سرشماری ثبتی مبنا به صورت آزمایشی در خاکعلی تا پایان دی ماه انجام می شود و مردم باید به سامانه MCR مراجعه کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، سرشماری نفوس و مسکن آخرین باردر کشور ، در سال ۱۳۹۵ انجام شد و پس از ۱۰ سال قرار است در سال ۱۴۰۵ سرشماری مجددا انجام شود.
از این رو با توجه به اینکه بر اساس سیاست جدید قرار است این سرشماری به صورت هوشمند انجام شود به همین علت با هدف شناسایی نقاط ضعف و قوت این طرح در مرحله اجرا تصمیم براین گرفته شده است سرشماری نفوس و مسکن ثبتی مبنا به صورت آزمایشی در چندین شهر کشور اجرا گردد، در استان قزوین هم شهر خاکعلی انتخاب شده است.
معاون امار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی و معاون فناوری اطلاعات و آمار جمعتیی اداره کل ثبت احوال در برنامه گفت و گوی ویژه خبری به تشریح جزئیات این طرح پرداختند.
حیاتی گفت: اولین سرشماری در سال 1335 و هشتمین سرشماری در سال 1395 انجام شد. باتوجه به تغییر رویکرد در بحث سرشماری طرح جدیدی در پیش رو قرار دارد. این طرح سرشماری به صورت ثبتی مبنا خواهد بود به طوری که برخلاف سرشماری سنتی که با مراجعه مستقیم ماموران به در خانه ها انجام شد و پرسشنامه ها به صورت دستی پر می شد در رویکرد جدید از داده های ثبت شده اداری اطلاعات استخراج می شود و برای آن زیرساخت ها باید آماده باشد.
خانم فرح زاده هم در ادامه بحث گفت: بر اساس سرشماری سال 1395 جمعیت استان حدود یک میلیون و 275 هزار نفر برآورد شده است و طبق آخرین برآورد امسال به یک میلیون و 312 هزار نفر رسیده است. افراد می توانند با مراجعه به سامانه در نظر گرفته شده نسبت به تغییر آدرس خود اقدام کنند.
حیاتی گفت: همه برنامه ریزی ها در کشور بر اساس جمعیت انجام می شود و این لزوم سرشماری است. برآورد میزان مهاجرت هم در سیاست گذاری ها مهم است. دقت، صحت و بروز بودن از ویژگی های آمارگیری درست است. یکی از علل تبدیل سرشماری سنتی به ثبت مبنا افزایش این شاخص هاست. برای هر داده آماری یک شناسنامه وجود دارد. منبع داده ها هم مشخص است.
فرح زاده تصریح کرد: در طول 9ماهه گذشته تعداد 6 هزار و 97 ازدواج روی داده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 7 درصد کاهش داشته و در همین مدت دو هزار و 436 طلاق روی داده که 5 درصد افزایش داشته است.
حیاتی گفت: با در نظر گرفتن این آمار و نرخ باروری اگر با این روند ادامه پیدا کند آینده خوبی متصور نیست. نرخ رشد جمعیت رو به کاهش خواهد بود و در سال های 1415 و 1430 جمعیت سالمند قابل توجهی خواهیم داشت.
فرح زاده گفت: جمعیت واجد شرایط کارت هوشمند یک میلیون و 38 هزار نفر است که بیش از نهصد هزار کارت صادر شده است و از هموطنانی که کارت خود را دریافت نکرده اند می خواهیم که به دفاتر پیشخوان مراجعه کنند. در حال حاضر با تمهیدات انجام شده کارت ها به سرعت صادر می شود. افرادی که کارت هوشمند خود را اخذ نکرده اند می توانند از طریق سامانه ام سی آر اقدام کنند و آدرس خود را ثبت کنند.
حیاتی گفت: کارگروهی برای این طرح در استان تشکیل شده است. این طرح تا پایان دی ماه در خاکعلی انجام می شود. مردم در مدت این یک ماه به سامانه ام سی آر مراجعه می کنند و اطلاعات خود را ثبت می کنند. کد ملی و کد پستی منطبق می شود. متاسفانه این انطباق در حال حاضر در کشور حدود 14 درصد است که هدف از اجرای این برنامه رساندن این میزان به بیش از 90 درصد است.
فرح زاده تصریح کرد: ثبت احوال با ایجاد سامانه هویت یکتا، همه خدمات الکترونیک را در اختیار مردم قرار داده است. متاسفانه در آوج برای ایجاد دفتر پیشخوان اعلام آمادگی نشده است.
حیاتی اظهار کرد: هدف از اجرای آزمایشی این طرح شناسایی چالش هاست. بحث فرهنگ سازی در این راستا اهمیت ویژه ای دارد. از مردم می خواهیم به سامانه مراجعه کنند تا نتایج دقیق تری از این طرح و اجرای سرشماری ثبتی مبنا به دست آید.
فرح زاده گفت: در 9 ماهه سال جاری بیش از 50هزار جلد شناسنامه صادر شده است.