صربستان نظامیان خود را در مرز کوزوو به حال آماده باش رزمی درآورد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از آسوشیتدپرس، صربستان دوشنبه با بی اعتنایی به درخواستهای ناتو برای فرونشاندن تنشها بین این کشور و کوزوو، نظامیان خود را در مرز کوزوو به آماده باش کامل رزمی درآورد.
براتیسلاو گاسیچ، وزیر کشور صربستان گفت «دستور آماده باش کامل رزمی» پلیس و دیگر واحدهای امنیتی کشور را داده است و این نیروها تحت فرماندهی رئیس ستاد مشترک ارتش طبق «طرح عملیاتی شان» هستند. وی در بیانیهای اعلام کرد به دستور الکساندر ووچیچ اقدام کرده است تا «همه تدابیر برای حفاظت از مردم صربستان در کوزوو اتخاذ شود.» با توجه به اینکه نظامیان صرب مدتی است که در مرز کوزوو در آماده باش هستند، هنوز معلوم نیست این دستور چه معنایی دارد.
مقامات (صرب) ادعا میکنند صربهای کوزوو در معرض آزار و اذیت اقلیت قومی آلبانیایی هستند که اکثریت جمعیت کوزوو را تشکیل میدهند. گروه صلحبان ناتو اوایل دوشنبه اعلام کرد مشغول تحقیق درباره تیراندازی در منطقه ناآرام شمال کوزوو است. این گروه در حالی خواستار آرامش دو طرف شد که مقامات بلندپایه نظامی صربستان در اقدامی برای نشان دادن آمادگی رزمی با نظامیان مستقر در مرز دیدار کردند.
تیراندازی مزبور یکشنبه شب در شهر زوبین پوتوک بروز کرد؛ جایی که اقلیت قومی صرب دو هفته است کنترل پستهای جادههای را به دست گرفته اند و تنشها در آن بالا بوده است. گروه صلحبان ناتو اعلام کرد این تیراندازی نزدیک یکی از این مراکز ایست و بازرسی صربها بروز کرد و افراد ناشناسی در آن دست داشتند. این گروه در بیانیهای اعلام کرد در این تیراندازی کسی زخمی نشد و «ما مشغول تلاش برای روشن کردن همه واقعیت هستیم.»
وزیر دفاع صربستان و رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور ضمن دیدار از مرز این کشور با کوزوو از آمادگی رزمی و قدرت آتش نظامیان صرب، از جمله سلاح توپخانهای هویتزر و دیگر تجهیزات نظامی تمجید کردند. صربستان که با کمکهای بلاعوض روسیه و خرید تجهیزات نظامی از این کشور مسلح شده است مدتهای طولانی علیه کوزوو – استان سابق خود که در سال ۲۰۰۸ اعلام استقلال کرد- رجزخوانی و قدرت نمایی کرده است. کوزوو با وجود گذشت سالها از جنگ ۹۹-۱۹۹۸ که با مداخله ناتو پایان یافت، همچنان کانون بالقوه تنش در منطقه بالکان است. صربستان اعلام استقلال کوزوو را در سال ۲۰۰۸ را به رسمیت نمیشناسد و تلاشهای میانجیگرانه غرب برای یافتن راه حل تاکنون شکست خورده است. گروه صلحبان ناتو در بیانیه خود گفت: «مهم است که همه طرفهای درگیر از هر گونه لفاظی یا اقدامی که ممکن است موجب بروز تنش شود و اوضاع را منشنجتر کنند اجتناب کنند. ما از همه بازیگران انتظار داریم از نمایش قدرت تحریک آمیز خودداری کنند و به دنبال بهترین راه حل برای اطمینان از حفظ جان و امنیت همه مردم باشند.»
نگرانی از بروز خشونت بین صربستان و کوزوو از زمان شروع جنگ روسیه در اوکراین افزایش یافته است. آمریکا و بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته اند. این در حالی است که صربستان در تلاش خود برای حفظ ادعای مالکیت بر کوزوو به روسیه و چین متکی بوده است. تشدید تنشها بین کوزوو و صربستان مربوط به چند موضوع است و این در حالی است تلاشهای بین المللی برای تشدید تلاشهای میانجیگرانه ادامه دارد. اقلیت صربهای شمال کوزوو به تازگی در اعتراض به دستگیری یک افسر پلیس سابق صرب با قرار دادن مانع خیابانهای آن منطقه را مسدود کردند. صربهای شمال کوزوو قبلاً با این ادعای آزار و اذیت اقلیت صرب توسط مقامات کوزوو از نهادهای کوزوو خارج شدند. صربستان بارها هشدار داده است در صورت حمله به صربهای کوزوو «به هر وسیله» از آنها حفاظت خواهد کرد. دولت کوزوو از نظامیان ناتو – که سال ۱۹۹۹ پس از اقدام ناتو در بمباران صربستان برای ترک کوزوو مستقر شدند- خواسته است موانع جادهای را که صربها در خیابانها قرار داده اند بردارند. بر اساس پست گروه صلحبان ناتو در توئیتر، آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو، آنگِلو میشله ریستوچیا، فرمانده گروه صلحبان ناتو، و لارس-گانار ویگرمارک که ریاست هیأت نظم و قانون اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، دوشنبه برای تبادل نظر درباره این شرایط با یکدیگر دیدار کردند. بنا بر اعلام دفتر نخست وزیری کوزوو، «نتیجه مشترک این نشست این است که آزادی تردد باید به حالت عادی بازگردد و نباید هیچ مانعی در هیچیک از خیابانها باشد.»