محسن زنگنه نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش قیمت ارز و دلار و سکه گفت: بخشی از این مسائل مربوط به حوادثی است که در فضای بین الملل و همچنین ناآرامی های اخیر در کشوراست.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه شهر آفتاب رادیو تهران با حضور محسن زنگنه نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به وضوع تصمیمات گروه اقتصادی دولت در جلسه غیرعلنی مجلس پرداخت.
سوال: مقدمهای عرض کنم که جلسهای غیرعلنی داشتید گروه اقتصادی دولت، تصمیمات خاصی را اتخاذ کردند. مردم خیلی مایل هستند که بدانند در روند این جلسه چه اتفاقی افتاده است و وضعیت اقتصادی چگونه پیش خواهد رفت با توجه به افزایش قیمتی که در بخش ارز و دلار داشتیم و قیمتها خیلی با سرعت در حال رشد است و مبحث افزایش قیمت سکه، این مشکلی است که الان جامعه را خیلی ملتهب کرده و درگیر اخبار این جلسه هستند.
زنگنه: یکی از ابزار مجلس در حوزه مسائلی از این قبیل بحث نظارت، سوال و موادی در آئین نامه است که پیش بینی شده که وزرا و دستگاههای مربوطه به تناسب موضوعات مختلف به مجلس فراخوانده شوند و توضیحاتی را در خصوص آن مسائل ارائه کنند. دو روز قبل یکی از جدیترین جلساتی بین مجلس و دولت بود، اصل موضوع در خصوص قیمت ارز بود، با توجه به ورود ارز به کانال ۴۰ هزار تومان، ابتدا یک جلسه غیرعلنی را داشتیم در حد نیم ساعت که برخی توضیحات را آن جا رئیس محترم بانک مرکزی دادند و بعد هم وارد جلسه علنی شدیم، ماحصل بحثهایی که انجام شد من بخواهم در دو سه نکته خلاصه کنم، یک بخشی از این مسائل را دوستان ارجاع میدادند به حوادثی که در فضای بین الملل بوجود آمده هم در بحث روند مذاکرات برجام و هم اتفاقاتی که بین چین و همسایگان ما رقم خورده و همچنین برخی از اتفاقات چند ماه گذشته که در فضای بین الملل بوده است، برخی از دلایل را هم که این هم دور از واقعیت نیست مباحثی است که در داخل کشور اتفاق افتاد قطعا هرگونه ناآرامی یا مسائلی از این قبیل که بنا به هر دلیلی در کشور اتفاق بیفتد قطعا در روند اقتصادی کشور موثر است نه در ایران، در همه کشورها در اروپا، آسیا و همه جا این تاثیرگذاری تقریبا واضح و مبرهن است. اما نمایندگان مجلس، کمیسیون اقتصادی و نمایندگان اقتصادی مجلس آن جا مطرح کردند که در کنار این عوامل که ممکن است سهمشان بنا به دیدگاه افراد مختلف، متفاوت باشد خود مدیریت نظام پولی و ارزی کشور توسط بانک مرکزی را هم به آن اشکالات جدی وارد کردند و بحثهای خیلی جدی و خوبی انجام شد. اگر بخواهم خیلی خلاصه دو، سه نکته را در خصوص مسائل مدیریتی بازار ارز عرض کنم، اولین نکته بحث مبنایی است که در کشور ما معمولا برخی از افزایشهای این چنینی را به گردن یک شاخص دیگر میاندازیم وقتی ارز گران میشود میگوییم علتش تورم بوده و وقتی تورم داریم میگوییم علتش ارز بوده و باز این دو را به نرخ بهره ارجاع میدهیم، جمع بندی اولیه آن جلسه این بود که واقعا یک واقعیتی وجود دارد که باید هم دولت و هم مجلس و هم بانک مرکزی و هم نخبگان و کارشناسان حوزه اقتصادی واقعا بنشینند جلساتی را داشته باشند که من دیشب هم با آقای خاندوزی صحبت میکردم قرار شد جلساتی را خارج از فضای مجلس بصورت کارشناسی ما طی هفته آینده داشته باشیم، آن جا برخی معتقد بودند از جمله خود آقای صالح آبادی که قیمت ارز به جهت تورمهایی است که وجود دارد و لاجرم قیمت ارز هم افزایش پیدا میکند، برخی از نمایندگان از جمله بنده معتقد بودیم که قیمت ارز پیشران تورم است اگر ما بتوانیم شوکهای ارزی را کنترل کنیم قطعا میتوانیم در روند تورم هم تاثیر بگذاریم، بحث ناترازی بانکها مطرح شد، بحث ناترازی منابع و مصارف دولت مطرح شد و تصمیمات خوبی هم اتخاذ شد که مهمترین آنها این بود که در بودجه سال ۱۴۰۲ برخی موارد در بودجه، هم در تبصرههایی که مربوط به تسهیلات بانکی است مثل تبصرههای ۱۶ و ۱۸ ملاحظاتی آن جا دقت شود، بحث خود بودجه که امیدواریم دولت بودجهای را بر مبنای واقعیت و با منابع واقعی ارائه کند، از این طرف هم بانک مرکزی مکلف شد که از ابزارهایی که در حوزه مدیریت قیمت ارز دارد مثل همه دنیا، مثل نرخ بهره، نرخ ذخیره قانونی، بازارگردانی بازار ارز اینها را هم در دستور کار قرار دهد. یکی از مواردی هم که مطرح شد سیاستهایی است که البته اینها سیاستهایی است که از دولت قبل هم شروع شده و در این دولت هم ادامه پیدا کرده، اما نمایندگان نسبت به آن معترض بودند تعهد ارزی.
سوال: خود جنابعالی به عنوان یک اقتصاددان آیا از پاسخهای دولت در کمیسیون قانع شدید؟
زنگنه: بنده را، چون سوال میفرمائید که خیر یعنی عرض کردم که بانک مرکزی اصولا روسای بانک مرکزی مایل هستند که قیمت ارز را ارجاع دهند به عوامل بیرون بانک مرکزی.
سوال: یعنی از خودشان سلب مسئولیت میکنند؟
زنگنه: بله این در همه دولتها بوده یعنی ما یکی از ایراداتی که داریم دوستان قبل از این که بر مسند بانک مرکزی بنشینند نقد میکنند، بانک مرکزی را مسئول میدانند، اما وقتی که در بانک مرکزی مسئولیت میگیرند میگویند که نرخ ارز تابع و وابسته است و لذا نه ما، که حتی مجلس هم قانع نشد.
سوال: تصویر کنید ما عینی کف جامعه را نگاه میکنیم، یک خانواده چهارنفره با حقوق کارمندی ثابت این فشار طاقت فرسای اقتصادی را دارد تحمل میکند و برایش مهم نیست که پس پرده چه اتفاقاتی دارد میافتد، این شهروند چه باید بکند؟
زنگنه: فرمایش شما درست است، بحثهای ما هم دیروز ناظر به همین قضیه بود، بالاخره کاری که مجلس الان دارد انجام میدهد و جلساتی که با دولت دارد اصلاح همین روند است و ما کاملا به مردم حق میدهیم وقتی قیمت ارز این قدر متغیر است عملا بازار هم یک انسدادی پیدا میکند، یکی از نکاتی که در کشور ما خوب اصلا در دنیا نیست و باید بانک مرکزی عزمی داشته باشد این را حل کند. ما الان ۴ نوع قیمت ارز داریم، در هیچ جای دنیا ارزهای فردایی به این ترتیب که الان کانالهایی دارند با چند ده هزار یا چند صد هزار مشترک وجود ندارد، این که ارز در کنار خیابان به این ترتیب فروش رود واقعا ما نمونه اش را در خارج خیلی کم داریم.
سوال: من سه تا سوال در این زمینه داشتم، کجای دنیا مثل ما میآیند ارز میدهند به آدمهای بیرون که آنها بخرند و از آن دست هم درجا بفروشند. چرا دولت این کار را میکند؟
زنگنه: همین بحث هم اتفاقا مطرح شد، گاهی اوقات ما نیاز به یک اقدامات تحولی در بعضی از حوزهها داریم که این هم یک توانمندی از لحاظ تئوری و نظر نیاز دارد و هم یک کارآمدی و توانمندی و قدرتی که بتواند آن بحث را پیش ببرد و این هم از مواردی بود که دیروز نمایندگان به آن اشاره کردند و کاملا هم درست است البته آن قدر که من مطلع هستم خود ریاست محترم جمهوری هم این قضیه را خیلی جدی به آن ورود کردند و امیدواریم ظرف هفته آینده رئیس بانک مرکزی و مجموعه مدیران نظام پولی کشور برنامهای را ارائه کنند.
سوال: یکی از مشکلات موجود، سرگردانی پولها در اختیار مردم است که میآید به دنبال صرافی و ارز و سکه میخرند، شما اگر سود بانکی را بیشتر کنید یک دلیلی است برای جاذبه بیشتر پول که برود به بانکها این طور نیست؟
زنگنه: این کاری است که روسیه هم انجام داد، روسیه در جنگ با اوکراین سیاستی که اعمال کرد نرخ بهره را افزایش داد، نرخ بهره که افزایش پیدا میکند مستحضرید که عملا ارزش پول داخلی افزایش پیدا میکند و در برابر دلار تقویت میشود و بانکها هم طی چند ماه گذشته بعضا نرخ سود را از ۱۸ درصد یک مقدار افزایش دادند، اما این لازمه اش یک امر خیلی مهمی است و آن هم کنترل و نظارت بر بانکهای خصوصی است. متاسفانه بانکهای خصوصی در کشور ما شاید بخش عمدهای از نقدینگی اینها در آمارها و جداول نگاه میکنیم واقعا وابسته به بانکهای خصوصی است، اتفاقا دیروز هم جلسهای داشتیم با وزیر محترم، این مطرح شد این سیاست خوبی میتواند باشد در صورتی که بانک مرکزی نظارت قوی روی بانکها و بانکهای خصوصی داشته باشد وگرنه چه اتفاقی میافتد؟ این سیاست افزایش نرخ بهره؟ وگرنه افزایش نرخ بهره باعث بالارفتن هزینههای تولید میشود و از آن طرف ما یک تورم سمت تولید را داریم و چه بسا به یک رکود تورمی منجر شود.
سوال: شما در خیابانهای پایین شهر اگر تشریف برده باشید کنار خیابان وانتیها انواع میوه را میفروشند، عین همین صحنه در شمال تهران است وانتیها صندوق نسوز میفروشند این به معنای این است که ارز در خانههای مردم است. آخرین آمار نشان میدهد که ۳۵ میلیارد دلار ارز، یورو و دیگر پولهای خارجی در خانههای مردم نگهداشته میشود، چون اعتمادی به بانک ندارند و سود نمیگیرند نیامده است، شما بیایید به ارز سود دهید میدانید چند میلیارد دلار وارد بانکها میشود؟
زنگنه: اینها حرفهای درستی است، ولی قبلا یک ایرادی اتفاق افتاده و آن هم این است که در زمان دولت نهم و دهم آمدند مردم را تشویق کردند شما بیایید ارزتان را داخل بانکها بگذارید و عملا حساب ارزی ایجاد کنید ما هم سود ارزی به شما میدهیم، یک مرتبه بعد از این که خیلی هم مردم استقبال کردند یک باره سیاست عوض شد و به مردم اعلام کردند که شما بیایید پولتان را براساس ریال تحویل بگیرید و این باعث شد که یک بی اعتمادی در مردم ایجاد شود و بعد از آن هم ما چندین بار این قضیه را مطرح کردیم که به نحوی به سمت حسابهای ارزی برویم، مردم ارزشان را وارد بانک کنند حساب ارزی داشته باشند و این ارز در اختیار تولید و توسعه کشور قرار بگیرد این هم از مواردی بود که دیروز مطرح شد بحث حسابهای ارزی و حتی اعطای سود به این حسابها در قالب ارز و این هم از نکاتی است که بعنوان یکی از راهکارها برای تامین ارز مطرح میشود، ولی لازمه اش این است که دولت و بانک مرکزی بتواند این اعتماد را در مردم ایجاد کند کاملا درست است.
سوال: نکته دیگری هم مطرح است که خیلی مهم است، من کاری ندارم که در صحبتهای وزیر اقتصاد و وزیر نفت تناقضهایی وجود دارد، وزیر اقتصاد میگوید ما یک میلیون بشکه نفت میفروشیم آقای اوجی میگوید ما تا سه میلیون هم نفت میفروشیم، این مهم نیست ما فرض میکنیم یک میلیون بشکه نفت میفروشیم بحث این جا است که ما بودجه مان را با نفت حدود ۶۰ دلار بستیم، اما گاهی در بازار تا ۸۰ دلار هم میفروشیم این اختلاف قیمت میتواند کسری بودجه ما را جبران کند، ولی همیشه آقای وزیر نفت دیروز اعلام کرد ما ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم، چرا واقعا، شما در مجلس این را تحلیل کردید؟
زنگنه: در مورد قیمت نفت درست میفرمائید، اولا که الان فروش ما یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است و اصولا ظرفیت سه میلیون فروش را نداریم.
سوال: پس وزیر نفت این جمله را از کجا میگوید؟
زنگنه: نه وزیر نفت اعلام کردند که تولید ما به سه میلیون بشکه در روز رسیده است. بحث فروش نفت به میزان سه میلیون بشکه که اصلا غیرواقعی است احتمالا اگر روزنامهای جایی تیتر زده، تیتر اشتباه زده است آن یک میلیون و ۲۰۰ فرمایش شما هم کاملا درست است که افزایش قیمت نفت میتواند بخشی از کسری بودجه را تامین کند، دو تا اشکال وجود دارد که ما کسری بودجه داریم اشکال اول منابع غیرواقعی است، منابع غیرواقعی که عرض میکنم نه به معنای این که ما نمیتوانیم نفت نداریم به این معنا که آیا ما اصلا امکان فروش داریم؟ این درآمدها قابل تحقق است؟ ما بحث تحریمها را داریم و مسائلی از این قبیل، نکته دوم هزینههایی است که در بین سال به دولت تحمیل شد همین یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان و افزایش حقوقها، حقوقی که در ابتدای سال در حوزه کارگری به وجود آمد خود اینها بالغ بر ۲۰۰-۲۵۰ هزار میلیارد تومان به هزینههای دولت اضافه کرد و من فکر میکنم بخشی از کسری بودجه امسال ما به جهت این افزایش هزینههایی بود که لاجرم باید انجام میدادیم، چون مردم واقعا در مضیقه بودند و این حداقل کاری بود که در جهت جبران بخشی از مشکلات مردم در حوزه معیشت باید انجام میدادیم، علی ایحال من فکر میکنم که البته نظر خود بنده است و یک حرف اصلاح ساختاری است که دولتها و حتی مجالس نسبت به این بحثهای جدی گلایه ما این است که مقداری آن عزم برای این کارها را ندارند ما باید بودجه ارزی را از بودجه ریالی در قانون بودجه جدا کنیم، یعنی ما کشوری هستیم که به شدت بودجه مان، طرحهای عمرانی مان حتی حقوق کارمندان ما الان به قیمت دلار وابسته است یعنی قیمت نفت افزایش یا کاهش یابد و به تبع دلار هم افزایش و کاهش پیدا کند این در حتی حقوق کارمندان ما هم موثر است و این خیلی میتواند اقتصاد را ضربه پذیر کند. شاید در اقتصادهای دیگر به این میزان ما وابستگی به دلار نداریم که دلار اگر یک شب دو، سه هزار تومان افزایش پیدا میکند شما میبینید در تمام کشور این تاثیر را مشاهده میکنید، بنابراین اگر بخواهیم کارهای جدی کنیم یکی بحث حسابهای ارزی و این که مردم تراکنشهای ارزی خودشان را در یک فضای کاملا شفاف و قانونی و هدفمند انجام دهند.
نکته دوم جداکردن بودجه ارزی از بودجه ریالی است که میتواند بخشی از این کسری بودجه و تاثیر تکانههای ارزی را کم کند و یک بخشی هم در خود بانک مرکزی است، تعارف که نداریم بالاخره همه این حرفهای خوب نیازمند یک مدیریت توانمند در راس آن بانک مرکزی است که بتواند این حرفها و این نکاتی که در دنیا هم بالاخره قرار نیست ما از ابتدا چرخ را اختراع کنیم اینها وجود دارد در دنیا و حتی در کشورهایی که جنگ است و اتفاقات خارجی برای آن کشور میافتد، اما بانک مرکزی با ابزاری که دارد کاملا بازارگردانی و مدیریت میکند؛ لذا خیلی سریع عرض کنم من خودم این را عرض کردم و برخی از نمایندگان هم در صحبت هایشان گفتند به رغم این که مدیران اقتصادی دولت انسانهای ارزشمند و واقعا جهادگر و زحمتکشی هستند، اما ما نیازمند اصلاح در برخی از حوزههای اقتصادی دولت هستیم به نظر من از جمله آنها میتواند واقعا در اولویت بانک مرکزی باشد که بتواند یک سوال: من عذرخواهی میکنم، این صرفه جویی ناشی از ارز ترجیحی کجا رفت؟ ما یک رقمی را داریم آن جا این اتفاق افتاده با این شرایطی که الان در حال حاضر است و این سیر صعودی قیمت دلار و شرایط سکه در بازار، آن قضیه، آن فاصله کجا رفت؟ ما صرفه جویی کردیم در ارز ترجیحی. زنگنه: سال ۱۴۰۰ که ارز ترجیحی بود آن چیزی که ما برایش در بودجه دیده بودیم ۸ میلیارد دلار بود، اما حدود ۱۸ میلیارد دلار ما برای ارز ترجیحی هزینه کردیم، آن ده میلیاردش عملا از منابع غیر از بودجه بود از جمله صندوق توسعه و از مسیرهای مازاد بر سقف بودجه بود اگر آن را ما امسال میخواستیم انجام دهیم برآورد کارشناسان این بود که حدود ۲۵ میلیارد دلار میشد و ماحصل آن اختلاف قیمتی که شما میفرمائید که درست هم است، آن ماحصلش در خود میزان بودجه تعبیه شده، به این معنا که ما بودجه مان در سال ۱۴۰۰، حدودمثلا ۹۰۰ هزار میلیارد تومان بود در بخش منابع عمومی دولت، امسال به حدود هزار و ۴۰۰ همت رسید که خبری که ما داریم سال آینده این مبلغ به بیش از دو هزار همت میرسد بنابراین آن مبالغی که از محل هزینهای که دولت میخواسته ارز را با ۴۲۰۰ بفروشد حالا دارد با ۲۵، ۲۸ تومان میفروشد عملا ما در بودجه این را لحاظ کردیم یعنی در بودجه در تبصره یک ما آمدیم منابع نفت را دیگر ضرب در ۴۲۰۰ نکردیم کل آن را در ضرب در قیمت مثلا ۲۵-۲۶ تومان کردیم و این را در بودجه گنجاندیم و مصارف را هم براساس آن بستیم.
سوال: این صحبتهایی که میکنیم بحثهای کارشناسی آن سوی پرده است، چه اتفاقی افتاد روابط مجلس و دولت بماند کنار، تکلیف مردم چه خواهد شد؟ الان در اذهان عمومی مردم میگویند با سرعتی که دلار دارد بالا میرود تا قبل از عید به ۵۰ هزار تومان و بالاتر میرسد، همه چیز هم به قیمت دلار برمی گردد تکلیف مردم چه خواهد شد؟
زنگنه: من، چون باید بالاخره هم حرف کارشناسی بزنیم و هم با مردم صادق باشیم، ما دیروز هم در مجلس خدمت دولت محترم عرض کردیم با این نگاهی که بانک مرکزی به قیمت ارز و تکالیف خودش دارد و این مسیری که بانک مرزی در این یکسال طی کرده که همان روند سالهای قبل بوده و تغییر نکرده است واقعا نمیشود الان به مردم این اطمینان را بدهیم که مثلا قیمت ارز روی ۴۰-۴۱ تومان و ۳۸، ۳۹ تومان میماند، این یک واقعیت است و دولت هم ما دیروز اصل حرف نمایندگان این بود که دولت باید یک تغییر مسیر را در حوزه نظام ارزی و پولی کشور با توجه به شرایط روز انجام دهد یک مهلتی را هم مجلس و ریاست محترم مجلس به دولت دادند و امیدواریم که انشاالله در هفته آینده ما شاهد این تغییر ریل باشیم. این نکته اول، نکته دوم هم بله ما کاملا درک میکنیم یعنی حقیقتا مردم ناراحت هستند، مردم حالشان در حوزه اقتصاد خوب نیست و تیم اقتصادی دولت هم به رغم واقعا کارهای ویژهای که در برخی از حوزهها دولت انصافا در یکسال گذشته انجام داده است و نباید از حق بگذریم، اما در حوزه سیاستهای پولی و ارزی تیم دولت نشان داده که تیم قوی نیست و امیدواریم که جناب آقای رئیسی تدبیری کنند همچنان که در بخشهای از دولت تغییراتی دادند
سوال: هیچ فرقی نمیکند رئیس بانک مرکزی چه کسی باشد، بحث این جا است که ساختار پولی و بانکی کشور باید عوض شود در بحث بیانیه گام دوم رهبر انقلاب هم این آمده است، ما به همدیگر پاس ندهیم، سوریه جنگ زده ویران پولش را توانسته حفظ کند چرا ما از تجربه دیگر کشورها استفاده نمیکنیم و خودمان را فقط جلو میبینیم، روسها الان تحریم قاطعانه تحمل میکنند پولشان حفظ شده است، آنها چکار میکنند ما هم آن کار را بکنیم. خیلی جالب است که ما از دو ماه پیش شایعات را دریافت میکردیم که دلار به ۵۰ تومان میرسد و مگر میشود که مردم بدانند و مسئولان ندانند؟ مگر میشود که برنامه ریزی نباشد که ما الان به این نقطه داریم میرسیم و بدتر از این نقطه را داریم طی میکنیم؟ این نشان میدهد که مسئولان کشور در این زمینه ناتوان هستند و نمیتوانند استراتژی مدونی ارائه کنند که چه باید کرد؟
زنگنه: این حرف درستی است، ما یک مشکل مبنایی در کشور داریم این حرف شما کاملا صحیح است و آن هم این است که روسای بانک مرکزی در ادوار مختلف این به اصطلاح بالا پایین و کم و زیاد داشته است، اما ما متاسفانه حفظ قیمت اسمی ارز را من متاسفم برخی از همکاران خودمان هم این را بعنوان سرکوب ارزی مطرح میکنند، اصلا دولت وظیفه دارد بانک مرکزی وظیفه دارد نرخ اسمی ارز را ثابت نگه دارد، ولی خوب دوستان برای فرار از این مسئولیت، میآیند این را به تورم وصل میکنند به مسائل دیگر وصل میکنند و فرمایش شما کاملا درست است، پیشنهاد من این است که واقعا باید همین بحث، همین مطالبه و همین حرف که ما برایمان آن شاخص اصلی، این نظر بنده حقیر است که ما در اقتصادمان شاخص اصلی مان ارز است، ما از این فرار نکنیم ما باید قیمت ارز را در کشور تثبیت کنیم شما مطمئن باشید نرخ تورم را هم در یک شیب نزولی خواهید دید مثلا ما میتوانیم اگر قیمت ارز را حفظ کنیم من نمیگویم حتی پایین بیاوریم، من میگویم ما اگر قیمت ارز را در همین ۴۰ تومان یکسال حفظ کنیم نه با فشار که بگوییم فنر را پایین نگهداشتیم نه، با ابزارهای پولی، بانکی و ارزی که در اختیار بانک مرکزی داریم اگر بتوانیم قیمت ارز را حفظ کنیم شما مطمئن باشید سال آینده این زمان باید ما تورم زیر ۲۰ درصد را هم تجربه کنیم لذا مجلس خوب قدم اولش را برداشت و حتما هم ما طی هفته آینده و روزهای آینده بحث اصلی ما بحث سیاستهای بانک مرکزی و بحث ارز است و حتما هم تلاش میکنیم البته با نگاه کمک به دولت، واقعامجلس دنبال مچ گیری نیست که بخواهد به قول شما بحث را به گردن کسی بیندازد حتما هم ما در قوانین بانکی باید تجدید نظر کنیم که حالا طرحی را مجلس آماده کرده، متاسفانه این روند بروکراسی کشور هم هر روز دارد زیاد میشود الان با این که شورای نگهبان تائید کرده، اما در مجمع تشخیص الان مدتی است که آن جا اشکالاتی به آن وارد شده امیدواریم هم ما درمجلس کاملا درست است باید قوانین را بعضا اصلاح کنیم و هم در دولت بتوانند براساس ارتقا حوزه اجرایی اتفاقات خوبی را بتوانیم رقم بزنیم، من این را خدمت شنوندگان عزیز شما عرض کنم که واقعا ما هم این فشار و این فضای نامطلوب را هم درک میکنیم و هم آن چه از دستمان برمی آید در مجلس البته با حفظ آرامش کشور بالاخره ما باید در کنار دولت باشیم و به دولت کمک کنیم، ولی همکاران ما دارند تلاش خودشان را میکنند