راهکار فناورانه برای جلوگیری از تاراج «اکسیر جوانی» در جنگلهای شمال
محققان یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری گلستان ، راهکاری را برای جلوگیری از برداشت بیرویه « قارچ ترافل» که از آن با نام اکسیر جوانی یاد میشود، ارائه کردند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، قارچ « ترافل سیاه » یا قارچ « دنبلان » نوعی قارچ خوراکی گرانقیمت و کمیاب است که رویشگاه آن در کل جنگلهای شمال از گیلان تا مازندران و همچنین گلستان است.
فصل برداشت این قارچ از اسفند شروع میشود و تا اواخر پاییز سال بعد همچنان ادامه دارد و این در حالی است که برداشت این قارچ ، موجب تخریب بهویژه جنگلهای بلوط شده است و به گفته محققان در صورتی که جلوی این روند گرفته نشود، جنگلهای استانهای شمالی کشور نابود خواهند شد.
از آنجایی که این قارچ در ریشه درختان رویش دارند، دلالان این قارچ برای جمعآوری آن با استفاده از چنگکهایی، ریشه درختان جنگلی را از ریشه خارج میکنند که این امر به معنای مرگ تدریجی درختان است.
مظاهر جعفرنیا مجری این طرف ، با بیان اینکه بحرانی از سال ۹۸ در جنگلهای استانهای شمالی به ویژه استان گلستان رخ داده است، افزود: مردم این استان برای یافتن قارچ "ترافل سیاه" به جنگلها هجوم آوردند که این امر موجب تخریب جنگلها و همچنین کاهش منابع ارزشمند قارچ ترافل شده است.
وی قارچ ترافل را همزیست با ریشههای درخت دانست و افزود : این قارچ همزیست با ریشههای درختانی، چون بلوط و کاج بوده و زمانیکه درخت در حال رشد است، این قارچ نیز به صورت همزیست، رشد خواهد کرد، به گونهای که این قارچ یکسری از مواد و املاح را به درخت میدهد و یکسری مواد را از درخت دریافت میکند.
جعفرنیا با تاکید بر اینکه این قارچ بسیار ارزشمند و گرانقیمت است، گفت : از این رو بسیاری از مردم به سراغ این قارچ رفتند و برای رسیدن به آن باعث تخریب جنگلها شدند .
وی افزود : از آنجایی که این قارچ در قسمت ریشه درختان جنگلی رشد میکند، مردم برای یافتن آن با استفاده از چنگک، ریشه درختان را از عمق ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری خاک خارج میکنند که این امر موجب خواهد شد بسیاری از بافتهای ریشه درخت از بین برود. ریشه درختان نقش جمعآوری آب و مواد معدنی زمین را دارند و زمانی که در سطح زمین قرار میگیرند، خشک میشوند و به تدریج درختان هم خشک میشوند.
این محقق تاکید کرد: ادامه این روند موجب خواهد شد که در سالهای آینده، سرنوشت جنگلهای هیرکانی نیز همانند جنگلهای زاگرس شود .
وی با بیان اینکه سازمان جنگلها و مراتع برداشت این قارچ را ممنوع اعلام کرده است، گفت:، ولی قاچاق این قارچ به دلیل گران قیمتبودن همچنان ادامه دارد و برداشت این قارچ از جنگلهای گیلان نیز همچنان در جریان است.
مجری طرح افزود : ما برای رفع این چالش طرح فناورانهای را ارائه کردیم که بر اساس آن نسبت به کشت نهالهای بارور شده با اسپور قارچ ترافل سیاه اقدام کردیم. این طرح جزو ایدههای برتر جهاد کشاورزی این استان شد.
وی گفت : در این طرح نهالهای فندق را پرورش دادیم که از بالای نهال محصول فندق تولید میشود و از سمت ریشه نیز میتوان قارچ کشت کرد.
جعفرنیا افزود : زمانیکه این نهالها وارد اراضی زراعی شوند، به باغ های ترافلی تبدیل خواهند شد، ضمن آنکه اجرای این طرح در باغ ها موجب خواهد شد برای دریافت این نوع قارچها، اقدام به تخریب جنگلها نکنند.
وی با تاکید بر اینکه در بخش گیاهان جنگلی بر روی درختان بلوط و گلهای جنگلی مطالعاتی انجام شده است، افزود: گلهای جنگلی در عرصه جنگلی کاشته میشوند و از این طریق تکثیر این قارچ ادامه خواهد داشت.
جعفرنیا با بیان اینکه این قارچ بیشتر مصارف خوراکی دارد، گفت : از آنجایی که این قارچ ، کلاژنساز است، با عنوان "اکسیر جوانی" یاد میشود و مصرف آن موجب خواهد شد که سلولهای بدن دیرتر پیر شوند و از سوی دیگر این قارچ دارای خواص ضد سرطانی و ضد فشار خون و دیابت است.
مجری طرح گفت : فرآوری این قارچ از دیگر دستاوردهای این طرح است و در این راستا عسل فرآوری شده با ترافل، پودر ترافل و ترشی آن را تولید کردیم .