معاون اشتغال و کار آفرینی وزارت کار تعاون و رفاه اقتصادی با اشاره به تلاش دولت سیزدهم در صدور آنی مجوزهای کسب و کار گفت:بیش از ۹۵ درصد از مجوزهای مشاغل خانگی الان به صورت آنی صادر میشوند.
سوال :چه تغییری رخ داد که توانستید در این جدول بین دستگاه ها بالا بیایید و مجوزهایتان را سریع تر صادر کنید در حوزه مشاغل خانگی؟
آقای کریمی بیرانوند، معاون اشتغال و کار آفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: یکی از اقدامات تحولی دولت سیزدهم در حوزه مانع زدایی و حمایت از کسب و کارها، از زمان روی کار آمدن این دولت، آنی کردن صدور مجوزهای کسب و کار مربوط به حوزه مشاغل خانگی است. واقعاً اقدامی که با همکاری همه دستگاهها یعنی تقریباً با مصوبه اخیر ستاد ملی ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، الان ۲۶ دستگاه در حوزه مشاغل خانگی فعالیت میکنند با همراهی همه دستگاهها بیش از ۹۵ درصد از مجوزهای مشاغل خانگی الان به صورت آنی دارند صادر میشوند یعنی چه، آنی یعنی صرفاً متقاضی میتواند با مراجعه به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار وزارت اقتصاد و انتخاب رشتهای که میخواهد در آن فعالیت کند و با وارد کردن اطلاعات خودش پرینت مجوز خودش را بگیرد و شروع به کار کند یعنی اصلاً ارجاع به کارشناس نداریم و ثبت محور شده است این باعث شد یک مانع بزرگ در راه توسعه مشاغل خانگی برداشته شود به طوری که از ابتدای امسال تا الانی که با شما صحبت میکنیم، چون سامانه ما کاملاً برخط است و اطلاعات آن لحظه به لحظه در دسترس است. از اول امسال تا امروزی که خدمت شما هستیم، تا یک ساعت قبل از برنامه که خدمت شما آمده ام، حدود ۱۲۰ هزار مجوز در این بازه زمانی صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۳۶ هزار مجوز بوده است بیش از ۲۲۰ درصد رشد داشته است این یعنی اینکه مردم مطالبه گر فعالیت و تولید در خانه بوده اند وفقط مانع مجوز را داشته اند. الان ۹۵ درصد مجوزهای ما به همین شکل به صورت ثبت محور و به صورت آنی صادر میشود که خدا را شکر با استقبال گسترده مردم هم روبرو شده است این بزرگترین اتفاقی بود که در حوزه مشاغل خانگی، عرض کردم با همراهی همه دستگاهها واقعاً این اتفاق افتاد من از همه دستگاهها هم جا دارد تشکر کنم.
سوال : فرمودید ۱۲۰ هزار مجوز را صادر کرده اید؟
معاون اشتغال و کار آفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: حدود ۱۲۰ هزار مجوز صادر شده است.
سوال : از چه تعداد درخواستی که برای شما آمده است؟
معاون اشتغال و کار آفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: درخواست ها، چون مجوزها الا ثبت محور هستند هر درخواستی که تا انتها برود خودبخود به مجوز تبدیل میشود. پس درخواستی که وارد سامانه میشود و باقی میماند در واقع یا مدارک اش را کامل نکرده است یا خودش وسط راه انصراف داده است یا مراحل را تا پایان نرفته است. البته این شفاف عرض کنم، یک بازه زمانی کوتاهی حدود ۲۰ روز، سامانه بخاطر برخی مشکلات زیرساختی و فنی نه مشکلات یعنی ما هیچ مشکلی نداشتیم زیرساختی و فنی بود که در برخی نقاط دیگر هم وجود داشت دچار مشکل شد همین باعث یک تعداد از هموطنان عزیزمان که بخواهند مجوز خودشان را بگیرند موفق نشوند. این عدم صدور مجوزها در آن بازه واقعاً ارتباطی به حوزه ما نداشت کاملاً زیرساختی و فنی بود، اما همانها الان کاملاً.
سوال: الان چه؟
معاون اشتغال و کارآفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: الان کاملاً سامانه هیچ مشکلی ندارد مردم میتوانند مراجعه کنند و از فهرست ۶۲۵ رشتهای مجوزهای مشاغل خانگی هر کدام را که صلاح میدانند انتخاب کنند و تولید در خانه شان را شروع کنند.
سوال: یعنی اگر الان فردی سرمایه گذاری یا کسی در خانه بخواهد مجوز مشاغل خانگی بگیرد اصلاً در صف نمیماند؟
معاون اشتغال و کارآفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: خیر نمیماند. البته این را هم عرض کنم ما دو مدل مجوز مشاغل خانگی داریم یک مدل مجوزهای مستقل هستند که بیش از ۹۰ درصد این مجوزهای مشاغل خانگی مستقل هستند یعنی کسی که خودش شخصاً میخواهد یک کاری را شروع کند یک مدل دیگر هم مجوز داریم به آن میگویند پشتیبان، پشتیبان یعنی شخصی که میآید یکسری کسب و کارها را تحت مدیریت خودش قرار میدهد بازارشان را تضمین میکند مستقلها ثبت محور نیستند، چون مستقلها باید بروند با حداکثر ۴۰ نفر قرارداد ببندند فرآیند قانونی دارد بازرشان را تضمین کنند آنها ثبت محور نیستند و نباید هم ثبت محور باشند، چون فرآیند خاص خودش را دارد، ولی بیش از ۹۰ درصد درخواستهای مجوزهای ما الان به صورت مستقل و ثبت محور است.
سوال: آنهایی که یک مقدار طول میکشد کدام دسته از فعالیتها میشود که میخواهد بررسی شود؟
معاون اشتغال و کارآفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: حدود ۳۱ مجوز مشاغل خانگی ما داریم که مربوط به حوزه تولیدات خانگیای است که نیاز به تأیید سازمان غذا و دارو دارند یعنی چه؟ مثلاً مجوزهایی که میخواهند در خانه یک فعالیت تولیدی خوراکی، آشامیدنی و امثال اینها را در خانه انجام دهند اینها نیاز به تأییدیه سازمان غذا و دارو دارند در یکسال اخیری که ما بالاخره جلسات متعددی با همکاران عزیزمان در سازمان غذا و دارو رفتیم خیلی رفتیم و آمده ایم تا بتوانیم یعنی آن ۵ درصدی که من گفتم ۹۵ درصد ۵ درصد مانده است همین ۳۱ مورد است که مربوط به سازمان غذا و دارو است. همکاران ما در سازمان غذا و دارو هم مطالبه شان و نکته شان به حق است میگویند ما میخواهیم برای سلامت مردم اتفاقی نیفتد.
سوال: یعنی از آن ۶۲۵ تا ۳۱..؟
معاون اشتغال و کارآفرینی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: ۶۲۵ تا ۳۱ مورد به حوزه غذا و دارو مربوط است مابقی که غیر این ۳۱ تا است همه ثبت محور هستند و ما هیچ مشکلی نداریم دستگاهی مثل وزارت میراث، وزارت صمت، وزارت جهاد، وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت نیرو با مصوبه اخیری که اضافه کرده ایم همه مجوز صادر میکنند ثبت محور است و هیچ مشکلی هم ندارد و فرآیند دارد کار خودش را انجام میدهد. ولی این ۳۱ مورد حالا در این یکماه اخیر ما باز بعد از جلسه قبلی ستاد ساماندهی دوباره با همکاران عزیزمان در سازمان غذا و دارو جلسات متعددی را رفتیم و آمدیم بنا بر این شده است که این بازه زمانی تأییدیه گرفتن از سازمان غذا و دارو در سطح استانها که توسط دانشگاههای علوم پزشکی صادر میشود به حداقل ممکن برسد.
سوال : ما در گزارشها داشته ایم که مثلاً چیزی حدود ۶ ماه حداقل این مجوزهای شما طول میکشد این کار شماست؟
معاون اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: این مجوزهای ما نیست دیگه مجوزهای سازمان غذا و دارو است ما که مجوز را میدهیم. ما باید استعلام را بگیریم پیگیری هم کرده ایم البته همکاران مان در سازمان غذا و دارو واقعاً نگاه خیلی خوبی داشتند من امیدوارم که ما حداکثر بتوانیم، چون این ۳۱ مورد مجوز پرمتقاضیترین نوع مجوزهای ما هستند یعنی، چون حدود ۷۰ درصد مخاطبهای ما در حوزه مشاغل خانگی بانوان هستند و ۵۰ درصد زنان سرپرست خانوار هستند اینها کسانی هستند که میخواهیم آسیب اجتماعی هم اتفاق نیفتد در منزل فعالیتهای خودشان را شروع کنند بازارشان را در خارج از خانه کاملاً مهیا است چه حضوری چه به صورت مجازی این ۳۱ مورد از آنهایی است که متقاضی شان خیلی زیاد است.
سوال : این حداقل ۶ ماه را شما تأیید میکنید، چون ما یکسری گزارشها داشتیم از برخی افرادی که میخواستند بیایند در حوزه مشاغل خانگی خصوصاً همین بانوان که میفرمایید گفته اند حداقل تأییدیه و استعلام آن ۶ ماه طول میکشد.
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: من تأیید میکنم که پرانتقادترین مجوزهای ما در حوزه مشاغل خانگی این ۳۱ مورد است بسته به استان اش بسته به شهرش دانشگاهی که میخواهد مجوزی را صادر کند، بله بعضاً بنده هم خیلی شنیده ام تا ۶ ماه و ۸ ماه طول میکشد، ولی امیدوارم با این اتفاق جدیدی که افتاده است و تیم جدیدی که آنجا حاکم شده است و رویکرد بسیار خوبی به مشاغل خانگی دارند این بازه زمانی را ما به زیر ۲۰ روز برسانیم.
سوال: مجوزهای کسب و کار به ما چه میگوید؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: آقای صیاح در حوزه درگاه ملی مجوزهای کسب و کار هم آنها هم همین حرف ما را میزنند و در واقع متقاضی و مطالبه گر هستند که سرعت صدور مجوزها را به حداقل برسانیم. میدانید چه اتفاقی افتاده است.
سوال: در این کاربرگهایی تعیین شده بود که مثلاً ۱۰ روز یا ۲۰ روز یک چیزی باید مشخص باشد این برای سازمان غذا و دارو مجوزها مشخص است؟ چقدر باید باشد؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: بله مشخص است. درگاه ملی مجوزها اینها را تعیین تکلیف کرده است بسته به نوع مجوزش بین ۱۰ تا ۲۰ روز است حداکثر. من یک توضیحی بدهم، چرا این اتفاق خوبی نیست، علت این است که ما الان شما فرض کنید حدود ۶۰۰ مجوز را آنی میدهیم ۳۱ مجوز را نمیدانیم چقدر طول میکشد میدهیم این اصلاً تعادل کار ما در بهبود فضای کسب و کار دچار آسیب کرده است این باید تعیین تکلیف شود ۲۰ روز ۱۵ روز میخواهد طول بکشد یک بازه زمانی بذاریم که اگر بیشتر از آن طول کشید فرضاً ما روی ۱۵ روز به جمع بندی برسیم اگر بیشتر از ۱۵ روز طول کشید متقاضی نباید بیشتر از ۱۵ روز معطل بماند از ۱۵ روز بیشتر دیگر متقاضی باید مجوز خودش را کسب کند و دریافت کند و فعالیت خودش را شروع کند لذا این عدم تعادل باعث شده است که کل حوزه مشاغل خانگی ما تحت الشعاع قرار بگیرد.
سوال: شما در این آخین جلسهای که در ستاد ملی ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی داشتید یکسری اتفاقات جدیدی افتاد مثلاً الان شما در حوزه مجوزهای کاریابی هم من خاطرم است آن اوایل ما خیلی مشکل داشتیم الان این مشکل رفع شده است یا خیر؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: موضوع کاریابی یک مسئله دیگر است و یک موضوع کاملاً مجزایی از مشاغل خانگی است و ارتباط موضوعی با این حوزه ندارد، ولی خبر خوبی که در چند روز اخیر اتفاق افتاد این است که الان سرعت صدور مجوزهای کاریابیهای داخلی در کشور به ۱۰ روز کاری رسیده است یعنی یک متقاضی صدور مجوزهای کاریابی داخلی با مراجعه به سامانههای ما یعنی از طریق درگاه ملی مجوزهای کسب و کار با مراجعه به سامانه صدور مجوزهای کاریابی میتواند حداکثر ۰ روز کاری معطل بماند یعنی همکاران ما در استان صرفاً ۱۰ روز فرصت دارند این مجوز را بررسی کنند یا تأیید کنند با ادله و استدلال یا رد کنند در هر صورت اگر بیشتر از ۱۰ روز کاری طول بکشد سامانه خودبخود مجوز را دراختیار متقاضی قرار میدهد این هم یکی از اقدامات ارزشمندی بود که در جهت مانع زدایی و حمایت از کسب و کارهای داخلی اتفاق میافتد.
سوال: برگردیم به مشاغل خانگی، در این ستاد ملی ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی یک بخشی از این افرادی که اینجا کار میکنند در حوزه فروش آنلاین و برخط فعالیت میکنند شما کاری کرده این که با توجه به اتفاقات اخیر هم کمک شود به اینها تا بتوانند کارشان را راحتتر انجام دهند.
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: من یکی دو تا از مصوبات خیلی خوبی که در جلسه ۴۷ ستاد ساماندهی و مشاغل خانگی اتفاق افتاد با همکاری همه دستگاهها اشاره کنم یکی همین است که شما میفرمایید در مصوبه ۱۴ جلسه اخیر به این شکل است که اعطای این نماد به دارندگان مجوز مشاغل خانگی بدون نیاز به پروانه کسب از اتحادیه کسب و کارهای مجازی امکان پذیر است یعنی مجوز این نماد برای فروش رسمی و قانونی در فضای مجازی است که این با همکاری وزارت صمت واقعاً اتفاق افتاده است یعنی اگر دارندگان مجوزهای مشاغل خانگی میتوانند اینماد بگیرند و فروش خودشان را در فضای مجازی به صورت کاملاً برخط و آنلاین ادامه دهند یکی دیگر از اتفاقات خوبی که به زودی ما خبر آن را به مردم میدهیم کسانی که مجوزهای مشاغل خانگی دارند یک پلتفرم فروش یک سامانه فروش مشاغل خانگی را ما طراحی کرده ایم که این سامانه ما هیچ تصدی گری انجام نمیدهیم قرار نیست دولت در مقام تصدی گر و فروش بیاید وارد شود یک شرایط و بستری را فراهم میکنیم که همه فروشندگان همه سامانههای مجازی دیگری هم که هستند از امتیازات این سامانه استفاده کنند
سوال: این سامانه برای بخش خصوصی است؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: خیر سامانه برای وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی است، ولی بهره بردار آن کاملاً بخش خصوصی است. یعنی انگار ما یک زمین بازی با یکسری امتیازات در آن تعریف میکنیم همه کسانی که میتوانند به فروش مشاغل خانگی کسانی که مجوز رسمی دارند کمک کنند از امکانات و امتیازات آن سامانه میتوانند استفاده کنند یک اتفاق خوب دیگر هم که در این مدت افتاده است توسعه بازارچههای فیزیکی فروش مشاغل خانگی است که در ۹ ماه اخیر در ۵ الی ۶ استان ما افتتاح کرده ایم بازارچههای جدید.
سوال :کجاها است؟
معاونت محترم اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: در استانهای بندرعباس بوده در استانهای مرزی عمدتاً این اتفاقات میافتد تا پایان سال هم انشاالله چند بازارچه مخصوص فروش مشاغل خانگی را هم انشاالله افتتاح خواهیم کرد.
سوال: چند تا؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: انشاالله ۵ تا بازارچه در استانهایی که ما به همه استانها داریم فشار میآوریم ابلاغ کرده ایم بنده در همین آخر هفته گذشته در استان کرمان بودم مکان اش را هم تعیین کرده ایم یکی از استانهایی که قطعاً این اتفاق انشاالله تا پایان سال خواهد افتاد استان کرمانشاه است.
سوال : ۴ تای دیگر را هم میتوانید بگویید یا خیر درحال بررسی است؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: مشخص بشود بعد ...
سوال: در این ۵ تای قبلی یک برآوردی کردید ببینید که مثلاً چقدر توانست مفید بشود چقدر فروش داشت و به درد خورد؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: بازارچههای فروش مشاغل خانگی، بالاخره، چون به صورت حضوری هستند یک مقدار طول میکشد خوبی اش یک دلگرمی به دارندگان مجوز میدهد که یک جایی است که حتماً از آنها حمایت میکند.
سوال: آقای صادقیان از سازمان غذا و دارو روی خط ارتباطی ما هستند. یک نکتهای که مطرح شد در برنامه این بود که مجوزهایی که الان وزارت کار دارد صادر میکند تنها گیری که وجود دارد از سازمان غذا و دارو است در آن ۳۱ مجوزی که تحت اختیار شما است گزارش شده است بعضاً کف اش ۶ ماه طول میکشد تا شما این استعلامها را شما پاسخ بدهید این را تأیید میکنید اگر تأیید میکنید چرا اینگونه است؟
آقای یوسف صادقیان، مشاور امور فنی سازمان غذا و دارو: حضور شما عرض کنم که صدور مجوزهای ما در واقع صدور تأییدیه سلامت بهداشت فرآیند است برای تولید مواد غذایی و معمولاً نمیتواند ۶ ماه طول بکشد، چون قطعاً اگر تمام مدارک و خواستههایی که براساس آن دستورالعملهایی که به تصویب ستاد کشوری مشاغل خانگی هم رسیده است انجام شود، این میتواند در کمتر از دو هفته یا شاید هم یک هفته حاضر شود.
سوال: شما این نکته آقای کریمی را تأیید نمیکنید؟
مشاور امور فنی سازمان غذا و دارو: خیر ببینید تأیید از این باب است افراد ممکن است به ما مراجعه کنند و به دلیل نقص مدارکی که ارائه میکنند ممکن است طولانی شود. تصور بفرمایید فردی میخواهد غذا تولید کند نیازمند است حتماً دریافت کارت سلامت و بهداشت است ممکن است مراجعه کند به آزمایشگاه و آلودگی در آن دیده شود نهایتاً تا دوره درمان اش را طی کند و مجدد به ما مراجعه کند ممکن است ایشان فرض اش بر این باشد ما مانع شده ایم، ولی نه به دلیل این است که خودش نتوانسته است به دلیل عدم داشتن شرایط بهداشتی کارت سلامت را بگیرد در نتیجه کار متوقف میشود تا دوره درمان اش را بگذراند و بعد بتواند آن کارت سلامت اش را بگیرد و با ارائه این کارت قطعاً مدارک کامل میشود بقیه خدمات دیگری که لازم است در معاونت غذا و دارو به او ارائه میشود.
سوال: شما این شرایط را در کاربرگ ویژه خودتان در درگاههای مجوزها ذکر کرده اید؟
آقای یوسف صادقیان، مشاور امور فنی سازمان غذا و دارو: تماماً تعریف شده و آیتم دارد و ذکر شده است و به راحتی قابل وصول است اگر مشکلی نداشته باشند.
سوال: میفرمایند که شرایط شان مشخص است اگر کامل باشد یک هفتهای مجوزها صادر میشود؟
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: مسئله سر این است که آن مدارکی که مورد نیاز است که اینقدر طول میکشد چه است مثلاً یکی از شرایطی در بحث تأییدیه سازمان غذا و دارو است گواهینامه محضری است که البته با اتفاقی که اخیراً افتاده است صرفاً فکر میکنم یک تأییدیه خوداظهاری را دوستان قبول کرده اند که مبنا قرار بگیرد. مسئله این است که همین مدارکی که ما میگوییم تهیه کنند آن مدارک را هم بالاخره از زیرمجموعههای دانشگاه علوم پزشکی آن استان باید کسب کنند تمام حرف ما این است که کسی که میخواهد یک فعالیت تولیدی را در خانه داشته باشد خیلی شفاف عرض میکنم میخواهد سبزی سرخ کند و بفروشد و یک کسب درآمد داشته باشد همکاران من در سازمان غذا و دارو نگران سلامت مردم هستند کاملاً هم به جا است ما هم حمایت میکنیم تشکر میکنیم، ولی واقعاً کسی که میخواهد یک فعالیت خیلی ساده سبزی سرخ کردن را در خانه انجام دهد، چرا باید مثلاً ۵ یا ۶ یا ۷ تا لوپ اداری را طی کند فرآیند اداری را طی کند که بتواند همین فعالیت ساده را انجام دهد نمیتوانیم همه اینها را تجمیع کنیم با یکبار مراجعه با یکبار تأییدیه گرفتن یا آن مسئول فنی که مراجعه میکند شرایط این فرد متقاضی را بررسی کند یک شیرینی خانگی شما میدانید که خیلی از متقاضیان ما در سراسر کشور کسانی هستند که میتوانند محصولات خانگی شیرینی انواع اینها را به تنوع فرهنگی و بومی که ما در کشور داریم میآیند و تولید میکنند من حرف و تقاضای مان این است که البته همکاران ما در سازمان غذا و دارو همراهی میکنند واقعاً، ولی یکبار مراجعه کنند ما الان سامانه مان یکبار شخص مراجعه میکند تا همه این چند تا مدرکی که بیاورند بالاخره چند بار باید مراجعه شود. افراد متقاضی اینگونه مشاغل و مجوزها معمولاً کسانی هستند که یا بانوان سرپرست خانوار هستند ما اگر جوری تسهیل کنیم تا بتوانند مجوز را بگیرند از امتیاز مشاغل خانگی استفاده کنند اینطوری تحت نظارت هم قرار میگیرند. یک پیشنهاد الان میدهم خدمت همکاران مان، ما چه اشکالی دارد مجوز را آنی صادر کنیم یعنی فرض کنیم کسی که میخواهد یک چیزی را تولید کند در این ۳۱ رشته آنی همین جوری مثل سایر مجوزها، ولی ۳۰ روز کاری به او فرصت بدهیم و بگوییم تا ۳۰ روز کاری شما فرصت دارید که این ۴ تأییدیه را بیاورید اگر این ۴ تا را یک مورد کنیم شما مثلاً تا ۳۰ روزه کاری فرصت دارید یک مسئول فنی بیاورید به لحاظ بهداشتی تأیید میکند کار شما والسلام حالا میخواهد آزمایشگاه برود میخواهد گواهی بدهد هر چیزی که هست اگر تا ۳۰ روز نیاورد خودبخود مجوز ایشان باطل شود. نه اینکه ما بگوییم ۵ یا ۴ تا تأییدیه بگیرد بعد بیا ما مجوز بدهیم. یعنی آن مرحله نظارت را پسین بر صدور مجوز کنیم.
سوال: آقای صیاح روی خط ارتباطی ما هستند. قانون صدور مجوزهای کسب و کار اینجا به ما چه میگوید به نظر میرسد یک اختلاف کوچکی بین وزارت کار و سازمان غذا و دارو وجود دارد چطور میشود این مجوزهایی که آقای کریمی میگویند که حداقل شش ماه طول میکشد البته آقای صادقیان اشاره کردند که باید مجوزهایش اخذ شود که این زمان اینقدر زیاد میشود کوتاهتر شود کسانی که میخواهند در این حوزه فعالیت کنند راحتتر این کار را شروع کنند.
آقای سیدامیر سیاح، رئیس محترم مرکز بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد: این اختلاف نظر کوچک قابل حل است سازمان غذا و دارو میگوید که برای حفط سلامت مردم باید کسی که در خانه اش غذا میپزد و میفروشد باید مأمور من بیاید و چک کند.
مجری: آقای صادقیان در خدمت شما هستیم.
آقای یوسف صادقیان، مشاور امور فنی سازمان غذا و دارو: در واقع تولید هر چیزی آنطوری که آقای کریمی میگویند اینقدر ساده نیست. تصور کنید کسی که میخواهد مثلاً سبزی سرخ کند یا پیاز سرخ کند و عرضه کند اولاً آشنایی با این فرآیندها بسیار مهم است، چون اگر هرگونه اقدامی انجام شود که مضر باشد، ناشی به این میشود که غذایی تولید میشود که در آن عوامل ریسک بسیار بالا خواهد بود و نهایتاً مصرف کننده را دچار آسیب میکند. میفرمایند که ما پس اینها را برای همین ملزم کرده ایم حتماً با توجه به اینکه آموزش همیشه رفتار را اصلاح میکند خواسته ایم متقاضیان مشاغل خانگی برای مواد غذایی دوره بهداشت عمومی و بهداشت مواد غذایی را بگذرانند این دورهها به صورت آنلاین برگزار میشود و خیلی هم سریع و کوتاه است و فوری میتوانند افراد این گواهیها را بگیرند به این خاطر است که با آموزش متوجه میشوند که چه نکاتی را در حین آماده سازی مواد غذایی باید رعایت کنند و حتی موقعی که میروند مواد اولیه را خرید کنند برای اینکه بیاورند در منزل آماده کنند، اما نکته دومی که اشاره شد مبنی بر اینکه ما مجوز را الان بدهیم و یکماه بعد ببینیم خوب بوده است یا نه در این فاصله یکماهه این محصولات اگر برود بازار و کسی را دچار آسیب کند به لحاظ حقوقی و به لحاظ وجدانی کدام مان میخواهیم پاسخگوی این فرد باشیم که به ما اعتماد کرده است و تصورش این بوده است که این تحت نظارت بوده با رعایت کلیه مسائل بهداشتی، اصطلاحاً من میگویم که یک ماده غذایی را چه کسی میخواهد موش آزمایشگاهی اش باشد تا بفهمیم بد است یا خوب است قطعاً ما این اجازه را نداریم که به افراد بگوییم فعلاً شما این را یکماه مصرف کنید بعد از اینکه مصرف کردید تازه ما یکماه بعد ببینیم اینها در شرایط خوب و بهداشتی بوده است یا خیر. سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت به هیچ عنوان این موضوع را نمیپذیرد و نمیتواند بپذیرد.
سوال: در بقیه استعلام هایتان میشود مدت زمان اش کمتر شود یا اینکه به نظر میرسد نیاز به جلسات کارشناسی دارد و فرصت اش اینجا نیست در سایر مباحثی که گفتند در حوزه استعلامهایی که باید گرفته شود آن میشود کوتاهتر بشود یا سریعتر انجام شود.
یوسف صادقیان، مشاور امور فنی سازمان غذا و دارو: استعلامی نمیگیرند اشتباه دارد مطلب منتقل میشود. امروز اگر متقاضی من مدارک اش کامل باشد درکمتر از ۲ ساعت بعد از کامل شدن مدارک گواهی صادر میشود.
کریمی بیرانوند، معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: مسئله همین مدارک است. همینها طول میکشد.
سیدامیر سیاح، رئیس مرکز بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد: عرض میکردم که این مشکل کاملاً قابل حل است به شرطی که مردم و همه ما به این مدرکی که غذا و دارو میدهد به شکل یک مدرک نگاه کنیم. مثل لیسانس که یکی باهوش است ۳ ساله میگیرد و یکی کند است ۶ سال طول میکشد. شرایط اش را باید شفاف کنند که کرده اند مردم از سازمان غذا و دارو به اصطلاح شرایط را ببینند به آنها کد بدهد و کد را در درگاه وارد کنند تا یکی دو هفته دیگر تمام شود. از یکی دو هفته دیگر وب سرویسی بین درگاه ملی و غذا و دارو برقرار میشود که کسی که مجوز مشاغل خانگی از این ۳۱ غذا و دارویی است را بتواند برود مدرک اش را هر وقت گرفت ممکن است یکی ۲ روزه بگیرد یکی ۲۰ روزه بگیرد هر زمان مدرک اش را گرفت و آشپزخانه اش را طوری تنظیم که غذا و دارو تأیید کرد این تأییدیه غذا و دارو را غیرحضوری بتواند بگوید که این من هستم این هم مدرک من است که غذا و دارو داده است کدی که غذا و دارو میدهد.
سوال: وعده شما شد تا دو هفته آینده؟
رئیس مرکز بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد: دو هفته بستگی دارد که این همکارهای فنی ما و غذا و دارو و همکارهای آقای کریمی بتوانند تا زودتر تمام بشود.
سوال: آقای نیازی شما هم در حوزه توسعه مشاغل خانگی کمکهایی داشته اید آن را هم یک جمع بندی کوتاه بفرمایید که برنامه بنیاد برکت چه است که حمایت کند از مشاغل خانگی ممنون میشویم.
مرتضی نیازی، معاون توسعه اشتغال محور مشاغل خرد بنیاد برکت: ما در بنیاد برکت با توجه به رسالتی که داریم در حوزه مشاغل خرد و خانگی سعی کرده ایم اولاً یک مدل اشتغال زایی داشته باشیم در این حوزه دوماً بتوانیم در سراسر کشور کمک کنیم به دولت در جهت تحقق برنامههای که در این حوزه دارد.
سوال: تا پایان سال هدفگذاری تان چقدر است تا حمایت کنید؟
مرتضی نیازی، معاون توسعه اشتغال محور مشاغل خرد بنیاد برکت: حدود ۱۰۰ هزار طرح را میخواهیم اجرا کنیم در ۱۶ هزار روستا.
سوال: میشود اشتغال برای چند نفر؟
مرتضی نیازی، معاون توسعه اشتغال محور مشاغل خرد بنیاد برکت: به صورت مستقیم میشود حدود ۱۵۰ هزار نفر و مستقیم و غیرمستقیم حدود ۱۷ هزارتا فرصت شغلی میشود.
سوال: چقدر اعتبار برای این موضوع تخصیص داده اید؟
مرتضی نیازی، معاون توسعه اشتغال محور مشاغل خرد بنیاد برکت: جمیع جهات و منابعی که کمک دولت است از تبصرهها آمده است حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان است.
مجری: آقای کریمی جمع بندی شما را داشته باشیم.
معاونت اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: من یکی دو تا نکته را عرض کنم یکی اینکه تمام تلاش ما در حوزه مشاغل خانگی این است که سرعت را بالا ببریم با لحاظ دقت با لحاظ استانداردهایی که باید رعایت شود بر این مسئله تأکید داریم نکته بعدی اینکه با همکاری بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ بالاترین مبلغ ابلاغی برای حوزه مشاغل خانگی که ۳ هزار میلیارد تومان است برای اولین سال از زمان اجرای این قانون تصویب شده و ابلاغ شده است یعنی حدود ۳ هزار میلیارد تومان این هم باز یک حمایت ویژه دیگر دولت از حوزه مشاغل خانگی است. سقف تسهیلات یک خبر خوب اینکه قبلا مستقل ۱۰۰ میلیون تومان بود با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار و با پیگیری که ما انجام داده ایم مستقل شده است ۱۵۰ میلیون تومان و پشتیبانی که ۲ میلیارد تومان بود شده ۴ میلیارد تومان تسهیلات. یعنی الان یک متقاضی پشتیبان هم میتواند ۴ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کند.