دبیر نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی با اشاره به اثرات جبران ناپذیر اینترنت بر زندگی انسان گفت : یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل رفتار مجازی فیلترینگ هست که هر کشور با توجه به سیاست های کلان آن کشور وضع می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر احمد کارخانه - دبیر نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی و دکترای ارتباطات در برنامه به زندگی سلام کن رادیو سلامت فیلترینگ را یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل رفتار مجازی دانست .
سوال : آیا نظارت و کنترل بر اینترنت لازم است ؟
کارخانه : بله ، در روزگاری به سر می بریم که الان دست همه موبایل است و یا کامپیوتر های خانگی به تلفن ها وصل شدند و اینترنت شکل گرفته است . اینترنت خود یک ابزار تعاملی است ، اما ارتباط میان انسان ها در این فضای تعاملی با جهان واقعی تفاوت های عمده ای دارد ، مانند هر ابزار تکنولوژی ارتباطی اینترنت هم جنبه های مثبت و هم جنبه های منفی دارد و از این جهت که کاربردهای منفی آن اثرات جبران ناپذیری بر زندگی قربانیان دارد اهمیت پیدا می کند و موضوع این که اصلا در فضای اینترنت نیاز به قانون هست یا نیست این جا شکل می گیرد . در حقیقت با توجه به مخاطراتی که فضای مجازی در تهدید حریم خصوصی و یا ولنگاری های مجازی وجود دارد و تبعات آن در جهان واقعی به وضوح دیده می شود نظارت و کنترل کلا در جهان شکل گرفته است . پس از شکل گیری این جهان مجازی بسیاری از کارشناسان اجتماعی در خصوص دشواری های کنترل این فعالیت ها هم اعلام نظر کردند ، کارشناسان عقیده داشتند که آزادی از حقوق پذیرفته شده است و هر انسانی همانطور که قوانین و مقررات در عالم واقع به نوعی نقش پیشگیرانه و کنترل افراد را بر عهده دارد ، فضای مجازی هم باید با توجه به پیچیدگی ها و خصایص منحصر به فردی که دارد نظارت بیشتر و تدوین مقررات بازدارنده در آن شکل بگیرد . جالب است بگویم که خیلی از قوانین ممکن است در سراسر دنیا دارد اجرا می شود اگر چه که در کشور ما این ها ضعیف تر هست ، اما یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل رفتار مجازی انسان ها فیلترینگ هست که هر کشور با توجه به سیاست های کلان آن کشور وضع می شود. در حقیقت معنی فیلتر این است که فیلترها جایی به کار می روند که مواد مضر و مفید در هم مخلوط شده باشند باید به وسیله فیلتر این ها از هم جدا بشوند این فیلتر هم مختص شبکه های اجتماعی نیست کل فضای مجازی هست الان کامل روی جستجوگرها آیتم هایی را جانمایی کردند که این فیلترینگ را در جستجوی فضای اینترنت انجام بدهد . مثل فیلتری که در قسمت جلوی ماسک قرار می گیرد که از ورود مواد سمی به داخل ریه های ما جلوگیری کند در فضای مجازی هم دقیقا این خاصیت را دارد . در حقیقت فضای مجازی مانند فضای حقیقی ترکیبی است از محتواهایی که همه به طور کامل مفید و سودمند نیست ، هر چه این فضا گسترده تر می شود همانطور که مطالب مفید در آن افزایش پیدا می کند مطالب مضر هم افزایش پیدا می کند . در نگاه کلی پس با توجه به این مخاطرات لزوم نظارت و کنترل بر اینترنت قطعا بسیار ضروری و لازم است .
سوال : و این که چه کسانی شایستگی و توانمندی این نظارت و کنترل را دارند هم بسیار مهم است .