رئیسجمهور در بازگشت از اجلاس سازمان شانگهای گفت:شرکت کنندگان در اجلاس خواستار حل مسئله هستهای صلح آمیز ایران با مذاکرات سیاسی شدند و تحریم را راهحلی غیرقابل قبول دانستند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر ، آقای حسن روحانی پس از پایان سفر دو روزه به قرقیزستان و در فرودگاه مهرآباد، در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای بر حل و فصل مسالمتآمیز مسئله سوریه تاکید کردند افزود:هرگونه دخالت نظامی در سوریه محکوم و بر راهحل سیاسی به عنوان تنها راهحل مسئله سوریه تاکید شد که باید با مذاکرات سیاسی دولت سوریه و مخالفان صورت گیرد.
آقای روحانی در ادامه اجلاس سازمان شانگهای را مثبت ارزیابی کرد و گفت:به دعوت رئیس دورهای سازمان همکاریهای شانگهای به کشور دوست، قرقیزستان سفری انجام شد و در اجلاس سران این سازمان هم شرکت کردم.
آقای روحانی درباره مسائل افغانستان و دیگر مسائل خاورمیانه و بحرانهای بینالمللی هم گفت: رایزنی های خوبی شد.
رئیس جمهور گفت:در حاشیه اجلاس ملاقاتهایی با برخی از سران کشورهای تاجیکستان، افغانستان، قرقیزستان و قزاقستان و همچنین دیدارهایی در سطح وزیر با برخی کشورها از جمله هند انجام و درباره مسایل مورد علاقه تبادل نظر شد.
رئیسجمهور گفت: در این دیدارها بر ضرورت توسعه روابط ایران و این کشورها تاکید شد.
وی با اشاره به دیدارهای خود با روسای جمهور چین و روسیه اظهار داشت : در این دیدارها مسائل منطقه ای، روابط دوجانبه، مسائل بینالمللی، مسائل هستهای و موضوع سوریه بحث و تبادل نظر شد.
روحانی افزود: با چین و روسیه همکاریهای گسترده اقتصادی، فرهنگی، مالی و پروژههایی همانند فاینانس و همچنین همکاریهای مالی و بانکی داریم.
رئیسجمهور گفت : این دو کشور عضو شورای امنیت و طرف مذاکره ما در مذاکرات 5+1 هستند و برخی مسائل همچون بحث هستهای هم در این مذاکرات مطرح شد.
روحانی درباره دیدار خود با ایرانیان مقیم قرقیزستان گفت: دیدار با ایرانیان مقیم خارج همواره برای ما بسیار مهم و تاثیرگذار بوده است و در این دیدار ایرانیانی که در بیشکک زندگی میکردند و همچنین آنهایی که به عنوان کارمند و یا فعالان اقتصادی در آنجا فعالیت دارند، حضور داشتند.
وی افزود: در این دیدار که با استقبال گسترده ایرانیان همراه بود 400 تا 500 نفر از ایرانیان مقیم خارج به منظور دیدار و حضور جشن میلاد دهه کرامت در سفارت حضور یافتند.
رئیسجمهور گفت: در این دیدار بحث فعالیتهای تجاری و اقتصادی آنها مطرح شد که خواستار تسهیل رفت و آمد و همچنین ایجاد یک خط مستقیم هوایی میان تهران و بیشکک یا میان مشهد و بیشکک شدند.
«اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهور در فرودگاه مهرآباد تهران، به طور رسمی از آقای روحانی استقبال کرد.
در مراسم استقبال از رییسجمهور، علیاکبر ولایتی مشاور عالی رهبر معظم انقلاب، علی طیبنیا وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدباقر نوبخت معاون رییسجمهور، علیاصغر فانی سرپرست وزارت آموزش و پرورش، حضور داشتند.
رییس جمهور در سیزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که با حضور روسای کشورهای عضو از جمله روسیه و چین و همچنین روسای کشورهای ناظر و هیأتهای بلند پایه برگزار شد، شرکت و سخنرانی کرد.
آقای روحانی در این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، قرقیزستان، قزاقستان، افغانستان، تاجیکستان، مغولستان و وزیر خارجه هند دیدار و گفتگو کرد.
رییسجمهور همچنین در پایان روز اول سفر به قرقیزستان با ایرانیان مقیم این کشور ملاقات کرد و در سخنانی با ابراز خرسندی از حضور در جمع صمیمی و دوستانه ایرانیان مقیم قرقیزستان، خطاب به آنان گفت: ایرانیان هر کجا که رفتهاند افتخاری برای کشور بوده اند و شما نیز در قرقیزستان سفیران جمهوری اسلامی ایران هستید.
آقای روحانی را در این سفر دو روزه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور همراهی کردند.
سازمان همکاری شانگهای، سازمانی میان دولتی است که برای همکاریهای چند جانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده است.
این سازمان در سال 2001 توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه گذاری شد.
سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب جدید سازمان شانگهای 5 است که در سال 1996 تاسیس شد، اما نام آن پس از عضویت ازبکستان به سازمان همکاری شانگهای تغییر داده شد.
علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال 2004 و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال 2012 به عنوان عضو ناظر به این سازمان ملحق شدند.