چین با سرمایه گذاری گسترده در آفریقا، تنها طی دو دهه به اولین شریک تجاری این قاره با مبادلاتی بالغ بر ۳۰۰ میلیارد دلار تبدیل شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، از ابيجان، آمریکا تلاش میکند با نفوذ چین و روسیه در آفریقا مقابله کند و برگزاری اجلاس اخیر مشترک با کشورهای آفریقایی در همین راستا قرار دارد.
نشست مشترک آمریکا با کشورهای آفریقایی اواسط دسامبر در آمریکا برگزار شد و دولت بایدن وعده داد طی سه سال آینده ۵۵ میلیارد دلار در آفریقا سرمایه گذاری کند. برخی کارشناسان معتقدند این نشست بیشتر در واکنش به نفوذ گسترده به ویژه چین در آفریقا برگزار شده است.
ماری ژوزه بیلوا رئیس گروه آفریقا اینترنشنال میگوید: نخستین بار، چین این نوع اجلاسهای مشترک را با کشورهای آفریقایی، برگزار کرد. بعد از آن اجلاسهای مشترک آفریقا با ترکیه، روسیه، هند و از این دست را شاهد بودیم. اکنون آمریکا نیز میکوشد با همان روش به مقابله با نفوذ خصوصا چین در آفریقا اقدام کند. "
واقعیت این است که چین با سرمایه گذاری گسترده در آفریقا، تنها طی دو دهه به اولین شریک تجاری این قاره با مبادلاتی بالغ بر ۳۰۰ میلیارد دلار تبدیل شده است. اکنون آمریکاییها نیز مدعی اند به دنبال روابط برد-برد و تبدیل شدن به شریک واقعی آفریقا هستند. اما جامعه مدنی و روشنفکر آفریقایی نظر متفاوتی دارد.
دومینیک یامب آنتیمبا نویسنده کامرونی میگوید: " آمریکا در قالب این اجلاس مدعی تعمیق روابط با آفریقا است. اما چرا کشورهایی مانند گینه، مالی، و بورکینافاسو را که غولهای ژئوپولیتیک و تاریخی آفریقا هستند، دعوت نکرد. معلوم است که این کشورها به خاطر روابط نزدیک شان با روسیه دعوت نشدند. باید به آمریکاییها بگوییم، دشمن آنها، لزوما دشمن ما نیست. "
پرفسور کامارا موریتیه، استاد دانشگاه ساحل عاجی نیز در حساب فیسبوک خود مینویسد: " آمریکا طی ۱۰ ماه، بیش از ۵۰ میلیارد دلار به اوکراین پول داد و حالا میگوید طی سه سال میخواهد ۵۵ میلیارد دلار در ۵۴ کشور آفریقایی سرمایه گذاری کند. وقت آن است که آفریقا میان دوستان خود که به آن بهره میرسانند و دیگرانی که به دنبال بهره برداری از آفریقا هستند، تفاوت قائل شود. "
آفریقا با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت که ۶۰ درصد آن زیر ۲۵ سال سن دارند و همچنین با در اختیار داشتن منابع و مواد اولیه مورد نیاز صنایع مختلف، امروز و آینده اقتصاد جهان محسوب میشود. از این جهت رقابت جویی قدرتهای جهانی در این قاره هر روز میتواند ابعاد تازهای پیدا کند.
اظهارات:
۱ - لوید آستین - وزیر دفاع آمریکا
۲ - ماری ژوزه بیلوا - رئیس گروه آفریقا اینترنشنال
۳ - دومینیک یامب آنتیمبا - نویسنده کامرونی