در جنگلهای کوهستانی شمال بلغارستان هیزم شکنان به علت تقاضای بالای هیزم در اوج بحران انرژی سخت مشغول کار هستند.
اما امسال جنگ اوکراین همه چیز را تغییر داده است: تحویل گاز روسیه به طور کامل معلق شده است، زغال سنگی که از منطقه دنباس اوکراین میآمد، دیگر نیست و این در حالی است که قیمتها افزایش مییابد.
بنابراین، مردم بلغارستان بیش از مواقع عادی به هیزم رو آورده اند.
یاوور گتچف (Yavor Guetchev)، وزیر کشاورزی بلغارستان با درخواست از مردم برای خویشتنداری، اخیرا توضیح میداد «این (هیزم) چیزی است که ارزانتر تمام میشود. تقاضا در مقایسه با سال گذشته سه برابر شده است».
استویچو موسکووسکی (Stoytcho Moskovski)، وابسته مطبوعاتی وی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه تصریح کرد در شهرستان تتون که ۱۸ هزار نفر سکنه دارد، در فاصله دو ساعتی از جاده صوفیه، پایتخت بلغارستان شورای شهر تقاضاهای چهار هزار و ۸۰۰ خانواده را دریافت کرده است در حالی که در سال گذشته تقاضا کمتر از دو هزار بود.
هیزم شکنان به طور معمول فصل کاری خود را در نوامبر به پایان میرسانند، اما امروز، نیمه دسامبر، با استفاده از نبودن برف، آنها کار خود را برای انداختن درختان دنبال میکنند.
سپس درختان روی دهها اسب که تنها وسیله حمل و نقل در زمین با سراشیبی تند است، بار میشوند. دوچو دوچوف، مسئول بهره بردای از جنگلهای منطقهای تصریح کرد «آنها در روز بیش از دو بار رفت و آمد نمیکنند».
در پای کوه هیزمهای بزرگ در طول دروازهها روی هم توده میشوند. هنگامی که ساکنان هیزمها را آماده کردند، ترکهها در انبارها، بالکنها و راه پلهها انبار میشوند تا برای گرم کردن خانههای محقر در بخاری گذاشته شوند.
بلاگووستا دوگاندژیسکا، بازنشسته ۸۰ ساله اطمینان خاطر پیدا کرده است، زیرا پنج متر مکعب هیزمی را که او هر سال میسوزاند، دریافت کرده است. او در حالی که راننده کالای ارزشمند را در برابر منزل وی خالی میکند، میگوید «من باید مدت زیادی صبر میکردم- بیش از دو ماه».
اگرچه هیزم به منزله در دسترسترین منبع انرژی باقی مانده است، اما امسال قیمت آن دو برابر شده و به هر متر مکعب به ۹۰ دلار رسیده است.
وی ضمن ابراز نگرانی گفت «این بسیار بسیار سخت است. من نمیدانم چه باید کرد».