اختصاص زمین در شهرک های صنعتی و اعطای تسهیلات کم بهره در راستای شکوفایی شرکت های دانش بنیان صورت می گیرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، زیست بوم فناوری لازمه عبور از تولیدات سنتی است. زیست بوم فناوری و نوآوری به عنوان یکی از ارکان اقتصاد نوین با هدف استفاده از توان شرکت های دانش بنیان برای عبور از تولید سنتی و حل مشکلات بخش های مختلف صنعتی ، کشاورزی ، صنایع غذایی و فناوری زیستی مورد توجه قرار گرفته، طرحی که اگر حمایت شود ، افق جدید علمی و اقتصادی پیش روی استان خواهد گشود.
رحمانی معاون هماهنگی برنامه ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دقیقی مدیر مرکز آموزش، پژوهش و آینده نگری سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، به در برنامه گفت و گوی ویژه خبری به تشریح جزئیات زیست بوم فناوری و مراکز دانش بنیان پرداختند.
دقیقی گفت: زیست بوم علم و فناوری بازیگران مختلفی از دانشگاهیان و پژوهشگران غیردانشگاهی دارد. هرکدام از این بازیگران در قالب نهادهای مختلف قرار می گیرند. در استان قزوین محور توسعه در مسیر برنامه هفتم اقتصاد دانش بنیان است و یکی از ارکان رسیدن به آن زیست بوم فناوری است. ایجاد پارک علم و فناوری و ایجاد شرکت های دانش بنیان از ارکان آن است که حدود 105 شرکت دانش بنیان در حال حاضر در قزوین فعال است. ایجاد مراکز رشد و نوآوری هم در این راستا قرار دارد و در شهرستان ها هم این مراکز رشد فعال است. ایجاد پردیس علم و فناوری هم از این دست است. وقتی شرکت های دانش بنیان به بلوغ می رسند باید در محیطی پویاتر فعال شوند که پردیس علم و فناوری برای آن ایجاد شده است و در استان ما در آبیک قرار دارد. برای ایجاد تعامل بین بخش خصوصی و شتاب دهنده های حوزه علم و فناوری با پژوهشگران، در شهرک صنعتی الوند کارخانه نوآوری راه اندازی شده است که این مجموعه ها در کنار هم زیست بوم علم و فناوری قزوین را تشکیل می دهند.
رحمانی در ادامه اظهار کرد: شرکت های دانش بنیان اصولا یک شتاب می توانند در تولید اشتغال ایجاد کنند و وقتی در واردات فناوری محدودیت وجود دارد از ظرفیت شرکت های دانش بنیان می توان استفاده کرد. در حال حاضر هم شرکت های دانش بنیان این ماموریت را بر عهده دارند و در بخش هایی توانستند کاملا کمبودها را جبران کنند. البته شرکت های دانش بنیان در شرایط غیرتحریمی هم می توانند ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد کنند.
دقیقی گفت: در حدود 4هزار واحد تولیدی فعال که در استان قرار دارد حدود 153 واحد آر اند دی R&D وجود دارد. این واحدها متاسفانه نتوانستند بطور همزمان خدمات ارائه دهند. توجه به این واحدهای در مراکز صنعتی هم قابل توجه نبوده است. ایجاد مراکز رشد تخصصی برای جبران این مساله در دستور کار قرار گرفته است. ایجاد مرکز رشد تخصصی گیربکس از این دست است. در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی هم در این راستا ایجاد شده است. با ایجاد مراکز رشد در واحدهای صنعتی، ارتباط بین صنعت و دانشگاه برقرار می شود.
رحمانی تصریح کرد: وقتی ما از بخش خصوصی صحبت می کنیم عمدتا دستگاه های اجرائی که آن واحدها را راهبری می کنند امکان دخالت جزئی در آن ندارند. بخش خصوصی بر اساس برآورد خود عمل می کند. اگرچه سیاست گذاری ها حتما باید بر عهده نهادهای دولتی با ایجاد سیاست های تشویقی و تنبیهی باشد. نوآوران باید روش های جدیدی ابداع کنند و بخش خصوصی هم از آن استقبال می کند. طی چند سال آینده بزرگترین شهرک گلخانه کشور در قزوین شروع به فعالیت خواهد کرد و این موضوع یک نمونه از روش های ابداعی در بخش کشاورزی است. تولید نهال می تواند به احیای دشت قزوین کمک کند. علاوه بر اینکه دولت باید زیرساخت ها را آماده کند بخش خصوصی هم باید از دانش بنیان ها استفاده کند.
رحمانی گفت: ما در بخش گردشگری سازمان میراث فرهنگی را بسیار فعال می بینیم. طی سال های اخیر تعداد گردشگران افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. ما در بخش گردشگری نیاز به زیرساخت هایی مثل هتل داریم که ارتباط زیادی به شرکت های دانش بنیان ندارد. این زیرساخت ها برای ساکنان هم قابل استفاده است اما در بخش معرفی می توان از ظرفیت دانش بنیان ها در صنعت گردشگری استفاده کرد. البته در این راستا نرم افزارهایی تولید شده و در حال استفاده است.
دقیقی تصریح کرد: در بخش کشاورزی شرکت های دانش بنیان به اندازه 3 درصد در این بخش فعال هستند. سوال اینست که چرا رشد شرکت های دانش بنیان در بخش کشاورزی بسیار کم بوده است؟ پاسخ اینست که ریسک بخش کشاورزی برای شرکت های دانش بنیان بسیار بالاست چون با موجود زنده سروکار دارند. متاسفانه هنوز اعتماد بخش خصوصی به شرکت های دانش بنیان کم است. تعامل سازنده دانش بنیان ها با بخش خصوصی ساز و کار خود را دارد و بخشی از دانش این شرکت ها باید به اشتراک گذارده شود تا تمایل بخش خصوصی افزایش یابد. البته اتاق بازرگانی هم در بخش حمایت از دانش بنیان ها ورود کرده است. ارتباط ضعیف مراکز رشد در دانشگاه ها با بخش خصوصی هم مزید بر علت شده است.
رحمانی اظهار کرد: اعتبارات اختصاص یافته به دانش بنیان ها اشکال مختلف دارد. مثل ایجاد پردیس علم و فناوری و تبصره 16 یا 18 بعنوان تسهیلات با سود پایین به شرکت ها ارائه می شود و نوع دیگر آن مخارج عمرانی در پارک هاست که توسط دولت انجام می شود. حمایت از شرکت های دانش بنیان در استان به تولید کالا انجامیده است. پارک علم و فناوری قزوین در دو منطقه برای استقرار دانش بنیان ها زیرساخت قابل توجهی ایجاد کرده است. بخشی از شهرک های صنعتی هم به شرکت های دانش بنیان با تسهیلات ویژه ارائه می شود. اختصاص زمین و تسهیلات در شهرک صنعتی کاسپین از این نوع است.
رحمانی ادامه داد: صندوق پژوهش و فناوری یک نهاد خصوصی است که اختصاص 10 درصد که در برنامه الزام شده است به پارک علم و فناوری اختصاص می یابد و البته این اعتبار به صورت تسهیلات با سود صفر به پارک اختصاص یافته است. اولویت هم بر اساس تبدیل ایده به تولید است.
دقیقی هم گفت: یکی از بازیگران اصلی در زیست بوم فناوری ایجاد همین صندوق است. استان قزوین اگرچه دیر شروع به این کار کرد اما با تخصیص اعتبار قابل توجه این کاستی را جبران کرد. این صندوق می تواند تاخیر در اخذ تسهیلات بانکی توسط شرکت های دانش بنیان را رفع کرده است.
دقیقی تصریح کرد: پروژه چشمه نور یک ابرپروژه تعریف شده است که در صورت تحقق می تواند با دو الی سه هزار دانشمند در دنیا برجسته شود. این پروژه برای شکل گیری 7 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. تمام تجهیزات چشمه نور که در حال راه اندازی کاملا بومی است. پیشرفت این پروژه برای 7 سال در نظر گرفته شده است. در سال های آینده این پروژه سرعت خواهد گرفت. شاید در سال آینده بتوانیم اعتبار قابل توجهی برای آن اخذ کنیم.
رحمانی اظهار کرد: بازار مربوط به نیروی کار یک بحث علمی است. تقاضا در بازار برای نیروی کار ماهر وجود دارد. فارغ التحصیلان دانشگاهی مهارت موردنیاز کارفرمایان را ندارند. با ایجاد دوره های تکمیلی و حرفه آموزی بجای تئوری آموزی می تواند این نقص را رفع کند. پیشنهاد می شود بخش خصوصی هم قسمتی از این کار را بر عهده بگیرد.