معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت گفت: هم اینک ۱۹ هزار محدوده معدنی در مرحله مزایده قرار دارند که ۶ هزار مورد از این محدودهها به دلیل مسائل زیستمحیطی و منابع طبیعی امکان مزایده ندارند.
وی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار اطلاعات و عملکرد معادن کشور الکترونیکی شد، افزود: در کل کشور از حدود ۲ هزار محدوده معدنی که دارای نقص اطلاعاتی بودند، با الکترونیکی شدن پرونده ها، تعداد آنها به ۳۰۰ محدوده رسید.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنایع، معادن و تجارت انرژی را مهمترین عنصر در فرآوری مواد و بخش معادن عنوان و بیان کرد: مشخص نیست در آینده چنین انرزی برای تبدیل مواد معدنی به محصولات در اختیار داشته باشیم و ظرفیت توسعه زنجیره فولاد به عنوان بزرگترین بخش معدنی به شکل گذشته وجود ندارد و باید روی تولید آلیاژی کار کنیم.
وی با اشاره به جمعآوری مقررات بخش معدن در ابتدای امسال، گفت: برنامه وزارت صمت این است که سالانه یک بخشنامه جامع منتشر و سال آینده نسخه جدید را صادر کند.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بیشترین دغدغه ما نقشهها و دادههای اکتشافاتی است، اظهار داشت: در طول سال تنها حدود یک درصد از درخواستهای اکتشافاتی ما میتواند مجوز بگیرد و حجم زیادی از تقاضاهای اکتشافات به دلیل عدم موافقت برگشت میخورد.
محتشمیپور یادآور شد: در مجموع پروانه اکتشافاتی که در کشور صادر شده، ۱۳ درصد از مساحت کل کشور است و اکتشافات بیشتر در سطح انجام میشود و رتبه خوبی در این زمینه نداریم.
وی با اشاره به برداشت ۶۱۷ میلیون تُن ماده معدنی سال گذشته در کشور و صادرات ۴.۵ میلیون تُنی، بیان کرد: در بخش محصولات فرآوری شده همچون کنسانتره نیز همین میزان صادرات انجام میشود و از نظر وزنی عمده صادرات مربوط به هماتیت با خلوص زیر ۴۰ درصد است.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد موادی که صادر میشود، واردات داریم و در کشور فرآوری میکنیم.
محتشمیپور همچنین به کمبود ماشینآلات در این حوزه اشاره و بیان کرد: مجوزهایی که امسال تا ابتدای آذر ماه برای ورود ماشینآلات در کشور صادر کردیم، بیش از دو برابر سال گذشته بوده و افزایش تولید ماشینآلات ساخت داخل نیز ۵۰ درصد افزایش یافته است.
به گفته وی، ساماندهی وضع مقررات، ساماندهی اطلاعات، فعال کردن سامانه اطلاعات معدنی (کاداستر) و الکترونیکی کردن عملکرد معادن از جمله محورهای مهمی است که طی یکسال گذشته توسط وزارت صمت دنبال شد و توسعه اکتشافات با محوریت دولت برنامه دیگر این بخش است.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: در حوزه اکتشافات در سه ناحیه خراسان جنوبی، کردستان و آذربایجان غربی اقدامات شروع شده که در خراسان جنوبی و کردستان به اتمام رسیده و در آذربایجان غربی در مرحله تلفیق نقشههای نهایی است.
محتشمیپور تاکید کرد: سطح فناوری در بخش معدنی، فرآوری و اکتشافات را باید ارتقا دهیم و از ظرفیت دانشگاهها استفاده کنیم.