دولت سیزدهم برای حفاظت از خاک دو برنامه کاشت یک میلیارد نهال و آبخیزداری را در دستور کار قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، فریبرز عباسی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی حفاظت از خاک به تشریح برخی اقدامات وزارتخانه متبوع خود در این امر مهم که ارتباط تنگاتنگ با امنیت غذایی دارد پرداخت.
به گفته عباسی قانون حفاظت از خاک به ۵ بخش عمده تقسیم میشود که سه بخش آن شامل مدیریت وبهره برداری بهینه از خاک، پیشگیری از تخریب خاک و اصلاح خاک تخریب شده به عهده وزارت جهاد کشاورزی و دو بخش پیشگیری از آلودگی خاک و اصلاح خاک به عهده سازمان محیط زیست است.
این مقام مسوول با بیان اینکه عملیات آبخیزداری و کاشت نهال از مهمترین اقدامات برای حفاظت از خاک است گفت وزارت جهاد کشاورزی در این راستا برنامه کاشت حدود یک میلیارد نهال و سالانه حدود ده میلیون هکتار طرحهای آبخیزداری وآبخوان داری را در دستور کار دارد.
به گفته عباسی آبخیزداری جزو برنامههای اصلی وزارت جهاد کشاورزی برای حفاظت از خاک است چرا که با اقدامات آبخیزداری در عرصه زمین.
آب پشت سازههای ایجاد شده جمع آوری و ضریب نفوذ آن بیشتر شده و علاوه بر کاهش تخریب و فرسایش خاک، ذخیره آب سفرههای زیرزمینی افزایش مییابد.
عباسی در باره قوانین حفاظت از خاک و اعتبارات لازم در باره اجرای این امر مهم نیز گفت که این قانون در خرداد ۱۳۹۸ پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی ابلاغ شده و آئین نامه آن در ۲۶ ماده و ۴۰ تبصره تدوین و مراحل نهایی آن در هیات دولت در حال بررسی و در اولویت تصویب است.
عباسی افزود در برنامه ششم توسعه اعتبارات مشخص و مستقل برای بحث خاک پیش بینی نشده بود، اما خوشبختانه هفته گذشته مجوز ماده ۲۳
در معاونت آب وخاک مصوب شد و سازمان برنامه و بودجه در برنامه هفتم توسعه وقانون بودجه ۱۴۰۲ اعتباراتی برای حفاظت از خاک در نظر گرفته است.
عباسی یادآور شد در حال حاضر ۲۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای ۱۵ میلیون هکتار عرصهای که در حوزه کشاورزی داریم مصوب شده است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در باره سابقه روز جهانی خاک نیز گفت که در سال ۲۰۱۳ در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل تصمیم گرفته شد که پنجم دسامبر هر سال به عنوان روز جهانی خاک برگزار شود و به خاطر اینکه خاک بستر تولید است و بیش از ۹۰ تا ۹۵ درصد از غذای ما انسانها از خاک تولید میشود و به همین دلیل این روز از سال ۲۰۱۴ در ایران و اغلب کشورهای جهان برگزار میشود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی همچنین در باره مهمترین چالشهایی که موجب تخریب خاک میشود گفت خرد شدن اراضی، تغییر کاربری اراضی و همینطور کمبود مواد آلی خاک از مهمترین این چالش هاست و تمام بحرانهای محیط زیستی مانند خشکسالی، سیل و مهاجرت به تخریب خاک و در نتیجه کاهش عملکرد و کیفیت محصولات تولیدی بر میگردد.