فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از اقدامات برای راهاندازی سامانه مدیریت حمل و بهرهبرداری چوب خبر داد و گفت: این اقدام به منظور جلوگیری از جعل مجوزهای حمل چوب صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رضا اکبری اظهار داشت: با وجود نامشخص بودن بخشی از قاچاقهای صورت گرفته در کشور، از ابتدای سال تاکنون ۵ هزار فقره پرونده در زمینه قاچاق چوب تشکیل شده که نسبت به پارسال ۱۵ درصد افزایش یافته است.
وی درباره پدیده قاچاق چوب و مقابله با آن اظهار کرد: قاچاق یک پدیده پیچیده و چندوجهی است که مقابله با آن نیازمند نگاه ملی، حاکمیتی، برنامه عملیاتی و راهبردی است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در واکنش به انتقاد برخی کارشناسان از طرح نشانهگذاری و برداشت درختان، مغایرت آن با طرح تنفس جنگلها و هموار کردن بهرهبرداری غیرقانونی از جنگل، تاکید کرد: این موضوع مربوط به زمان بهرهبرداری بود که پس از اعلام طرح تنفس در جنگلهای هیرکانی دیگر قطع و حملی به غیر از درختانی که در مستثنیات واقع است، صورت نمیگیرد که آن هم بر اساس فرایند تعریف شده از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری بهصورت بسیار محدود انجام میشود.
وی با تاکید بر این که به هیچ وجه مجوز قطع و حمل درختان در جنگلها، اراضی ملی و عرصههای منابع طبیعی صادر نمیشود، گفت: دو دسته اقدامات ایجابی و سلبی در زمینه کنترل قاچاق چوب توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری انجام میشود که از جمله اقدامات ایجابی میتوان به راهاندازی سامانه مدیریت حمل و بهرهبرداری چوب اشاره کرد.
عدم صدور مجوزهای کاغذی برای جلوگیری از جعل مجوزهای حمل چوب
به گفته فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور، بسیاری از تخلفات در راستای جعل مجوزهای کاغذی حمل صورت میگیرد که با ایجاد و بهرهبرداری از این سامانه، تمام مجوزهای حمل چوب به صورت هوشمند و سامانهای صادر میشوند و دیگر مجوز کاغذی صادر نمیکنیم. ماموران و نیروهای حفاظتی نیز که در ایستگاههای بازرسی مستقر هستند، صرفا از طریق سامانه حمل و بهرهبرداری چوب استعلام مجوز را میگیرند.
وی ادامه داد: خودروهای حامل چوب در صورت داشتن مجوز به مسیر خود ادامه میدهند، در غیر این صورت به عنوان کالای قاچاق شناخته، مجرمان دستگیر و خودروی آنها نیز به پارکینگ انتقال میشوند تا پرونده قضایی جهت سیر مراحل قانونی تشکیل شود.
اکبری با بیان این که یکی دیگر از اقدامات ایجابی، زراعت چوب جهت تامین بخشی از نیاز چوب در کشور است، افزود: نیاز چوبی کشور حدود ۱۴ تا ۱۶ میلیون متر مکعب برآورد شده است که حدود ۵ میلیون متر مکعب از چوبهای باغی و نیم میلیون متر مکعب از زراعت چوب و نیم میلیون متر مکعب نیز از واردات محدود تامین میشود که در مجموع ۶ میلیون متر مکعب از نیاز کشور تامین میشود.
به گفته وی از جمله اقدامات ایجابی دیگر، راهاندازی تلفنهای ۱۳۹ ملی و ۱۵۰۴ استانی است که بهصورت ۲۴ ساعته پاسخگو هستند و در صورت دریافت گزارش قاچاق چوب از سوی مردم، بررسیهای لازم را انجام میدهند.
وی افزود: در سامانه پیامکی و در اپلیکیشن استعلام چوب نیز با ثبت شماره خودرو، وضعیت قاچاق چوب مشخص میشود که در صورت داشتن مجوز قانونی، این افراد به مسیر خود ادامه میدهند و در غیر این صورت بهعنوان قاچاق چوب برخورد قانونی میشود.
ایجاد ایستگاههای بازرسی سیار در مسیرهای مواصلاتی
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور درباره اقدامات سلبی نیز گفت: از جمله دیگر اقدامات سلبی، گسترش و ایجاد ایستگاههای بازرسی است و تلاش میکنیم طی چندماه باقی مانده از سال جاری، طبق برنامههای پیشبینی شده، ایستگاههای بازرسی سیار که بهصورت کانکسهای چرخدار هستند، طراحی و در مسیرهای مواصلاتی که بیشترین میزان قاچاق در آنها صورت میگیرد، مستقر شوند که در صورت تغییر مسیر قاچاق امکان تغییر مکان استقرار کانکس مقدور باشد، این اقدام تاثیر چشمگیری بر کاهش میزان قاچاق خواهد داشت.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور افزود: در راستای مقابله با قاچاق چوب در جنگلهای هیرکانی و سایر استانها، رزمایشهایی با همکاری نیروهای بسیج و سپاه از ابتدای سال برگزار شده که تاثیر زیادی در مقابله با قاچاق چوب، دستگیری قاچاقچیان و همچنین کشف محمولات قاچاق چوب داشته است.
اکبری ادامه داد: اولویت ما اقدامات پیشگیرانه است که حتی یک درخت هم قطع نشود و اگر هم درختی قطع شد، اجازه قاچاق چوب را ندهیم.
حدود ۵ هزار فقره تشکیل پرونده در زمینه قاچاق چوب از ابتدای سال
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی خاطرنشان کرد: هوشمندسازی و اقداماتی همچون نصب دوربینهای پایشی در ورودی و خروجی جنگلها و مردمیسازی حفاظت از منابع طبیعی از جمله دیگر اقدامات است که در این زمینه نیز ۲۱۰ هزار نفر همیار طبیعت داریم که حدود ۵۰ هزار نفر از این افراد، همیاران محافظ هستند و در راستای مقابله با زمینخواری، تصرف، حریق و قاچاق چوب فعالیت میکنند.