افسردگی فصلی نوعی از اختلالات خلقی است که اغلب این اختلال افسردگی در ماههای پاییز و زمستان شروع میشوند و با تغییر فصل برطرف میشود.
افسردگی فصلی یکی از دلایل اختلالات خلقی است و تصور میشود که یک نوع فرعی از افسردگی باشد، هرچند که هر ساله در یک زمان اتفاق میافتد. یک شکل نادر افسردگی فصلی، به "افسردگی تابستان"، شناخته شده است که در اوایل بهار شروع و در پاییز به پایان میرسد؛ اغلب اختلالات افسردگی فصلی در ماههای پاییز و زمستان شروع میشوند. علائم مربوط به افسردگی فصلی میتواند بسیار دشوار باشد به همین دلیل شما را تشویق میکنیم که در صورت مشاهده علائمی که در این بخش از سلامت روان در نمناک عنوان شده است به دنبال کمک و درمان بروید.
چه چیزی باعث افسردگی پاییز میشود؟
در حالی که علت دقیق افسردگی فصلی شناخته شده نیست، اعتقاد بر این است که حضور هورمونهای خاص ممکن است در طی یک سال باعث تغییرات خاصی شوند. یکی دیگر از تئوریها این است که افسردگی فصلی ممکن است توسط مقدار نور خورشید که در طول ماههای پاییز و زمستان دریافت میکنید، تاثیر بگذارد که میتواند بر ساعت زیستی شما نیز تأثیر منفی داشته باشد.
کمبود نور خورشید باعث کاهش سروتونین میشود که تنظیم خلق و خوی را بهم میریزد. هنگامی که این عناصر به درستی کار نمیکنند، ممکن است متوجه افسردگی یا نشانههای دیگر مانند خستگی شوید.
عوامل دیگری نیز وجود دارد؛ به عنوان مثال، سطح ملاتونین میتواند تحت تاثیر تغییر در فصل باشد و میتواند الگوهای خلق و خوی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
علائم افسردگی فصلی و پاییزی چیست؟
به عنوان اختلالات عاطفی فصلی مربوط به افسردگی، علائم ممکن است مشابه باشند و میتواند شامل موارد زیر باشد:
احساس افسردگی در زمانی طولانی مدت.
احساس بی ارزشی.
احساس ناامیدی.
انرژی کم، کندی.
مشکل داشتن با خواب.
تغییر در وزن یا اشتها.
دشواری در تمرکز.
افکار مرگ یا خودکشی.
اوج افسردگی
علائم خاصی به افسردگی پاییز و افسردگی زمستانی اختصاص دارد اینها شامل:
تحریک پذیری.
انرژی کم یا خستگی.
زیاد خوابیدن.
حساسیت به رد شدن.
احساس سنگینی در پاها یا بازوها.
افزایش وزن و تغییر اشتها.
افسردگی پاییزی بیشتر سراغ چه کسانی میآید؟
برخی عوامل خطر ممکن است باعث افسردگی فصلی و پاییزی شما شوند که شامل:
زن بودن:
در حالی که مردان مبتلا به افسردگی فصلی ممکن است علائم بیشتری را تجربه کنند، اما زنان بیشتر به این اختلال تشخیص داده میشوند.
سن:
جوانان بیشتر از بزرگسالان دچار افسردگی پاییز یا افسردگی فصلی میشوند.
سابقه خانوادگی:
ژنتیک ممکن است در افسردگی فصلی نقش داشته باشد. افراد مبتلا به این اختلال بیشتر احتمال دارد که بستگانی با افسردگی داشته باشند.
وجود افسردگی یا اختلال دوقطبی:
اگر شما در معرض افسردگی هستید، علائم شما ممکن است در دورههای خاصی از سال بدتر شود.
چگونه میتوان افسردگی فصلی و پاییزی را تشخیص داد؟
اگر در معرض افسردگی پاییز یا افسردگی فصلی دیگری هستید، میتوانید با یک حرفهای مشورت کنید. ممکن است یک سری آزمایشات برای تشخیص برایتان داده شود.
معاینه بدنی:
پزشک شما ممکن است یک سری سوالهای عمیق از شما بپرسد و یک معاینه فیزیکی را انجام دهد که میتواند منجر به تشخیص مناسب افسردگی فصلی شود. این ممکن است شامل آزمون آزمایشگاهی برای بررسی خون شما باشد. گاهی اوقات افسردگی میتواند با یک مسئله سلامتی مرتبط باشد، به همین دلیل یک معاینه فیزیکی و آزمایش آزمایشگاهی میتواند ضروری باشد.
ارزیابی روانشناختی:
همچنین اگر شما بر این باورید که افسردگی فصلی دارید، لازم است که ارزیابی فیزیولوژیکی انجام دهید. پزشک شما درباره افکار، علائم و رفتار شما سوال میکند و ممکن است از شما بخواهد به یک پرسشنامه پاسخ دهید. این پاسخها میتوانند به تعیین شدت افسردگی و بهترین شیوه بهبودی کمک کنند. تعدادی درمانها میتوانند در مدیریت افسردگی پاییز یا افسردگی فصلی موثر باشند. این میتواند شامل دارو، درمان نوری، روان درمانی یا درمانهای طبیعی باشد.
بهترین روشها برای از بین بردن اضطراب افسردگی پاییزی
اگر شما در جستجوی راههایی برای از بین بردن اضطراب هستید:
۱. سعی کنید و چیزهایی که در طول این انتقال پیوسته باقی میماند را شناسایی کنید و به آن توجه کنید:
این میتواند چیزی حتی به مانند "من هرروز صبح دوش میگیرم" باشد، برای تمرین "پنج نفس عمیق بکشید در زمانی که متوجه اضطراب میشوید"، و یا به عنوان استعاره بگویید " من مانند یک درخت جلو طوفان ایستاده ام"، یا " من سنگی در رودخانه ام". با صدای بلند گفتن، مهم است.
"من زن هستم. من در _ زندگی میکنم. مییک مادر هستم. اسم کودک من _ است. "
هنگامی که احساس غیر منطقی میکنید، میتوانید ببینید چیزهایی وجود دارند که میشود رویشان حساب کرد.
۲. حتما نیازهای اساسی خود را برآورده کنید:
خواب، تغذیه (از جمله مصرف پروتئین کافی)، تمرین و مصرف آب، ضروری است برای سلامت و عملکرد مغز و میتواند به ما کمک کند تا اثرات استرس را تحمل کنیم.
۳. متصل ماندن و ادامه ارتباط با دیگران:
با تغییرات آب و هوایی، همه ما به نظر میرسد به داخل خانه میرویم و اغلب، این جدایی کمک میکند تا احساس افسردگی و اضطراب پیدا کنیم، این مورد برای آن دسته از افرادی است که زیاد بیرون از خانه هستند.
۴. از خودتان بپرسید که این چه حسی است، امروز باید احساس خوبی پیدا کنید:
به عبارت دیگر شما نمیتوانید تغییر را تغییر دهید، اما میتوانید در طول این تغییر، از خودتان مراقبت کنید. شما نیاز به کمک یا حمایت بیشتر از همسر، خانواده یا دوستان خود دارید. شاید شما نیاز به ورزش یا استراحت بیشتری داشته باشید. شاید شما نیاز به کاهش کار دارید. آنچه که اکنون نیاز دارید ممکن است با سه ماه دیگرتان متفاوت باشد.
۵. با خودتان مهربان باشید:
بله، میدانم. این یکی میتواند سخت باشد، به ویژه اگر شما از خودتان انتظارات بسیار زیادی دارید اما، حقیقت این است که اکثرا افراد احساسشان را تغییر نمیدهند. هنگامی که خود را برای احساستان سرزنش میکنید، یک سطح کاملا جدید از اضطراب را اضافه میکنید.
۶. در موردش صحبت کنید:
اگر به خودتان اجازه صحبت در مورد تاثیر تغییر فصلی را بدهید، به احتمال زیاد دیگران شما را درک و تأیید خواهید کرند که چگونه احساس میکنید.
۷. برای ماههای پاییز و زمستان برنامه ریزی کنید:
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری به نام اختلال عاطفی فصلی (غم) که اغلب در طول زمستان اتفاق میافتند، زمانی دچار این مشکلشان میشوند که کمترین نور در روز وجود دارد. اگر میدانید که در طول زمستان این اتفاق برایتان رخ میدهد، بنابراین آماده باشید و مراقبتهای بسیار خوبی از خود را انجام دهید.
اگر شما آشپزی میکنید، میتوانید وعدههای غذایی سالمی را تهیه کنید. اگر در حال حاضر ویتامین را مصرف نمیکنید، میتوانید از آنها استفاده کنید تا ایمنی و میزان انرژی شما را افزایش دهند. میتوانید به دنبال پرستاری برای فرزند خود باشید تا در زمان افسردگیتان مراقبتهای لازم را انجام دهد. یا شتید شرکت در کلاسهای ورزشی بتوانند به شما کمک کنند.
۸. به خانه خود رنگ و روح بدهید:
اینکار یک نوع ماتریالیستی است، من میدانم، اما ممکن است زمان خوبی برای رنگ زدن و نور باشد. کسانی که در فصل زمستان در خانهای با رنگهای تیره و بی حال زندگی میکنند، روحیه شان بدتر میشود و برعکس.
۹. نفس کشیدن:
به طور جدی؛ هنگامی که در احساسات مان غرق میشویم، تمایل داریم که سریعتر حرکت کنیم تا احساساتمان را بدتر کنیم. متاسفانه، اضطراب را بدتر میکند. اگر متوجه شدید که در طول این مدت دچار افسردگی یا اضطراب شدید، ممکن است بتوانید چند نفس عمیق بکشید، تا به رها سازی تنش و اضطرابتان کمک کند و شما را آرام میکند.
۱۰. امتحان کنید تا چشم اندازتان را ببینید:
زمانی که احساس خوبی ندارید، انجام این کار سخت است، اما مهم است. فصلها عوض میشوند. حسها میآیند و میروند همه میدانند که هیچ چیز برای همیشه باقی نمیماند نه دلپذیر (او خواب است!) و نه ناخوشایند (او هرگز گریه نمیکند!). این بدان معنی نیست که این انتقال آسان خواهد بود، اما برای همیشه نخواهد ماند. پاییز میآید و میرود، همانطور که زمستان میآید و میرود؛ پس از آن بهار میآید و سپس تابستان و سپس دوباره پاییز و همین اتفاقها تکرار میشود، اما شاید این بار با درک، تحمل و تمرین بیشتر و حال بهتر.