مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی از برپایی «سفره چیلله گئجه سی» در سه موزه شاخص تبریز خبر داد.
وی ادامه داد: با ثبت جهانی آیین باستانی شب چله (شب یلدا) بار دیگر شاهد جهانی شدن سنتهای اصیل ایرانی هستیم که به این وسیله میتوانیم فرهنگهای دیگر را بیشتر با ایران باشکوه آشنا سازیم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اظهار کرد: موزهها یکی از عناصر مهم اشاعه فرهنگ و تاریخ هر منطقه هستند که میتوان با بهرهگیری از ظرفیت آنها در مناسبتهایی همچون شب یلدا، به معرفی آداب و سنن آن رویداد پرداخت.
شب یلدا یا همان «چیلله گجهسی» در زبان و فرهنگ آذربایجان جزو آیینهای دیرینه مردم ایران زمین، نماد شادی و مهربانی است.
یلدا به معنی تولد خورشید در روز اول دی است که در این روز، نفس به زمین باز میگردد و گرمای خورشید رو به بلندی میرود و «چله» به معنی زه کمان و در واقع به معنی آخرین حالت کشیدگی و انتظار دلالت دارد و جریانی است که در پس این سرما، گرما و تولد خورشید خواهد آمد.
شب یلدا یکی از سنتهای دیرینه ما ایرانیان است و با وجود این که سالیان بسیاری از به وجود آمدن این سنت گذشته است، هنوز این سنت را پا بر جا نگه داشته ایم و جشن میگیریم.
البته اصالت این سنت دیرینه رنگ باخته و از ماهیت خود دور شده است و تحولات فناوری و مشکلات اقتصادی آن را همچون سایر مناسبات اجتماعی دستخوش تحول کرده است.
امروز در کنار مشغلههای فراوان زندگی، توجه به آیینهایی همچون شب یلدا و صله رحم که مورد تاکید دین مبین اسلام است میتواند باعث افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه و تحکیم نهاد خانواده و ایجاد آرامش روانی شود؛ آرامشی که در ازدحام مشکلات و روزمرگیها و تنشهای اجتماعی گم شده است.