مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: صادرات کالا در این استان طی آذرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه درصد افزایش داشته است که نشان از بهبود وضعیت صادرات دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، امیررضا رجبی روز دوشنبه افزود: در آذرماه امسال ۲۱۴ هزار تن کالا به ارزش ۲۰۶ میلیون دلار از استان خراسان رضوی صادر شده، در حالیکه میزان صادرات کالا در آذرماه پارسال ۱۹۲ هزار تن به ارزش ۱۴۹ میلیون دلار بوده است .
وی گفت: در آذرماه امسال میزان واردات کالا به خراسان رضوی ۲۲ هزار تن به ارزش ۵۷ میلیون دلار است که در مقایسه با آذرماه سال گذشته که ۲۰ هزار تن به ارزش ۵۵ میلیون دلار بوده، در وزن هفت درصد و در ارزش چهار درصد افزایش یافته است.
رجبی افزود: با توجه به مقایسه ارقام صادرات و واردات کالا، تراز بازرگانی خارجی گمرکات خراسان رضوی طی آذر ماهه سال ۱۴۰۱ مثبت و معادل ۹۲ میلیون دلار است.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی حجم تجارت استان در ۹ ماهه امسال را یک میلیون و ۷۹۹ هزار تن به ارزش یک هزار و ۵۰۰ میلیون دلار ذکر و بیان کرد: این در حالی است که حجم تجارت استان در ۹ ماهه مشابه سال گذشته ۲ میلیون و ۱۵۴ هزار تن به ارزش یکهزار و ۴۴۱ میلیون دلار بود.
رجبی تغییر حاکمیت افغانستان طی یکسال اخیر را دلیل اصلی کاهش حجم تجارت خراسان رضوی در ۹ ماهه امسال دانست و گفت: با توجه به تغییر حاکمیت در افغانستان طی سال گذشته، بخشی از صادرات استان به آن کشور با کاهش مواجه شد، اما با رایزنی های انجام گرفته هم اکنون صادرات و واردات بین ۲ کشور در عمده حوزه های کالایی مناسب بوده و تراز تجاری با آن کشور مثبت است.
او افزود: با کاهش صادرات به افغانستان طی ماه های گذشته، تجار و فعالان اقتصادی استان بلافاصله بازارهای هدف جدیدی مانند تاجیکستان، روسیه، سوریه، قطر و عمان را ایجاد کردند، از سوی دیگر رویکرد صادراتی این استان به کشور افغانستان با افزایش صادرات ماشین آلات و خطوط تولید و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی تغییر کرده است.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی میزان صادرات کالا از گمرکات استان خراسان رضوی در ۹ ماهه امسال را یک میلیون و ۵۸۹ هزار تن به ارزش ۹۷۵ میلیــون دلار ذکر و گفت: این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که ۲ میلیون ۱۱ هزار تن به ارزش یکهزار و ۵۱ میلیون دلار بوده، در وزن ۲۱ درصد و در ارزش هفت درصد کاهش داشت.
کشورهای مقصد صادرات و واردات استان خراسان رضوی
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی کشورهای عمده مقصد کالاهای صادراتی استان را یونان، هنگ کنگ، هند، هلند ، ویتنام، ونزوئلا، نیوزیلند، نروژ، مونته نگرو ، موریس، مناطق آزاد، مغولستان ، مصر، مجارستان، مالزی، لهستان، لبنان، گرجستان، کویت و کنیا ذکر کرد.
رجبی گفت: عمده اقلام صادراتی خراسان رضوی در این مدت زعفران، پسته، میله های آهنی یا فولادی، نورد، کف پوش، سیب، پریفرم، فروکروم، رب گوجه فرنگی، مخمر، کامپاند پلی اتیلن، روکش سیم و کابل، شیرخشک، سیمان سفید، پلی استرین، لبنیات بسته بندی شده و روغنهای سبک بوده است.
او ادامه داد: در ۹ ماهه امسال ۲۱۰ هزار تن کالا به ارزش ۴۷۶ میلیون دلار از طریق گمرکات وارد خراسان رضوی شده که با مدت مشابه سال قبل که ۱۴۳ هزار تن کالا به ارزش ۳۸۹ میلیون دلار بوده در وزن ۴۷ درصد و در ارزش ۲۲ درصد افزایش داشته است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت:عمده کشورهای مبدا وارداتی کالا به استان را هند، هلند، مناطق آزاد ، مجارستان ، گرجستان ، قزاقستان، قرقیزستان، فیلیپین، فرانسه، فدراسیون روسیه، عمان ، عراق، چین، جمهوری کره، ترکیه، ترکمنستان، تایلند، تایوان، تاجیکستان و پاکستان ذکر کرد.
رجبی افزود: پنبه، تلفن های هوشمند، برنج، نخ یک لایه، سرسیم، لوبیا، ماشین آلات برای پر کردن، درپوش، قهوه، ابریشم، اسانس کولا، روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا روغن کاذب و چرخ مورد استفاده در سواریها عمده اقلام وارداتی از طریق گمرکات در این مدت را شامل می شوند.
با وسعت ۳۹۴ هزار و ۶۱۱ کیلومترمربع، پنجمین استان پهناور کشور است که با ترکمنستان ۵۳۱.۶ کیلومتر و با افغانستان ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک دارد. این استان در مسیر تجارت خارجی با کشورهای آسیای میانه قرار گرفته است و افغانستان نخستین هدف صادراتی و تجاری خراسان رضوی به شمار می رود.
خراسان رضوی دارای پنج گمرک در دوغارون، لطف آباد، باجگیران، سرخس و مشهد و ۲ بازارچه باجگیران و دوغارون است که مراودات داخلی و خارجی استان با کشورهای دیگر از این گمرک و بازارچه های مرزی انجام می گیرد.