نوشیدن روزانه یک لیوان آب گوجه فرنگی نه تنها خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی، سرطان و حتی پوکی استخوان را بطور قابل توجهی کاهش میدهد بلکه موجب کاهش محیط دور کمر نیز می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد؛ نتایج یک مطالعه نشان میدهد که آب گوجه فرنگی یک ماده غذایی چربی سوز است و با نوشیدن روزانه یک لیوان از آن میتوان محیط دور کمر را کاهش داد.
این مطالعه که در تایوان تنها بر روی زنان انجام شده است، نشان میدهد که نوشیدن روزانه یک لیوان آب گوجه فرنگی تأثیر مستقیمی بر کاهش محیط دور کمر، کلسترول و نشانگرهای التهاب دارد.
داده های این مطالعه که بر روی ۳۰ زن انجام شد، نشان داد که نوشیدن روزی ۲۸۰ میلی لیتر آب گوجه فرنگی پس از دو ماه با کاهش متوسط ۱.۶ سانتیمتری محیط دور کمر و کاهش قابل توجه چربی و وزن بدن آنها همراه بود.
در این مطالعه مشخص شد که یک لیوان ۲۸۰ میلی لیتری آب گوجه فرنگی حاوی ۳۲.۵ میلی گرم "لیکوپن" است. لیکوپن یک ماده مغذی گیاهی است که در سبزی ها و میوه های قرمز مانند گوجه فرنگی وجود دارد. این ماده به عنوان عامل رنگ قرمز در این میوه ها و سبزیجات شناخته می شود.
مصرف مواد غذایی حاوی لیکوپن میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، سرطان دهانه رحم، سرطان روده و افزایش کیفیت اسپرم و باروری کمک کند. نکته مهم این است که بدن انسان توانایی تولید لیکوپن ندارد، بنابراین باید آن را از منابع غذایی تأمین کند.
آب گوجه فرنگی حاوی مواد مغذی گیاهی شامل لیکوپن ، بتاکاروتن ، ویتامین E و ... است. مصرف منظم آب گوجه فرنگی علاوه بر کاهش التهاب، به کاهش فشارخون کمک میکند و حتی ممکن است عملکرد سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت کند.
مجموعهای از مطالعات از نقش لیکوپن در سلامت قلب و در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای متابولیک و نیز برخی سرطان ها حمایت میکنند.
در گوجه فرنگی رسیده، تقریباً تمام آمینو اسیدهای اصلی به استثنای تریپتوفان وجود دارد. قند موجود در گوجه فرنگی رسیده، گلوکز فروکتوز و ساکاروز است که البته میزان آن اندک است. رنگدانه اصلی گوجه فرنگی لیکوپن بوده که سبب رنگ قرمز آن می شود.
پوست گوجه فرنگی حاوی مقادیر فراوانی از کاروتینوئیدها بوده که به وسیله سلولهای روده انسان جذب می شود. بنابر این اغلب توصیه می شود که گوجه فرنگی را همراه با پوست میل کنید. کاروتنوئیدها مواد مغذی هستند که در میوه ها و سبزیجات دارای رنگ نارنجی موجود هستند.
همچنین گوجه فرنگی به علت دارا بودن مواد مغذی زیاد و کالری پایین، یکی از پایه های اصلی رژیم های غذایی است.
نتایج یک مطالعه دیگر که در کانادا انجام شده است، نشان می دهد که نوشیدن دو لیوان آب گوجه فرنگی در روز، استخوانها را تقویت کرده و از پوکی استخوان پیشگیری میکند.
محققان در این مطالعه که در دانشگاه تورنتو در کانادا انجام شده است، ۶۰ زن یائسه ۵۰ تا ۶۰ ساله را انتخاب کردند و از آنها خواستند که مدت یک ماه گوجه فرنگی و فرآورده های آن را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند.
پس از گذشت یک ماه، آزمایشات بیوشیمیایی نشان دادند که حذف گوجه فرنگی از رژیم غذایی موجب افزایش مادهای به نام " n- تلوپپتید" در خون می شود. این ترکیب، شاخص سلامت استخوان است و زمانی سطح آن درخون و یا ادرار بالا می رود که تحلیل بافت استخوانی وجود داشته باشد.
در بخش دیگر این مطالعه مشخص شد که مصرف مداوم گوجه فرنگی موجب کاهش n- تلوپپتید در خون و در نتیجه کاهش خطر تحلیل استخوانی و پیشگیری از پوکی استخوان میشود.
محققان اثر گوجه فرنگی بر بافت استخوانی را به رنگدانه قرمز رنگ آن یعنی لیکوپن نسبت میدهند.