استفاده نکردن از دستگاه کارتخوان همچنان مهمترین موضوع در دریافت مالیات است اما متخلفان راهی برای فرار مالیاتی ندارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ آقای وحید عزیزی، مدیرکل دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی وپولشویی سازمان امور مالیاتی میهمان امروز برنامه روزی نو شبکه رادیویی اقتصاد بود و درباره فرارهای مالیاتی و پولشویی گفتگو کرد.
این گفتگو به شرح ذیل است:
سؤال: برایتان پیش آمده است که بخواهید خدماتی را از یک فروشگاه یا جایی دریافت کنید، خودتان گفتید وزارت اقتصاد و دارایی و نظام پولی میگوید که باید کارت خوان داشته باشند و بگویند که کارت خوان خراب است و به یک کارت خوان دیگری واریز کنید؟
عزیزی: بله در قانون بودجه ۱۴۰۱..
سؤال: خیر خودتان این مسئله برایتان پیش آمده است تجربه کرده اید؟
عزیزی: بله یک بار برای بنده پیش آمده است و این اتفاق افتاده است که درخواست کارت به کارت داشتند به جای استفاده از کارتخوان.
سؤال: تعجب کرده اید یا خیر؟
عزیزی: تعجب از این لحاظ که بالاخره پرداخت مالیات فراتر از آن شفافیت تغییرات مالی شاید در مرحله اول چیز خوشایندی نباشد، تا زمانی که این اعتبار پیدا کند به صورت کامل در همه دنیا هم بالاخره پرداخت مالیات کار سخت و ناخوشایندی است یعنی کسی خیلی باعلاقه درآمدی را که دارد از آن نمیگذرد تا زمانی که بحث فرهنگی و نهادی مان تقویت شود.
سؤال: به ویژه وقتی جامعه میپرسد شما پول بنده را میگیرید چه خدماتی را به عنوان دولت به بنده ارائه میدهید؟ بیمه بهبود پیدا میکند، محیط زیست توسعه پیدا میکند، شهر من بهتر میشود و خیلی چیزهای دیگر. این پارهای از نویسندگان و متفکرین حوزههای اجتماعی مینویسند که پرداخت مالیات رابطه مستقیمی را صندوقهای رأی دارد اعتبار دولتها را به آن مرتبط میکند.
عزیزی: بله البته خب، چون توزیع و نحوه تخصیص و مصرف درآمدهای مالیاتی در حوزه سازمان برنامه و بودجه است و تأمین این درآمد در حوزه سازمان امور مالیاتی است، البته در سالهای گذشته اقداماتی برای فرهنگ سازی در این حوزه انجام شده است که مثلاً عوارض یا ارزش افزودهای که پرداخت میشود در شهرداریها تسهیل شود منتها همچنان در این حوزه باید کار بیشتر انجام شود.
سؤال: اینکه گفته میشود مشوقهای مالیاتی، مشوقها حاکی از کاهش پرداخت مالیات است یا نه امکاناتی را میگذارید که این مسئولیت اجتماعی شهروندان توسعه پیدا کند؟
عزیزی: مشوقهای مالیاتی برای چه حوزه هایی؟
سؤال: برای حوزههای مختلف و یا گسترش اینکه شهروندان این مسائل اجتماعی را واقعاً محترم بشمارند و نقش خودشان را به موقع انجام دهند براساس قوانین و مقرراتی که هست.
عزیزی: ما باید به این سمت حرکت کنیم که پرداخت مالیات متناظر با شخصیت اقتصادی و شناسایی اقتصادی افراد باشد. یعنی ما به سمتی حرکت کنیم که اگر تسهیلاتی قرار است در کشور به یک بنگاه اقتصادی پرداخت شود، مهمترین شاخصی که برای آن درنظر گرفته شود این باشد که چقدر مالیات پرداخت کرده است؟ چون نمیشود یک بنگاه بگوید من هستم، آن سمت بانک بگوید نه، من خیلی سودده هستم و میتوانم این تسهیلات را پرداخت کنم، ما باید به سمت این برویم که پرداخت مالیات چه از لحاظ فرهنگی، انسانی و ارزشی بیشتر تبدیل شود و چه از لحاظ کارکردهای اقتصادی اشخاص متناظر باشد فعالیت شان با آن مالیاتی که ابراز کرده اند به نظام مالیاتی.
سؤال: دو عنوانی که مربوط است به دفتر شما خیلی مسئولیت مهمی است. برمی گردم به حوزه کارتخوان ها، ما الان توانسته ایم پوشش فراگیر را برای همه صنوف و فعالان اقتصادی داشته باشیم با دستگاهها و کارتخوانهای شناسنامه دار یا همچنان تعدادی از آنها بیرون از دایره نظارتی بانکی شما هستند؟
عزیزی: قانون سامانهها یا پایانه فروشگاهی که سال ۹۸ تصویب شد، بخشهای مختلفی دارد، دو بخش خیلی مهمتر داشت یکی بحث این بود که همه درگاههای پرداخت اعم از کارتخوان و درگاههای اینترنتی، باید متصل باشد به یک پرونده مالیاتی، یعنی ما نباید درگاهی داشته باشیم یا دستگاه پرداختی داشته باشیم که مالیات از گردش آن مطلع نباشد. این الحمدلله در طول چند ماه اخیر و اواخر سال گذشته و اواسط امسال انجام شد و تقریباً همه کارتخوانها و درگاهها متصل شد به پروندههای مالیاتی منتها تکلیف اینکه اصناف مختلف بیایند و صورتحساب حتماً صادر کنند از طریق دستگاههای پرداخت این در قانون بودجه صرفاً برای بعضی از اصناف مثل پزشکان و مشاغل پزشکی و وکلا تصویب شد، منتها، چون قانون پایانههای فروشگاهی تقریباً اجرایش شروع شده است و ما براساس تدریجی بودن اش در مجلس است الان مثلاً شرکتهای بورسی ملزم شده اند و بعد در مرحله بعدی شرکتهای دولتی ملزم شده اند که همه صورتحسابهایی که صادر میکنند را در سامانه مؤدیان سازمان امور مالیاتی متصل کنند و کدها اینجا ثبت شود.
یک بحث استفاده و اتصال آن است و یک بحث این است که اصناف مختلف از این استفاده کنند و خدایی ناکرده به سمت راههای جایگزین نروند که این هم توضیح اش این است که الان عمده آن آمارهایی که بانک مرکزی منتشر میکند استفاده از شاپرک و اینها ما خیلی شاهده کاهش و اینها نیستیم که بگوییم یکدفعه اتفاق عجیبی بوده است شاید یک بازه کوچکی این اتفاق افتاد خیلی تشکیل شد الان تقریباً میشود گفت به روال قبلی بازگشته است منتها بعضی از اصناف ما همچنان تلاش میکنند که معاملات خودشان را خارج از این محیط انجام دهند که برخی با مقاومت مردمی منجر شده است، از آن طرف هم سازمان امور مالیاتی گزارشات مردمی که در این حوزه دریافت میکند، تاکنون بیش از ۳ هزار پزشک و مراجع پزشکی مثل کلینیکها را به سازمان نظام پزشکی معرفی کرده است.
سؤال: این همان طرح سوت زنی است؟
عزیزی: بله
سؤال: در حوزههای بیشتر و بزرگتر چطور؟ مثلاً شرکتها یا مؤسسات یا بخشهای دیگر که فرار مالیاتی صورت بگیرد این سوت زنی شما فعال است؟
عزیزی: بله در هر حوزهای که کتمان درآمد یا معاملات سوری یا حوزههای مختلف دیده شود، مردم گزارش میکنند منتها عمده اش همین معروف به عدم استفاده از کارتخوان بود که الان یک مقدار کمتر شده است، ولی همچنان بعضی از اصناف پرریسک هستند که ما اینها را به آن مراجع مختلف مکاتبه کردیم، هم به خودشان تذکر پیامکی داده شده در دفعه اول و هم کسانی که تکرار کرده اند، بازدید میدانی انجام شد بعضی به صورت محسوس و بعضیها هم به صورت بازرسی مالیاتی ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم که اصلاً اطلاعات سرورهایشان و اطلاعات اسنادشان مورد بازرسی قرار گرفت، علاوه بر این افرادی هم که گزارشات دقیقی راجب به آنها آمده است، معرفی شده اند برای اینکه حسابهای بانکی افراد مرتبط با آنها مورد بازرسی قرار بگیرد و آنهایی که خیلی دیگر پرخطر بودند به حسابهای بانکی افراد مرتبط با آنها که ما بالاخره در نهایت با اطلاعاتی که در سازمان داریم مالیات اخذ میشود، ولی بالاخره این بزرگواران هم باید خودشان را خیلی اذیت نکنند و هم مردم را اذیت نکنند و نمادی برای فرار یعنی بیشتر بحث نمادی را دغدغه داریم که اتفاق نیفتد وگرنه مالیات شان دریافت میشود.
سؤال: گاهی اوقات ذهنها اشتباه میکند و در حوزه صنعت سازی برای اینکه پولی جابجا شود فکر میکنند هنری کرده ایم در حالیکه واقعاً به نظر میرسد که نظام اقتصادی و پولی مثل همه جای دنیا باید به پختگی و فرهیختگی و مهارت بالایی برسد که بتواند از حقوق عامه هم دفاع کند. راجب به پولشویی و سندسازی که یک جاهایی به راحتی میگویند نگران نباشید و من برایتان اسناد جور میکنم، این اسناد باید در سامانهها بنشیند اینکه چطور اینها در رصد شما قرار میگیرد برای حفاظت از حقوق عامه یک جای دیگری با شما مصاحبه خواهیم کرد.
عزیزی: در خدمت شما هستم.