فاطمه غلامپور کارآفرین بجنوردی، توانسته است گیاه لوفا را فرآوری کند و از آن، لیف گیاهی تولید کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای خراسان شمالی ، فاطمه غلامپور کارآفرین بجنوردی، توانسته است گیاه لوفا را فرآوری کند و از آن،
این گیاه که با اسم لوفا به صورت رونده و خودرو، قبلا در خراسان شمالی و شمال کشور وجود داشته که چند سالی است، به همت یک کارآفرین بجنوردی این گیاه در استان کشت و از آن لیف گیاهی تولید میشود.
این گیاه بعد از تولید اسفنج و طراحی آن به صورت لیف به دست خیاطان، به مرحله سفارش و فروش رسیده است.
مزیتها و خواصّ کشت لوفا
لوفا گیاه پنیری است از خانواده کدوئیان و یکساله رشد میکند زمان مورد نیاز برای رشد، گلدهی، بلوغ لوفا میتواند بین گیاهان متفاوت باشد طول دوره رشد گیاه معمولا از ۱۳۰ تا ۲۲۰ روز میباشد.
آبیاری این گیاه به صورت قطرهای و در یک دوره هشت روزه انجام میشود و به آب زیادی نیاز ندارد این گیاه برای رفع مشکلات دهانی و جلوگیری از سرماخوردگی بسیار مفید است..
اسفنج لوفا کاملا گیاهی بوده و فاقد هر گونه مواد شیمیایی و مصنوعی است و.یکی از کاربردهای اصلی آن استفاده به عنوان لیف حمام یا پد پاکسازی صورت است.
میوه تازه این گیاه را همراه با سبزیجات دیگر در کنار وعدههای غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاشت گیاه لوفا از کارهای پرسود به شمار میرود که به سرمایه اولیه کمی نیاز دارد.
همچنین از اسفنج لوفا برای تمیز کردن شیر آلات، ظروف و سایر وسایل آشپزخانه استفاده میشود.
این گیاه که از محصولات صیفی جات و در خانواده کدو است ، از ۲۰ فروردین تا اوایل خردادماه، کشت و از اواسط مهر و آبان ماه، برداشت میشود.
بعد از گذشت شش ماه از زمان کشت، میوه آن از داخل شروع به ریزش میکند و فقط بافت فیبری از آن برجا میماند که به صورت یک بافت اسفنجی بسیار محکم ومقاوم تبدیل میشود.
مقاومت به کم آبی؛ از کاشت تا برداشت
لوفا بعد از گذشت زمان زیادی جوانه میزند یعنی از زمانی که بذر را داخل زمین قرار میدهیم تا زمانی که شروع به جوانه زدن میکند، حداقل سه هفته طول میکشد؛ بنابراین باید مواظب رویش علفهای هرز باشیم و با شیوههای درست و اصولی، مانع رویش وگسترش علف هرز شویم تا زمان جوانه زدن گیاه آغاز شود.
فراز و نشیبهای زیادی در این کشت جدید هست و علاقهمندان باید صبور و پرتلاش و با روحیه، وارد عرصه شوند.
در هر ۱۰ هزار متر مربع (یک هکتار) کشت اسفنج از این گیاه، حدود ۲۰ هزار لیف گیاهی تولید میشود.
فاطمه غلامپور کارآفرین بجنوردی توانسته این گیاه را فرآوری کند و از آن لیف گیاهی تولید کند و از سال ۹۸ در روستای قاضی علیا در شهر حصار گرمخان کشت این گیاه را شروع کرده و هنوز هم شرکتی برای این کار تولیدی ثبت نشده است.
وی میگوید در سطح ۲۰۰ متر از زمین کشت گیاه لوفا را شروع کرده است.و هم اکنون بعد از چند سال این سطح کشت توسعه یافته است .
درآمد زایی برای خانوارها
وی میگوید برای ۶ نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی کرده و هر خانم خانه دار با سه تا چهار ساعت کار کردن در روز میتواند از اسفنج لوفا، حداقل ۱۵۰ لیف بدوزد و با توجه به اینکه هر لیف به قیمت ۳۸ تا ۵۰ هزار تومان به فروش میرسد، میتواند درآمدزایی کند.
خوشبختانه مدیریت ترویج جهاد کشاورزی، با بنده همکاری بسیار خوبی داشتند که به محض بازدید از محصول، مرا راهی نمایشگاه تهران کردند و بستر فروش و بازاریابی آن را فراهم کردند که بلافاصله محصول فرآوری شده، وارد بازار و با استقبال و توجه زیاد بازدیدکنندگان روبرو شد.
غلامپور گفت: لیف گیاهی تولید شده در نمایشگاه کشاورزی استان هم با استقبال روبرو شد و در ادامه هم به استانهای تهران، فارس، قزوین و استانهای مجاور صادر میشود.
محمود آبادی مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی استان گفت: مدیریت ترویج کشاورزی برای ارتقای دانش بهره برداران (زنان و مردان روستایی)، دورههای مهارت آموزی برگزار و با پرداخت تسهیلات کم بهره مشاغل خانگی، از این کار آفرینان حمایت میکند