا تحت حمایتی که متاسفانه رژیم امریکا و برخی رژیمهای اروپایی از این رژیم غاصب میکنند.
آقای باقری،
آمریکا عضو برجام نیست مذاکره با آمریکا را به احیای برجام گره نزنید چون قوز بالای قوز میشود منطقیترین راه حل امضای توافقنامهی وین قبل از تجاوز روسیه به اوکراین و ادامهی مذاکرات دوحه با آمریکا بدون واسطه میباشد.
سرور گرامی،
تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که همصدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی.
2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی.
با تشکر از توجه شما.