مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: از ابتدای امسال ۲۵۸مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی و مکانهای عمومی ناقض موازین بهداشتی در فارس، تعطیل شدند.
وی افزود: از ابتدای امسال از ۲۶۴ هزار و ۱۷۶ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی، نانوایی، رستوران، چلوکبابی، فست فود، هتل، مسافرخانه، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و مردانه بازدید شده است که با شناسایی ۲۵۸ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی غیر بهداشتی که فعالیت آنها سلامت عمومی مردم را تهدید میکرد، این مراکز و مکانها تعطیل شدند.
شمس با بیان اینکه بخش مهمی از فعالیتهای گروه سلامت محیط به نظارت و بازرسی از مراکز تهیه و توزیع و فروش موادغذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی اختصاص مییابد، ادامه داد: این نظارتها در قالب بازرسی برای صدور صلاحیت، بازرسیهای دوره ای، بازرسی برای پیگیری شکایات، کنترل رعایت بهداشت مواد غذایی در این اماکن از طریق کنترل ظاهری، پایش دارا بودن برچسب مواد غذایی، نمونه برداریهای مواد غذایی، نظارت بر نحوه تولید، تجهیزات و رعایت بهداشت فردی انجام میشود.
معرفی بیش از ۲۹ هزار مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی متخلف به مراجع قضایی
او معرفی ۲۹ هزار و ۶۰۶ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی و مکان عمومی متخلف به مراجع قضایی و پیگیری ۲۲ هزار و ۷۹۱ مورد شکایت در سامانه ۱۹۰ را از جمله اقدامات شاخص مجموعه بهداشت محیط استان در سال ۱۴۰۱ عنوان کرد و افزود: در این بازه زمانی با تلاش مجموعه بهداشت محیط استان به پوشش ۱۰۰ درصدی کلرسنجی آب آشامیدنی، پوشش ۱۵/۷۸ صدم درصدی نمونه برداری میکروبی از آبهای آشامیدنی دست یافته و با پایش دارا بودن کارت بهداشت کارکنان مراکز و اماکن عمومی، نحوه رعایت موازین بهداشتی در اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی ارزیابی شد.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، کنترل گلوگاههای انتقال بیماری در مراکز اقامتی، زیارتی، تفریحی و پمپهای بنزین را از اقدامات مهم این گروه در مسیر کاهش احتمالی انتقال برخی از بیماریها عنوان کرد.
شمس در ادامه با اشاره به قانون کنترل دخانیات و با توجه به حساسیتی که در این زمینه وجود دارد، گفت: با توجه به حساسیت موجود و قبح زدایی که در این زمینه اتفاق افتاده است، کارشناسان بهداشت محیط استان اقداماتی را برای کاهش دسترسی افراد به ویژه کودکان و نوجوانان به مواد دخانی و محدود کردن مراکز عرضه دخانیات و قلیان در دستور کار دارند.
او ارائه هشدارهای مرتبط با شرایط جوی آب و هوایی براساس قانون هوای پاک را از دیگر محورهای فعالیت گروه سلامت محیط دانشگاه برشمرد و افزود: آب از جمله مواد طبیعی و ضروری برای حیات بشر و موجودات زنده است که وجود عوامل خطر در آب، میتواند از طریق استحمام، شنا و یا نوشیدن، باعث انتقال بیماریهایی با منشأ آب شود؛ برای برای کنترل بیماریهای قابل انتقال از آب، سلامت آب از طریق کنترل منابع، مخازن و خطوط انتقال و توزیع آب با کلرسنجی و آزمایش میکروبیوشیمی انجام میشود.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در زمینه پیگیری در زمینه بهداشت فاضلاب و جلوگیری از کشاورزی با آبهای غیر متعارف به عنوان دیگر محور فعالیتهای این گروه گفت: با توجه به اینکه فاضلاب یکی از عوامل اصلی در بروز و شیوع بسیاری از بیماریها است، نظارت بر دفع صحیح فاضلاب در مناطق مسکونی به همت کارشناسان بهداشت محیط انجام میشود، همچنین با هدف کاهش عوامل بیولوژیکی و شیمیایی در زنجیره غذایی و جلوگیری از مصرف آبهای نامتعارف و فاضلاب، اقدامات مناسبی با همکاری سازمانها و دستگاههای اجرایی در حال انجام است.
او با توجه به اهمیت رعایت نکات بهداشتی در بیمارستانها و مراکز درمانی در حفظ سلامت جامعه، افزود: در این زمینه نیز کارشناسان بهداشت محیط، بخشهای مختلفی از جمله بهداشت پرتوهای یونیزان و غیر یونیزان، بهداشت مواد غذایی، قوانین فاضلاب و پسماند و همچنین کنترل آب را مورد بازرسی و پایش قرار میدهند.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه به دلیل ازدحام جمعیت در مراکز آموزشی و مدارس، رعایت بهداشت تهویه، سلامت آب و سرویسهای بهداشتی با حضور کارشناسان بهداشتی دانشگاه در حال انجام است، ادامه داد: بازرسی و نظارت بر رعایت جنبههای مختلف بهداشت در اماکن متبرکه مانند مساجد، حسینیه ها، تکیهها و حرمهای مقدس امامان و امامزادهها نیز به صورت مستمر و منظم انجام میشود.
شمس یادآور شد: همچنین با توجه به شرایط خاص زندگی در روستاها، عوامل مختلفی از جمله دفع فاضلاب، بهداشت پسماندها، بهداشت فضولات حیوانی، نگهداری دام و طیور، سوخت و مواد سوختی، مورد ارزیابی قرار میگیرد