رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت:اگر قانون هوای پاک اجرا شده بود، ما از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ باید تغییری در کیفیت هوا مشاهده میکردیم.
سوال: خود حضرتعالی در فرمایشاتتان گفته بودید بعضی از دستگاهها قوانین هوای پاک را اجرا نمیکنند و از دستورالعملها و وظایفی که است کوتاهی میشود، آیا میشود مشخصا گفت کدام دستگاه به وظیفه اش عمل نمیکند؟ آیا وزارت بهداشت به وظایفش عمل کرده است؟
آقای شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت : وزارت بهداشت طبق قانون هوای پاک یکی از مسئولیتهایش اعلام شرایط اضطرار است در زمانی که سلامت مردم به خطر میافتد که دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور به نمایندگی از وزارت بهداشت زمانیکه کیفیت هوا به نحوی باشد که سلامت مردم به خطر بیفتد اعلام شرایط اضطرار میکنند یکی دیگر از وظایف وزارت بهداشت محاسبه تعداد مرگهای منتسب به آلودگی هوا و هزینه اقتصادی است که از سال ۱۳۹۶ که قانون هوای پاک مصوب شده وزارت بهداشت این وظیفه را انجام داده و گزارشاتش را هم به مراجع ذیربط ارسال کرده است که اینها در ماده ۲ قانون هوای پاک و تبصره ۳ ماده ۳ قانون هوای پاک آمده است که جزو وظایف اصلی وزارت بهداشت بوده و در بعضی موارد هم بعنوان همکار است که آن جا هم اقدامات لازم را انجام داده است.
سوال: پایش آلودگی صوتی و اینها هم توسط شما انجام میشود؟ چون جزو وظایف شما بوده است.
شاهسونی: ما همکار هستیم در راه اندازی شبکه آلودگی صوتی، نقاطی که باید ایستگاهها احداث شوند را مشخص کردیم و برای سازمان محیط زیست ارسال کردیم.
سوال: در فرمایشاتتان در بخشی از رسانهها و خبرگزاریها فرموده بودید که بیشتر گناه را گردن خودروها و شهرداری انداخته بودید و گفته بودید طبق آمار ما در وزارت بهداشت، صد اتوبوس در ناوگان حمل و نقل عمومی مثال زدید در تهران مجهز به فیلتر دوده شده و اقدامات بیشتری صورت نگرفته است، این در حالی است که پاسخ رسمی هم به نامه داده نشده است، شهرداری به نامه شما پاسخ نداده است؟
شاهسونی: نه ما متاسفانه پاسخی دریافت نکردیم، به هرحال اگر اقدامات در قانون هوای پاک انجام شده بود که ما از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ باید تغییری در کیفیت هوا مشاهده میکردیم.
سوال: همین مهم است، یکی از مواد قانونی، دقیقا شاید ماده قانونی اش در ذهنم نباشد در قانون مجازات اسلامی میگوید هر اقدامی که سلامت عمومی مردم را تهدید کند ممنوع است و وزارت بهداشت مکلف است که به این موضوع ورود پیدا کند و متخلف را معرفی کند به مرجع قضایی، الان این بحث شهرداری که ترک فعل کرده باید معرفی شود به مراجع قضایی، خودروسازانی که خودروی دودزا تولید میکنند یا مشکل دارند هر خودرویی، اینها باید معرفی شوند، به نظر شما خود وزارت بهداشت ورود کرده یا این مصلحت اندیشی است.
شاهسونی: وظیفه نظارت بر حسن اجرای قانون هوای پاک برعهده سازمان حفاظت محیط زیست است و این سازمان باید از سایر دستگاهها بخواهد عملکردشان را و آن دستگاههایی که اقدام نکردند را طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست میتوانند این کار را انجام دهند، ولی این جا، چون سازمان حفظ محیط زیست، چون وظیفه نظارت بر حسن اجرای قانون هوای پاک برعهده اش است میتواند این کار را انجام دهد و ما مکاتباتی انجام دادیم، ولی عملا اقدامی انجام نشده است.
سوال: یک ابزار اجرایی باید، من یادم است چند وقت پیش در بحث فیلتر دوده وزارت بهداشت گفت ما مخالفیم از خودروهای دیزلی فیلتر دوده را حذف نکنید هیچ کسی به حرف شما گوش نکرد، در بحث شماره گذاری ۱۲ هزار موتورسیکلت کاربراتوری باز شما مخالف بودید و کسی به حرف شما گوش نکرد خوب اگر گوش نمیکنند خوب شما را حذف کنند.
شاهسونی: بله الان هم متاسفانه طبق قانون هوای پاک، کلیه موتورسیکلتهایی که در ناوگان حمل و نقل عمومی برای پیکهای موتوری باید برقی باشند وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده که اینها الزام برقی بودنش را حذف کنیم متاسفانه این هم در اوج آلودگی هوا وزارت صنعت، معدن و تجارت چنین درخواستی را دارد که با لابیهایی که انجام میدهند قاعدتا این هم مصوب خواهد شد.
سوال: آقای دکتر نمیشود که شما هیچ ابزار قدرتی و نظارتی نداشته باشید. یعنی باید کاری بالاخره شما متولی سلامت هستید دیگر، بخشی از سلامت به عهده شما است یعنی هیچ ابزاری ندارید که بتوانید از قدرتتان استفاده کنید؟
شاهسونی: ما اقداماتمان را انجام میدهیم، ولی متاسفانه به جایی نمیرسد.
سوال: این لابی کجا است؟
شاهسونی: علتش را باید بیشتر از مسئولان ذیربط پرسید.
سوال: مسئول ذیربط کیست که ما بپرسیم بالاخره باید چه کار کرد؟
شاهسونی: متاسفانه ما اقداماتمان را انجام دادیم، ولی پاسخگو نبودند. وزارت صمت، وزارت نفت و وزارت نیرو دستگاههای اصلی هستند که باید پاسخگو باشند در قانون هوای پاک.