رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفت : توجه به اقدامات لازم و پیشگرانه برای غافلگیر نشدن در موج جدید کرونا لازم است .
سوال: امروز در مورد سویه یا زیرسویه جدیدی از سویه اومیکرون صحبت و رسما اعلام شد که موج جدیدی از سویه بیماری کرونا در کشورمان هم آغاز و ثبت شده است . کمی راجع به ویروس کرونا و این سویه جدید صحبت کنید.
دکتر شهریاری: به اصطلاح پزشکها میگویند که این ویروسها هر چند وقت یک بار ممکن است جهش پیدا کنند. قبلش دلتا بود، بعد تغییر شکل داد، الان این سویه جدیدی که در دنیا آمده و در ایران هم شناسایی شده به اصطلاح بی کیو وان و بی کیو وان وان است که الان بیشتر در کشور ما وجود دارد و این سویه شناسایی شده است .
شما الان شاهد هستید تقریبا همه دنیا گرفتار شده است، چین که به آمارهایش خیلی نمیشود اتکا کرد، چون آمار خیلی درستی شاید به دنیا ارائه ندهد، ولی امریکا، فرانسه، آلمان، کره جنوبی، ژاپن این روزها هم در صدا و سیما مطرح میشود. مرگ و میرهای بالایی واقعا داشتند بالای صد نفر در این کشورها روزانه مرگ و میر داشتند، ولی به نظر میآید که الان در اروپا و جاهای دیگر دنیا یواش یواش دارد سیر نزولی پیدا میکند ما همیشه در کشورمان معمولا ۴ تا ۶ هفته بعد از این که در دنیا یک سویهای از آن میآمده و همه گیر میشد بعد ایران میرسید. الان تقریبا دیر به ما رسیده است، ولی دارد تعداد بیمارانمان بیشتر می شود به همین دلیل سه هفته قبل من خدمت آقای رئیس جمهور از کمیسیون بهداشت و درمان نامه فرستادم که با توجه به اینکه در دنیا همه گیری هست قطعااین بیماری به کشور ما هم می رسد و خواهش میکنیم که حضرتعالی بعنوان رئیس ستاد ملی مبارزه با کرونا دستور بفرمایید که اقدامات لازم و پیشگیرانه انجام شود که دوباره نگوییم ما غافلگیر شدیم.
سوال: آن اقدامات پیشگیرانه چیست که احتمالا در نامه تان هم اشاره کردید؟
دکتر شهریاری: اقدامات اینست که ما توصیههای لازم را به مردم داشته باشیم استفاده از ماسک را واقعا جدی بگیریم، ما دو سال گذشته شاید مشاهده کردیم که تعداد بیماران آنفولانزا کم است، ولی امسال زیاد شد برای این که ما عملا از ماسک استفاده نکردیم، فاصله گذاری را رعایت کنیم، افرادی که شش ماه از واکسن شان گذشته دوباره واکسن بزنند و یکسری کارها هم هست که شاید خیلی شدنی نباشد این که در کلاسهای درس، مدارس، تهویه کافی باشد که هوا رفت و آمد داشته باشد، چون فصل سرما هم هست. ما سالهای گذشته هم متاسفانه این گرفتاری را داشتیم فصل سرما بود مخصوصا در مناطق سردسیر عملا نمیشد در کلاسها را باز گذاشت، حالا در جاهای عشایری و روستایی که در شرق کشور است، جنوب کشور است و آب و هوا مناسب است و میشود این کار را انجام داد، ولی در این مناطق نمیشود، ولی بهترین کار اینست که مراقبتها را باید والدین به فرزندانشان آموزش بدهند البته سخت است که آدم فکر کند بچههای دوره دبستان را میتواند آموزش دهد که شما فاصله گذاری کنید یا ماسک هایتان را حتما استفاده کنید. به همین دلیل باید مراقبت کرد که اگر بیماری در خانواده شناسایی شد ، آن فاصله گذاری و ارتباطات را رعایت کنند و دستها را با آب و صابون بشویند و همه مراقبتهایی که دو سال رعایت میکردیم دوباره باید اینها را رعایت کنیم.
سوال: ممکن است حداقل در مورد دانش آموزان خانوادههای محترم مورد نظر داشته باشند اینکه اگر علائمی شبیه سرما خوردگی دارند نگذارند یکی دو روز در مدرسه حضور پیدا کنند.خود کمیسیون بهداشت مجلس چه تمهیداتی دارد؟ آیا الزاماتی را برای دولت هم گذاشته که حتما باید انجام شود؟
دکتر شهریاری: همانطور که اشاره کردم ستاد ملی مبارزه با کرونا یک ستاد فراقانونی است.
سوال: شما در جلسات حضور دارید؟
دکتر شهریاری: بله البته در دولت آقای روحانی برای رفتن من بعنوان رئیس کمیسیون بهداشت و درمان موافقت نمیکرند، ولی در دولت جدید من از ابتدا حضور داشتم ما و مجلس نمیتوانیم قانونگذاری کنیم، چون ستاد فراقانونی است و مصوباتش لازم الاجراست ما فقط میتوانیم توصیههایی که در کمیسیون بهداشت و درمان همکاران ما دارند در ستاد ملی مبارزه با کرونا مطرح کنیم و پیگیری کنیم و بخواهیم. این کاری که ما انجام میدهیم که، دیروز هم بعد از آن نامهای که من نوشتم شنبه نخستین جلسه را جناب آقای رئیس جمهور تشکیل دادند و مسائل آنجا مطرح شد و وزارت بهداشت و درمان هم موظف شد که ، با توجه به این که نگرانی وجود دارد که آن دفعه هم همین اتفاق افتاد، سوشهایی که از بیرون از کشور آمده بودند از مرزهای ما چه هوایی چه زمینی مراقبت جدی تری بشود، شما شاهد هستید بعضی از کشورها گفتند که اصلا از کشور مثلا چین، هیچ هواپیمایی نمیتواند بیاید و مسافری قبول نمیکند ما یکسری اقدامات را باید داشته باشیم و رعایت کنیم برای اینکه مردم ما گرفتار نشوند، چون واقعا این گرفتاری باز دوباره کسب و کارها را صدمه میزند، مشکلات اقتصادی بوجود میآورد تعطیلی مدارس و دانشگاهها و گرفتاریهای زیادی که واقعا بوجود میآید.
سوال: یک سوالی صریح از شما بپرسم، گمان میکنم که این موج جدید از بیماری کرونا که وارد کشور شده است و با شیب خیلی ملایمی دارد به سمت بالا سوق پیدا میکند تعداد ابتلاها و البته فوتیها هم شنبه سه نفر ثبت شده بود هنوز خیلی جدی گرفته نشده است، مصوبات ستاد کرونا شنبه بوده است، اما دوستی داریم که دیروز از یک کشور خارجی به ایران برگشته و میگوید اصلا در فرودگاه امام هیچ چیزی مبنی بر کنترل ورود مسافران اصلا ندیده است .
دکتر شهریاری: درست است، مثل قوانین ماست، قوانین ما هم بعضی مواقع همین وضعیت را دارند یعنی ما قانونگذاری میکنیم مثلا قوانین برنامه ۵ ساله است و لی بعد از ۵ سال میبینیم ۳۰ درصد آن تحقق پیدا کرده است در مجلس قانون سالیانه بودجه را مینویسیم دو ماه سه ماه بعد دوباره میآییم تغییرش میدهیم، ما این مسائلی که میگوییم واقعا در دوره قبل هم همین طور بود، درست است که گفتم مراقبت شود، ولی هیچ وقت مراقبتهای مرزی ما یا مرزهای زمینی ما که تقریبا، چون خیلی جاها اصلا از آن مرزهای رسمی وارد کشور نمیشوند مثلا شما مرزهای شرقی کشور را ببینید ما این همه تردد داریم از عزیزان افغانی ، پاکستانی که واردایران میشوند، همه اینها که از مرزهای رسمی نمیآیند و در غرب کشور هم واقعا همین اتفاق میافتد، ولی این توصیهها میشودامکاناتی که وزارت بهداشت درمان دارد، جمعیت هلال احمر دارد، نیروی انتظامی ما واقعا دارند و اینها واقعا همه تلاششان را میکنند، ولی متاسفانه خیلی از مواقع بخاطر کمبودها آن انتظاری که داریم اتفاق نمیافتد.
سوال: چون کرونا ثابت کرد که شوخی بردار نیست.
دکتر شهریاری: دقیقا همین طور است و وقتی جامعه را گرفتا رکند، این که الان هم شما میفرمایید جدی گرفته نمیشود توصیه میشود که مردم را خیلی نگران نکنیم، مردم را نترسانیم، ولی از آن طرف هم باید آگاهی لازم را داد.
سوال: چرا، ولی میشود مسئولان یک کم در این زمینه آگاهتر شوند .
دکتر شهریاری: در کشور ما ثابت شده مردم همیشه یک کمی جلوتر از مسئولان بودند .
سوال: البته این همکاری مردم قابل ستایش است؟
دکتر شهریاری: بله میدانم، انشاالله که همیشه مردم ما جلوتر از مسئولان حرکت کنند.
سوال: در مورد مطالبات کادر درمان یک گروهی از پرستاران بودند، بهیاران بودند که در زمان کرونای اصلی که آمده بود به اینها ۸۹ روزه میگویند، که بعد تعدیل شدند و گفتند که دیگر نیازی به حضور آنها نیست؛ و البته قولهایی در بکارگیری دوباره شان داده میشد. مجلس در این زمینه چه پیگیریهایی انجام داده است؟
دکتر شهریاری: همانطور که شما اشاره داشتید هم دولت قبلی، آقای روحانی به همه اینها قول دادو هم جناب آقای رئیسی در فضای انتخاباتی، مناظرات انتخاباتی و مصاحبههای انتخاباتی قول دادند که نیروها را بکار بگیرند بعد هم که به ریاست جمهوری رسیدند باز قول دادند مقام معظم رهبری دو بار در این مدت امر فرمودند که اینها بکار گیری شوند.
شما ببینید ما به کرات در جلسات ستاد ملی کرونا این مسئله را مطرح کردیم، مجلس نمیتواند مجوز استخدام بدهد برای این که بار مالی دارد، خلاف اصل ۷۵ قانون اساسی است شورای محترم نگهبان بر میگرداند در کمیسیون اجتماعی مجلس بیش از یک سال است که این مطرح است، حدود ۱۷ هزار نفر بودند افرادی که اینها طرح بودند و حتی وقتی طرح شان تمام شد با این که جانشان در خطر بود ادامه طرح دادند یا نیروهای ۸۵ روزه گرفتن علیرغم این که اینها میتوانستند نیایند یا افرادیکه میتوانستند طرح شان را شروع نکنند آمدند طرح شان را شروع کردند اینها هم فقط پرستار نیستند پرسنل بهداشت و درمان هم در اینها هست، حدود ۱۷ هزار نفر هستند کادر بهداشت و درمانی حتی افرادی که خدمه در بخشهای بیمارستانها بودند، راننده اورژانس بودند، همه اینها بودند، متاسفانه با سازمان امور استخدامی ما یک جلسهای هم چند وقت پیش گذاشتیم که از سازمان برنامه و بودجه و معاونت امور اداری استخدامی دعوت کردیم که خود اقای دکتر لطیفی که تشریف نیاوردند خدمت آقای رئیس جمهور هم مجددا مکاتبه کردیم که لااقل باید بیایند بشنوند، نظریات کارشناسی را، پریروز هم در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا دوباره مطرح کردند، هم من مطرح کردم هم آقای دکتر میرزابیگی رئیس سازمان نظام پرستاری مطرح کرد هم خود وزیر محترم بهداشت و درمان یعنی تمام اعضایی که به نوعی ارتباط داشتند مطرح کردند خدمت اقای رئیس جمهور، یک اختلاف نظری است.
شما ببینید ما قانون تصویب کردیم که ایثارگران عزیز را استخدام کنند حدود شاید ۸۵ هزار نفر از ایثارگران عزیز را که حقشان هم هست، چون به نظر ما آنها را پدرانشان یا والدینشان یا عزیزانشان امتحانشان را دادند، به همین دلیل گفتند که دیگر احتیاج نیست اینها امتحان بدهند استخدام شدند و کارشان تمام شد. میگوییم این پرسنلی که در کرونا امتحان دادند و امتحان سختی هم دادند، امتحانی دادند که با جان خودشان ارتباط داشته و با جان خانواده شان ارتباط داشته با پرستاری که فرزند داشته، همسر داشته و کادری که با خانواده هایشان، پدرشان و مادرشان ارتباط داشته آمدند امتحانی سختتر از این نبوده است، سازمان امور اداری میگوید که اینها باید بیایند امتحان بدهند یک اختلاف نظر اینجاست. ما اعتقاد داریم که اینها امتحان خیلی سختی دادند این افراد فقط باید دقیق شناسایی شوند و ۱۷ هزار نفر هم هستند، چون قرار است که ۶۱ یا ۶۲ هزار نفر استخدام کند.
سوال: این زمان بندی مشخص نیست که چه زمانی به سرانجام میرسد؟
دکتر شهریاری: دوباره آقای رئیس جمهور در کمیسیون اجتماعی مجلس به دکتر مخبر فرمودند که با حضور رئیس سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون اجتماعی و مجلس بنشینند در مجلس این را تصویب کنند اگر دولت بپذیرد و حضور داشته باشد و تصویب کنند شورای محترم نگهبان ایراد نمیگیرد، ولی دستوری نفرموده علیرغم این که واقعا ما روزی هزاران پیامک و تلفن داریم که چرا کار ما را انجام نمیدهند و همه هم از ما گلایه دارند و ما را متهم میکنند. من خدمت آقای رئیس جمهور هم گفتم بعضی وقتها مجبوریم تلفن هایمان را خاموش کنیم و گاهی اوقات باید شماره تلفن مان را عوض کنیم، چون مقدار زیادی از وقت ما گرفته میشود چیزی که در اختیار ما نیست و این عزیزان فکر میکنند ما پیگیر نیستیم البته ما مکاتبات زیادی کردیم مخصوصا، چون قول دادند، قول دادن خیلی مهم است وقتی که رئیس جمهور چندین بار .. مهمتر از همه حضرت آقا دوبار فرمودند انجام نمیشود من دیگر نمیدانم به چه کسی باید برویم و بگوییم.
سوال: وضعیت دارویی ما الان در چه حدیست ؟ از لحاظ ذخایر دارویی برای مقابله با موج جدید کرونا آمادگی داریم؟
دکتر شهریاری: الحمدالله تلاش شد وضعیت بهتر شده است، مسئولان بهداشت و درمان هم میگویند که ما آمادگی داریم، ولی من الان خدمت شما بگویم که ما فعلا در حال حاضر یازده هزار میلیارد تومان به شرکتهای دارویی بدهکاریم و پولشان را ندادیم من نگرانم علیرغم این که عزیزان ما در وزارت بهداشت و درمان میگویند که ما آماده ایم و همه چیز داریم، ولی آن کسانی که باید دارو را تولید و توزیع کنند سرمایه در گردش نداشته باشند به مشکل بر میخوریم.
سوال: و احتمال دارد تاییدی باشد این حرف شما بر زمزمههایی که به گوش میرسد برای احتمالا دو سه ماه آینده دوباره دچار کمبود دارویی بشویم؟
دکتر شهریاری: قطعا اگر ما مطالبات این عزیزان را به موقع ندهیم نگرانی ما هم جدیست که دوباره دچار مشکل بشویم ما اینها را منتقل کردیم مادائم تمام نگرانی هایمان، لااقل ما خیلی از نگرانی هایم را به سران سه قوه میفرستیم مکتوب هم میفرستیم به رسانهها هم میدهیم، برای اینکه بعد ما را مورد بازخواست قرا رندهند و نگویند شما که اطلاع داشتید چرا به موقع اطلاع رسانی نکردید آن مشکلات قبلی دارو که مهرماه ۱۴۰۰ اتفاق افتاد نخستین مکاتبه من شروع شد، دوباره سه ماه قبل از آن اتفاق به سران سه قوه نامه نوشتم که یک دوران کمبود دارویی در پیش خواهد بود، ولی متاسفانه صبر میکنند اتفاق بیفتد و بعد میگویند حالا بیاییم و دارو وارد کنیم و ...
سوال: یک جورایی به نظر میرسد ایرانیها در اخلاقشان خیلی اهل پیشگیری نیستند معمولا صبر میکنند یک کاری انجام شود و یک اتفاقی بیفتد بعد تازه به فکر بیفتند.
دکتر شهریاری: امیدواریم که انشاالله جناب آقای رئیس جمهور ۱۷ هزار پرسنل دوران کرونا را مشکلشان را هر چه سریعتر دستور بدهند که انجام شود و همچنین آن یازده هزار تومان بدهی شرکتهای دارویی را.
سوال: که مبلغ کمی هم نیست.