مراسم معرفی و تجلیل از برگزیدگان پژوهشی دانشگاه زابل همزمان با پایان هفته پژوهش و فناوری برگزار شد.
دکتر افراسیاب رئیس دانشگاه زابل با اشاره به سرعت بالای تغییر و تحولات ساختاری و ماموریتی دانشگاهها در سالهای اخیر، بر ضرورتِ تطابق و هماهنگی متناسب با این تغییرات تاکید کرد و ارزیابی بروندادهای پژوهشی را فرصتی برای بازنگری در میزان تناسبِ فعالیتهای دانشگاهی با تحولات و نیازهای جامعه و آمادگی و برنامهریزی برای مواجهه و پاسخگویی به آن برشمرد.
وی نامگذاری حکیمانه سال جاری از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به نام "تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین" را فصلالخطابی در لزوم درک و دریافتِ اهمیت این مساله و تعریف راهبردها و چشماندازها بر مبنای آن توصیف و تاکید کرد: امروزه صرفا تولید مقاله و محتوای علمی مکتوب، ملاک عمل دانشگاهها محسوب نمیشود، بلکه تزریق این بروندادهای محتوایی به چرخه تولید و تبدیل آن به ثروت است که به عنوان اصلیترین وظیفه دانشگاهها مورد تاکید قراردارد.
افراسیاب افزود: بسترسازی و نقشآفرینی موثر برای تسهیل جریانِ دانش و فناوری با تقویت شرکتهای دانشبنیان، پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و کارآفرینی؛ وجه تمایز دانشگاههای نسل جدید با گذشته به حساب میآید و آنچه امروز برای ما ارزش شمرده میشود پاسخ به این پرسش است که تا چه میزان توانستهایم متناسب با نیازها و دردمندیهای امروز سیستان و جامعهای که در آن زندگی میکنیم از دانایی خود استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در تحقق این امر علاوه بر وظیفهای که بر دوش جامعه دانشگاهی قرار دارد؛ تعامل تصمیمسازان و مدیران اجرایی با دانشگاه و نیز زیست بوم و جامعهای که به آن تعلق داریم نیز حائز اهمیت است و نباید اجازه داد که مشکلات ساختاری و جغرافیایی موجود این عقبماندگی و غفلت را عمیقتر سازد.
رئیس دانشگاه زابل با اشاره به عدم انسجام ساختاری حاکم بر مناسبات اداری، بر ضرورت توجه مسئولین به نقش و پیوند دانشگاهها با تحولات جامعه تاکید کرد و موازیکاری و تعدد مراکز پژوهشی غیرمستقل و وابسته را عامل اتلاف سرمایه دانست که نتیجهای جز سردرگمی تصمیمسازان بهدنبال نخواهد داشت.
وی در ادامه از اعضای هیات علمی دانشگاه خواست با راهبری جمعیت جوان و مستعد دانشگاه در حوزههای پژوهشی مرتبط با مسائل سیستان، آنان را به سمت چارهجویی برای حل مشکلات منطقه سوق دهند و از طرح رویینتنسازی سیستان که با مشارکت دانشگاه زابل درحال انجام است به عنوان یکی از نقاط عطف دانشگاه در احصا و ارائه راهکارهای علمی و کارشناسانه برای رفع مشکلات منطقه یاد کرد.
افراسیاب در پایان سخنان خود با تشکر از همت و تلاش بیاجر و منت پژوهشگران دانشگاه زابل؛ بر ساماندهی و هدفمندی گرنتهای پژوهشی و ضرورتِ نظارت معاونت پژوهشی بر موثربودن هزینههای صرف شده در آن تاکید کرد و با ارائه پیشنهاد تاسیس اندیشکده سیستان با تکیه بر توان و پتانسیل دانشجویان و پژوهشگران دانشگاهی و نخبگان سطح شهر، بزرگداشت علم و فناوری را تنها منحصر به دانشگاه ندانست و ابراز امیدواری کرد که از سال آتی این آیین ارزشمند علمی با حضور تمامی ارگانها و نهادهای اجرایی و معرفی بروندادهای علمی و پژوهشی آنان در حوزههای مختلف در دانشگاه زابل برگزار شود.
حجت الاسلام والمسلمین عزیزی امام جمعه شهرستان زابل نیز با قرائت آیه ۲۹ سوره ص، یکی از دستورات مسلم و پرتکرار خداوند در قران را دستور به تدبر در آیات الهی اعم از آیات آفاقی و انفسی دانست و افزود: عالمان و پژوهشگران، متخصصین آیات آفاقی هستند و این تدبر همان ترجمان و برگردان پژوهش است که از تصور تا تصدیق و از اعتبار تا حقیقت چندین مرحله را باید طی کند و عبور از فواصل این مراحل، توسط پژوهش میسر میگردد. وی ادامه داد: پژوهشگر ارتباط ذهنی را تبدیل به یک مساله اعتباری میکند و به آن واقعیت عینی میبخشد و برای اینکه آن واقعیت عینی به عملکرد صحیحی دستیابد لازم است که حوزه اجرایی نیز به درستی انجام وظیفه کند.
امام جمعه زابل ادامه داد: وقتی یک محصول علمی که خود باید ثروتافزا باشد، هزینهبر و نیازمند صرف ثروت میشود؛ اشکالی است که هم بر حوزه اجرا و هم بر حوزه پژوهش مترتب است. در این رابطه مشکل حوزه اجرا در ۲ نکته خلاصه میشود. نخست اینکه در آن سلایق سیاسی مقدم بر تکلیف است و همین امر سبب نادیده گرفته شدن نتیجه تلاش پژوهشگران میشود و دیگر آنکه عدم تمکن علمی مسئولین اجرایی خود میتواند به نابودی نتیجه یک پژوهش علمی و دلسردی محققین منجر شود. اما این اشکال در حوزه پژوهش به عدم آیندهپژوهی بازمیگردد و این در حالی است که پژوهشگر به عنوان دیدبانی که مسائل جامعه خود را رصد میکند باید همیشه جلوتر از زمان بیاندیشد و حرکت کند و برای معضلات امروز و فردای جامعه خود چارهسازی کند.
دکتر عرفانیان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه زابل نیز با ارائه گزارش عملکرد پژوهشی؛ به تبیین و تشریح دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانشگاه در یک سال گذشته پرداخت.
طرح موضوع دستیار فناوری توسط وزارت عتف و ضرورت معرفی دانشجویان توانمند و متقاضی به این معاونت؛ تدوین آییننامه پژوهشیار و تعیین شرایط انتخاب دستیار پژوهشی توسط اعضای هیات علمی؛ تجمیع و هدفمندسازی گرنتهای پژوهشی؛ سامانهسپاری اکثر امورات و فرایندهای پژوهشی؛ دعوت از صاحبان ایده و اندیشه برای مشارکت در فعالیت مرکز نوآوری دانشگاه و ... بخشی از رئوس مطالب ارائه شده توسط دکتر عرفانیان بود.
وی با اشاره به رشد فزاینده مقالات چاپ شده در مجلات معتبر بین المللی در یک ساله گذشته، چاپ ۲۶۶ مقاله در نشریات علمی نمایهشده در پایگاه وب آو ساینس، ۳۳۹ مقاله در پایگاه اسکوپوس و ۱۵ مقاله انگلیسی و ۱۷ مقاله فارسی در ISC را مرهون تلاش اعضای هیاتعلمی دانشگاه زابل دانست و افزود: ۲۷ درصد این مقالات در مجلات Q۱ و ۴۲ درصد در مجلات Q۲ به چاپ رسیده است.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه زابل در ادامه به ارائه فهرستی از طرحهای مصوب داخلی؛ طرحهای برونسازمانی؛ تفاهمنامهها؛ نشستهای علمی و همایشها؛ کارگاهها؛ اختراعات؛ اقدامات انجام شده در تجهیز آزمایشگاه مرکزی و ارتقای زیرساختهای فناوری دانشگاه طی یک سال گذشته پرداخت.
حسن ختام این مراسم معرفی و تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه بود. در رسته علوم نظری دکتر محمود احمدپور برازجانی؛ در رسته علوم دام و شیلاتی دکتر احسان احمدیفر؛ در رسته شیمی و فیزیک دکتر زهره رزم آرا؛ در رسته علوم طبیعی دکتر رضا دهمرده بهروز؛ در رسته علوم تجربی دکتر محمدرضا اصغری پور؛ در رسته کارگاهی و صنایع دکتر اقبال بنی اسد؛ در رسته هنرهای زیبا و ادبیات دکتر جمشید داوطلب و در رسته علوم اجتماعی دکتر حمید کریمی به عنوان برگزیدگان پژوهشی دانشگاه معرفی شدند و دکتر علیرضا اویسی به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه؛ دکتر عباس رهدار به عنوان پژوهشگر برتر در ارتباط با جامعه و صنعت و دکتر ابوالفضل حیدری به عنوان پژوهشگر برتر در طرح برونسازمانی مورد تجلیل قرار گرفتند.
فناور برتر دانشگاه زابل، مهندس الهام محمدی از شرکت توسعه سازان پهنه کیانسه و مخترع برتر نیز دکتر هادی اکبری بود.
در این مراسم همچنین از چهار عضو هیات علمی دانشگاه زابل دکتر مصطفی خواجه، دکتر بهروز کشتهگر، دکتر عباس رهدار و دکتر محمدرضا رخشانی که برای چندمین سال متوالی نامشان در فهرست دو درصد پژوهشگران برتر دنیا براساس «فهرست دانشگاه استنفورد» قرارگرفته است نیز تجلیل شد.
گفتنی است دو مجله "تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک" به مدیر مسئولی دکتر اسماعیل سیدآبادی و "تازهها در میکروبشناسی دامپزشکی" به مدیر مسئولی دکتر داریوش سعادتی نیز به عنوان مجلات برتر دانشگاه انتخاب شدند و غرفه دانشکده کشاورزی از نظر کیفیت ارائه و چیدمان، غرفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی از دیدگاه بازدیدکنندگان و غرفه دانشکده علوم پایه از منظر دستاوردهای پژوهشی ارائه شده به عنوان غرفههای برتر نمایشگاه هفته پژوهش معرفی و مورد تجلیل قرار گرفت.