کارشناس مسایل چین گفت: روابط ایران و چین یک رابطه جامع و راهبردی است، که برای جهش در روابط دو کشور نیاز به برنامه ریزی دقیق است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر، سه شنبه ۲۲ آذر ماه به بهانه سفر معاون نخست وزیر چین به تهران در ارتباط تلفنی با حامد وفایی، کارشناس مسایل چین، به روابط ایران و چین پرداخته است.
مجری: چه منافع مشترک و راهبردی اقتصادی باعث نزدیکی اقتصادی بین ما و چین شده است؟
حامد وفایی، کارشناس مسایل چین: سوال مهمی است، چند سال قبل که رهبر چین سفری را به ایران داشتند و با عالیترین مقامات کشورمان از جمله رهبر انقلاب، رئیس جمهور و مقامات دیگر کشورمان ملاقات داشتند. مناسبات تهران و پکن ارتقای چشمگیری پیدا کرد. روابط مشارکتی به جای روابط رقابتی، روابط جامع به جای روابط در یک بعد خاص و روابط راهبردی به جای روابط کوتاه مدت. روابط با چین را نباید یک روابط اقتصادی بدانیم، چون امروز به عنوان پرجمعیتترین کشور دنیا و به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان است و این سفر در ادامه سفر مقامات کشورمان به چین و عملیاتی سازی تفاهم نامههای انجام شده است.
مجری: طبق هدف گذاری که در سازمان توسعه تجارت انجام شده، حجم صادرات کشورمان به چین در سال ۱۴۰۴ باید به رقم ۲۴ میلیارد برسد این هدف چقدر محقق شده است؟
کارشناس مسایل شرق آسیا: اعداد و ارقام را مسئولان کشور باید جواب بدهند وقتی که با کشوری روابط جامع داریم براساس روابط جامع یک برنامه ۲۵ سالهای را برای آن تنظیم کردیم آن هم بعد از دوران کرونا که روابط همه کشورها دچار یک افت شدیدی شده بود امروز باید شاهد جهش در روابط دو کشور باشیم این جهش محقق نمیشود مگر با برنامه ریزی دقیق.
مجری: چین روابطش را با کشورهای مختلف چطور تعریف میکند؟
کارشناس مسایل چین: چین سیاست خارجی دارد که چند کلیدواژه میتوانیم برای این سیاست خارجی در نظر بگیریم؛ کلیدواژه اول چندجانبه گرایی، برخلاف قدرت سابق جهان یعنی ایالات متحده که یک جانبه گرایی و منافع خودش محور اصلی بود. چینیها چندجانبه گرایی را به عنوان محور اصلی سیاست خارجی خودشان برگزیدند و بر این اساس با قطبهای مختلف جهان در یک سبد مشترک مناسبات شان را تنظیم میکنند، به این معنا که هیچ منافاتی برای چینیها ندارد همزمان که با جمهوری اسلامی رابطه دارند با عربستان سعودی هم رابطه داشته باشند یا همزمان که بحث فلسطین را مطرح میکنند مباحث دیگر را مطرح میکنند، یک مجموعهای را درنظر میگیرند و اینها را در کنار هم میبینند.
کارشناس مسایل چین: بحث دیگر منافع ملی کشور چین است که بسیار برایشان قابل اهمیت است و بحث دیگر بحث جزو کلیدواژههای سیاست خارجی چین است بحث چارچوبهای نظام بین الملل است که معتقدند امریکاییها با رفتارهای یکجانه شان آنها را به چالش کشیده اند. اینها مواردی است که در سیاست خارجی چین به جدیت دنبال میشود و اگر خوانش و تحلیل دقیقی از آنها داشته باشیم حتما میتوانیم منافع مشترک را در چارچوب سیاست خارجی دو کشور براساس منافع دو کشور تعریف بکنیم و روابط دو کشور سیر صعودی خودش را ادامه بدهد.