چهار مأموریت هیئت اعزامی رهبر انقلاب به سیستان و بلوچستان چه بود؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، متعاقب حوادث اخیر کشور و اتفاقات ناگوار در استان سیستان و بلوچستان در ماههای اخیر، هیأت اعزامی مقام معظم رهبری به استان سیستان و بلوچستان به ریاست حجتالاسلام و المسلیمن حاجعلی اکبری ریاست شورای سیاستگذاری ائمهی جمعه مأموریت یافت تا با حضور در استان و شنیدن سخنان و درد دل مردم، پیگیری تدابیر ایشان در چهار محور «آزادی دستگیرشدگانی که جرم سنگین و مؤثری مرتکب نشده بودند»، «برخورد قاطع و بدون تسامح با خاطیان»، «رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان»، «اعطای عنوان "شهید" به جانباختگان بیگناه پس از رسیدگی بنیاد شهید به پروندههای تشکیل شده» را دنبال نماید. سفر این هیئت از تاریخ ۲۱ تا ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۱ انجام شد.
رسانه KHAMENEI.IR در گفتوگوی تفصیلی با حجتالاسلام و المسلمین محمدجواد حاج علیاکبری به واکاوی جزئیات این سفر پرداخته است.
وی در این گفتگو با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان در بین استانهای کشور یک ویژگیهای خاص و منحصربهفردی دارد گفت: از جهت پهناوری، مرزهای بسیار حساس ــ هم مرز زمینی، هم مرز دریایی ــ شرایط امنیّتی، وضعیّت رنگینکمان قومیّتی و مذهبی، سرمایههای انسانی بسیار عظیم، دلبستگی به میهن، تعلّق خاطر، مرزبانی، غیرت، تأثیرگذاری بر شرایط امنیّت ملّی کشور، طمع دشمنان نسبت به این استان، خدمات بسیار بزرگ نظام در این استان، عمق محرومیّت این استان، و سوابق این استان در جریان انقلاب اسلامی. اینها را که کنار هم بگذارید، این استان را یک استان خاصّی نشان میدهد.
وی افزود، سابقه انس و آشناییای را که از طرف رهبر انقلاب اسلامی در ارتباط با استان وجود دارد؛ بحث تبعید به ایرانشهر و سابقه انس و آشنایی و فعّالیّتهایی که در آن استان داشتند، که جزو جلوههای ویژهی سفر ما هم بود.
حجتالاسلام والمسلمین حاج علی اکبری ادامه داد؛ چون ما در اطراف سفر مراجعاتی داشتیم که سلامهای به اسم میرسانند با طائفهشان، خانوادهشان؛ این موضوع، در ایرانشهر که فراوان بود و در شهرهای دیگر هم به همین ترتیب. حضرت آقا در آن سالها، به خاطر آن طبع خودشان، از جهت انس و فعّالیّتهای انقلابی و ارتباطگیریهای وسیع، فقط به خود ایرانشهر اکتفا نکرده بودند، بلکه با علمای آنجا در بخشهای مختلف ارتباط گرفته بودند، که اینها هنوز آثارش هست؛ فکر میکنم در سال ۸۱، در سفری که ایشان به استان داشتند، همه اینها دوباره بازخوانی شده. آن مهر و محبّتی که ایشان به استان دارند، سر زبان مردم هست و ابراز میشود.
وی افزود اتّفاقاتی که در قضایای اخیر در آنجا میافتد، متفاوت با اتّفاقات کل کشور بوده است. اتّفاقات کشور که از روزهای پایانی شهریور ماه آغاز شد، موضوع دیگری بود و موضوعات داخل استان جنس دیگری داشت.
حاج علی اکبری ادامه داد، اصل مسئله، ارتباطی به این قضایای اخیر و ناآرامیها و اغتشاشات نداشته است.
وی افزود قصهای که در آنجا مطرح میشود، ماجرایی است که مدّتی قبل در چابهار رخ داده بوده و یک طرفش یک ماجرای قتل خانوادگی بود و در مسیر رسیدگی به آن قتل خانوادگی، ظاهراً یک اتّفاق بدی در مورد یکی از مطّلعین ــ که یک خانم بوده است ــ میافتد و ادعاهایی از سوی آن خانم مطرح میشود.
وی ادامه داد این مسیر رسیدگیها در آنجا طولانی شده بوده و قبل از اینکه این رسیدگیها به نهایت برسد ــ البتّه بخشی از موارد اقدام شده بوده ــ موضوع در سطح خطبهی نماز جمعه توسّط یکی از آقایان مولویها مطرح میشود و طرح مسئله در فضای افکار عمومی ــ با توجّه به اینکه در آن منطقه نسبت به این مسئله یک غیرت شدیدی هم وجود دارد ــ بازتابهایی پیدا میکند که اوجش آن چیزی است که در هشتم مهر در نماز جمعهی زاهدان اتفاق میافتد.
:حجتالاسلام والمسلمین حاج علی اکبری ادامه داد بعد از نماز یک حرکتی به عنوان اعتراض اتّفاق میافتد و آن حرکت ظاهراً بر اساس بعضی از طرّاحیهایی که از پیش هم انجام شده بوده، متوجّه کلانتریای میشود که در نزدیکی خود محلّ نماز جمعه و مصلّی است و در ادامه آن اتّفاقاتی به وقوع پیوسته که روایتهای متنوّعی از آن شنیده شده است.
وی افزود چیزی که مسلّم است و در بررسیهایی که اعلام شده وجود دارد، این است که در آنجا خطا محرز است؛ امّا ابعادش چیزی است که در فرآیند بررسیها میشود و حاصل آن عبارت است از اینکه کسانی در آنجا بیگناه مجروح و کشته میشوند؛ یعنی کسانی که در هجوم به کلانتری حضور نداشتند و یک فاصلهای داشتند، تیر به آنها اصابت کرده، که این اصابتِ تیر در دفاع از محیط کلانتری بوده است.
وی تاکید کرد بعد از اینکه این ماجرا گزارش میشود، از این طرف میرود در مسیر بررسی و از آن طرف در جمعه بعد از آن در خاش و بعد همین جور در فضاهای نمازهای جمعه، کم و بیش اعتراضاتی صورت میگیرد و ابراز ناراحتی میشود.
وی ادامه داد این اعتراضات در خاش، در هجومی که به فرمانداری و بخشهای دیگر داشتند، منجر به کشته شدن تعدادی میشود که از این فرصت، عناصر بیرونی و جریان تروریستی و تجزیهطلبان و طبعاً کسانی که منتظر بودند، استفادههای خودشان را برای التهاب [و دامن زدن به این مسائل] بردند.
حاج علی اکبری گفت شورای تأمین استان و نمایندهی ولی فقیه گزارشهایی را ارسال میکنند که این گزارشها منجر میشود به دستورات و مصوّباتی که در شورای عالی امنیّت ملّی اتّفاق میافتد و به تأیید رهبر معظّم انقلاب هم میرسد.
وی ادامه داد بعضی از این دستورات و مصوّبات اجرا میشود؛ از جمله، تغییری در فرماندهی انتظامی استان اتّفاق میافتد؛ این تغییرات، هم در سطح استان و هم در سطح شهرستان بود، چنانکه در چابهار قبلاً انجام شده بود.
حجتالاسلام والمسلمین حاج علی اکبری با بیان اینکه علمای استان نامهای خدمت رهبر عظیمالشأن مینویسند و تقاضاهایی هم آنجا مطرح کردند افزود در جلسه با علمای اهل سنت پس از شنیدن صحبتها، سلام و محبت رهبر انقلاب را به آقایان رساندم و تدابیرِ انجام شده و نظر معظمله را توضیح دادم: کسانی که اثبات شود بیگناه کشته شدهاند، شهید محسوب میشوند. آنهایی که جراحت خاص دارند، تحت پوشش بنیاد قرار گرفته و هر نوع جبرانی لازم است نسبت به این خانوادهها انجام میگیرد.
وی افزود از این سو شاهد هستیم رهبر معظّم انقلاب به نظر مبارکشان میرسد که این کار، غیر از این اتّفاقاتی که افتاده و در مسیر رسیدگی است، یک تدبیر جداگانهای لازم دارد.
حاج علی اکبری ادامه داد ایشان با شناختی که از شرایط استان و ابعاد قضیّه داشتند و مخصوصاً با آگاهی از این قضیّه که کسانی بیگناه کشته یا احیاناً مجروح شدند ــ که بسیار اسباب رنجش خاطر ایشان شد ــ به ما مأموریّت دادند که در قالب یک هیئت و به همراه دو بزرگواری که سابقهی فعّالیّت در حوزهی اهل سنت و در خود استان را داشتند، وارد این کار شویم.
وی افزود جمع ما مأموریّت پیدا میکنند که اوّلاً سلام و مهر و محبّت ایشان را و خصوصاً سلام ایشان را به کلّ مردم استان برسانیم.
حجتالاسلام والمسلمین حاج علی اکبری ادامه داد در این سفر در ارتباط با آن کسانی هم که آسیب دیدند دلجویی شد و بعلاوه کسانی که مطالبی دارند و معتقدند که حرفهایشان شنیده نشده است، مورد توجّه قرار بگیرند و مطالباتشان پیگیری شود.
وی تاکید کرد در این سفر بنا شد که ما دل بدهیم و حرفها را کاملاً بشنویم و هر کسی مطلبی دارد که میخواهد به استحضار برسد، دریافت کنیم؛ به اضافهی اینکه آن تدابیری هم که تصویب و انجام شده بود، ابلاغ کنیم؛ از جمله اینکه کسانی که بیگناه کشته شدهاند و بیگناهیشان اثبات و احراز شود، شهید محسوب میشوند و این موضوع به اطّلاعشان برسد؛ و آنهایی که جراحتهای خاص دارند، در ضمنِ همان فضای بنیاد تحت پوشش قرار بگیرند؛ و کسان دیگر هم کاملاً رسیدگی شود و هر نوع جبرانی که در این بخش لازم است نسبت به این خانوادهها انجام بگیرد، انجام شود.
وی تصریح کرد در مورد زندانیها هم باید آنها گفته بودند همه آزاد شوند، امّا گفتیم چنین چیزی تقاضای معقولی نیست؛ امّا کسانی که زمینهی بخشودگی درونشان هست و خطاهای جدی ندارند، یعنی آن افرادی که هیجانی شدند و آمدند و جرم و جنایتی هم نداشتند ولی در این برنامهها حضور داشتند، آزاد شوند
وی تاکید کرد قرار شده است دقّت بیشتری شود که اگر کسانی هم هستند که در همان فرایندها دوباره میتوانند مورد عنایت حضرت آقا قرار بگیرند، در این پیشنهاد عفو هم بیایند و کار آنها هم انجام شود.
وی افزود در این سفر خدمت امام جمعه مسجد مکی عرض کردم منتسب کردن بحث تبعیض شیعه و سنّی به حوادث اخیر را صحیح نمیدانم و آن را خطرناک میدانم؛ شما هم اینها را تکرار نکنید! نظام در تدابیرش چنین تفاوتهایی را قائل نیست. اتفاقاً خدمات زیربنایی (راهآهن، ابرپروژه توسعه سواحل مکران) عمدتاً در بخش سنی نشین است.
خبر کامل در لینک ذیل امده است.