۸ ویژگی یک برنامه ریزی موفق
هر فردی در زندگی باید برنامهریزی شخصی خود را داشته باشد چرا که برنامه افراد دیگر بالطبع اثری در زندگی وی نخواهد داشت.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، اگر یک برنامهریزی خوب و مناسب برای درس خواندن داشته باشید حتما در تحصیل به موفقیت میرسید. ضمن اینکه این برنامهریزی باعث میشود در سایر عرصههای زندگی، مداومت و پشتکار داشته باشید. یک برنامه ریزی موفق مبتنی بر اصولی است که این اصول هر کدام سهم بسیار زیادی در یک برنامهریزی خوب دارد.
۱- خودشناسی
قبل از برنامهریزی یکبار باید خودتان را مرور کنید و ببینید چه تواناییها و محدودیتهایی دارید؛ نقاط قوت و ضعف شما چه چیزی هست؛ یعنی اول باید خودتان را بشناسید که از نظر شخصیتی چه جور آدمی هستید، به چه چیزهایی عادت دارید، چه چیزهایی را دوست دارید و چه چیزهایی را دوست ندارید.
یادتان باشد قرار نیست با برنامهریزی به مبارزه با خودتان بپردازید؛ برنامهریزی، شما را محدود میکند، ولی این محدودیت نباید زندگی عادی و بعضی از عادات و فعالیتهای شما را مختل کند. باید با در نظر گرفتن خصوصیات خودتان برنامه ریزی کنید.
بعد از مدتی هم میتوانید آرام آرام و کمکم نقاط ضعف خود را کم کرده و عادات خوب را جایگزین آن کنید.
۲- واقع بینی
اگر میخواهید یک برنامهریزی تحصیلی داشته باشید، معنایش این نیست که باید تمام این برنامه، درس باشد. مثلا دانشآموزانی که برای کنکور درس میخوانند هیچ تفریحی ندارند و کل برنامهریزی آن، درس است و اینطوری میشود که کلا از درس خواندن خسته و دلزده میشوند.
یادتان باشد که باید شما با برنامهریزی، زندگی کنید؛ به همین دلیل فهرستی از کارهای روزانه خود که باید حتما انجام دهید، تهیه کنید و سعی کنید آنها را در برنامهتان قرار دهید.
مورد دیگر این است که در برنامهریزی واقعبین باید باشید و زمان مناسب آن را پیشبینی کنید یعنی اگر یک کاری یک ساعت زمان نیاز دارد، برای آن، نیم ساعت زمان در نظر نگیریم بلکه مدت زمان واقعی را در نظر بگیریم.
۳- فرد محوری
هر فردی برای خودش باید برنامهریزی کند و نمیشود از روی برنامه یک فرد دیگر رفتار کرد چرا که هر برنامه با توجه به اهداف، عادات و ویژگیهای شخصیتی هر فرد تهیه شده است.
انسانها با یکدیگر متفاوت هستند؛ علایق و رفتارهای خاص خود را دارند بنابراین خود را با دیگران مقایسه نکنید، بلکه خود را با خودتان مقایسه کنید.
۴- ایمان به برنامه و مثبت اندیشی
یکی از نکات بسیار مهم در برنامهریزی که انجام میدهید، این است که نسبت به هدفتان تردید نداشته باشید. ممکن است در مسیر پیش رو با مشکلاتی مواجه شوید، ولی مطمئن باشید میتوانید به هدفتان برسید پس نگران و مضطرب نباشید.
با خود بیندیشید که موفق شدید که برنام ریزی خوبی داشته باشید و این خودش موفقیت بسیار بزرگی است. لازم نیست از خود انتظار موفقیت کامل داشته باشید پس مثبت فکر کنید.
۵- واحد زمانی
هر برنامه با توجه به هدفی که برای آن پیشبینی شده است نیازمند تعریف یک واحد زمانی است. یعنی برنامه روزانه، هفتگی، ماهانه یا سالانه است. به عبارت دیگر برای خودتان به مدت زمانی پیشبینی کنید و متناسب با آن اقدام کنید.
یادتان باشد برنامهتان طوری باشد که بتوانید عملکرد خود را ارزیابی کنید و میزان موفقیتتان را ببینید.
۶- خلاقیت
اگر میخواهید یک برنامهریزی خوب داشته باشید، باید قدرت خلاقیت خودتان را افزایش دهید. خلاقیت به معنای توانایی تولید یک فکر جدید و یا به وجود آوردن شی جدید است. آدمهایی که خلاقیت دارند، مثل خود ما هستند از جای دیگری نیامدند. یکی از ویژگی مهم آدمهای خلاق این است که ذهنشان را باز نگه میدارند و نسبت به اطرافشان کنجکاو هستند. خلاصه اینکه افزایش خلاقیت در برنامهریزی موجب میشود احساس رضایت شما از برنامه بیشتر شود و وقتی احساس رضایت شما از خودتان بالا برود، قدرت تفکر شما افزایش پیدا میکند و تواناییهای دیگر شما هم توسعه پیدا میکند.
۷- ارزیابی مستمر
اوایل که برنامهریزی میکنید، چون دوست دارید زودتر به هدفتان برسید، ممکن است غیرواقعی برنامهریزی کنید. مثلا با خودتان فکر کنید که هر روز مدام درس میخوانم، اما وقتی وارد اقدام میشوید، میبینید که خیلی هم راحت نیست. برای اینکه مطمئن باشید برنامهریزیتان درست بوده است باید به صورت مداوم برنامه، ارزیابی شود؛ اینطوری متوجه میشوید کجای کار هستید، چقدر موفق بودید و کجای برنامهریزی ایراد دارد و آن وقت برنامه تان را اصلاح میکنید.
۸- اراده قوی
آخرین نکته، اراده قوی و پشتکار شماست. یادتان باشد کسی در برنامهاش موفق میشود که اراده و پشتکار داشته باشد.
منبع: فارس