کتاب «خیابانی به درازای ابدیت» اثر مرحوم مجتبی حبیبی منتشر شد.
نویسنده در کتاب «خیابانی به درازای ابدیت» به مواضع سیاسی و قیام شیخ میپردازد.
وی برای روایت خویش از منابع تاریخی مختلفی بهره برده است که در انتهای کتاب آن منابع را فهرست کرده است؛ اما یکی از مهمترین منابع که خود نویسنده روی آن تأکید داشت، کتاب «نهضت آزادیستان شهید شیخ محمد خیابانی»، تألیف مرحوم سیدهادی خسروشاهی است.
حبیبی کتاب را از روستای قیزیل دیزج آغاز میکند. همان روستایی که تقی رفعت، از یاران شیخ، بعد از کشته شدن شیخ به آنجا میرود و در همانجا هم میمیرد. داستان از زبان تقی رفعت آغاز میشود. از تبریز و از نقش تبریز در مشروطیت.
نویسنده پس از این مقدمه شروع به روایت زندگی شیخ و البته مقطعی از تاریخ معاصر ایران میکند؛ از تولد او گرفته تا نمایندگیاش در مجلس؛ از سقوط تزاریسم تا حادثۀ شرفخانه؛ از قرارداد ۱۹۱۹ تا گشایش دارالشورای ملی در تبریز؛ و سرانجام حکایت آخرین شب و روز زندگی شیخ.
سعی نویسنده این بوده است که بتواند پشت صحنه ماجرا را که در انتها فقط تقی رفعت، با شیخ میماند بازنمایی کند. نویسنده میخواهد هم به شرح گرد آمدن افراد به دور شیخ بپردازد (که این گرد آمدن موقعیتی یا تصادفی بود) هم توضیح دهد چگونه با ورود مخبرالسلطنه به صحنه و دادن اماننامه، همه کنار میکشند و تسلیم سفارتخانههای مختلف میشوند و شیخ تنها در تیررس میماند.
مجتبی حبیبی، عضو انجمن قلم ایران، نویسنده کتابهای رمان، داستان کوتاه، زندگینامه و منتقد ادبیات و سینما بود که سال ۱۴۰۰ در سن ۶۲ سالگی درگذشت.
شرکت چاپ و نشر بینالملل رمان «خیابانی به درازای ابدیت»، اثر مجتبی حبیبی را در ۴۴۸ صفحه و با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه بهتازگی روانه بازار نشر کرده است.