بر اساس یافتههای یک مطالعه جدید، درگیری مداوم ذهن ناشی از توجه به رسانههای اجتماعی میتواند مانع از قرار گرفتن آن در یک احساس عمیق و کامل از خستگی شود.
یکی از جامعه شناسان دانشگاه باث در بریتانیا و پژوهشگر این مطالعات گفت: خستگی عمیق ممکن است مفهومی کاملاً منفی به نظر برسد، اما در واقع اگر به افراد فرصت تفکر و رشد بدون حواسپرتی داده شود، میتواند به شدت مثبت باشد.
وی در ادامه افزود: ما باید بدانیم که همه گیری جهانی کرونا یک تجربه غم انگیز و مخرب برای هزاران نفر از افراد بود، اما همه ما با داستانهای کسانی که در قرنطینه توانستند سرگرمیها، مشاغل یا مسیرهای جدیدی در زندگی پیدا کنند، آشنا هستیم.
محققان زندگی ۱۵ نفر را بررسی کردند که یا به آنها مرخصی با حقوق داده شده بود یا از آنها خواسته شد در طول همه گیری ویروس کرونا از خانه کار کنند. گفتنی است که سن، مشاغل و سوابق تحصیلی بین شرکت کنندگان، متفاوت بود.
در ادامه آن دسته از افرادی که در این مطالعه شرکت داشتند و کسالت عمیقتری را تجربه کردند، دریافتند؛ این حس باعث ایجاد احساس بیقراری و پوچی میشود. با این حال، یک عامل دوباره برای پر کردن این خلأ وجود داشت که شامل فعالیتهایی مانند نجاری، پخت و پز و دوچرخه سواری بود.
محققان معتقدند؛ بسیاری از مردم این گزینه را ندارند که برای مدت طولانی فقط دور هم بنشینند و هیچ کاری انجام ندهند. با این حال، آنها میگویند در مورد اینکه چگونه رسانههای اجتماعی بر تفکر ما تأثیر میگذارد، باید به یک نکته مهم اشاره کرد.
پژوهشگر این مطالعات گفت: مشکلی که ما مشاهده کردیم این بود که رسانههای اجتماعی میتوانند خستگی سطحی را کاهش دهند، اما باعث حواس پرتی شده و زمان و انرژی را از بین میبرند و ممکن است از پیشرفت افراد به حالت کسالت عمیق جلوگیری کند.
وی در ادامه توضیح داد: جالب این است که ما راههای بیشتری را برای جلوگیری از کسالت طراحی کرده ایم. اکنون به لطف رسانههای اجتماعی و هر چیز دیگری که توسط تلفنهای هوشمند، تبلتها و رایانهها ارائه میشود، ذهن ما میتواند شبانه روز پرت شود.
محققان میگویند؛ مطالعات دیگر همچنین نشان داده اند؛ بیحوصلگی و سرگردانی ذهن آزاد، پایهای حیاتی برای خلاقیت است، به همین دلیل است که بسیاری از ایدههای خوب زیر دوش به سراغ ما میآیند.
این محقق در پایان گفت: این تحقیق به ما فرصتی داده تا بفهمیم چگونه فضاهای مجازی، استفاده دائمی از تلفن همراه و دستگاههایی که نوید فراوانی اطلاعات و سرگرمی را میدهند، ممکن است خستگی سطحی ما را برطرف کنند، اما در واقع مانع از یافتن چیزهای معنی دارتر در زندگی میشوند.
شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Marketing Theory منتشر شده است.